banner564

Sırada 10 bin kişi var

Yasa de_i_ikli_i yapılarak KKTC'de 5 yıl süreyle ikamet edenlere 'Beyaz Kimlik', 10 yılı tamamlayanlara 'vatanda_lı_a ba_vuru' hakkı verilecek

Sırada 10 bin kişi var
banner598

Çiğdem AYDIN

   Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG), Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) koalisyon hükümetinin, KKTC’de yaşayan yabancılara yönelik hazırladığı ‘Vatandaşlık Yasası’nda’ sona gelindi. Diyalog, ülkede yaşayan binlerce insanın merakla beklediği yasanın çerçevesini oluşturan önemli bilgilere ulaştı. İçişleri Bakanlığı önümüzdeki günlerde, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleriyle, yasa hakkında görüş alışverişinde bulunacak.

   Güvenilir bir kaynaktan elde edilen bilgiye göre, yasanın uygulamaya girmesiyle birlikte, KKTC’de 5 yıl kesintisiz çalışma izni olan herkes beyaz kimlik alma hakkına sahip olacak. Beyaz Kimlik alanlar; çalışma izni için her yıl yapılan işlemlerden muaf olacak. KKTC yurttaşlığı için ilk basamak olan Beyaz Kimlikle ülkede 5 yıl daha kalan kişiler, bu sürenin sonunda vatandaşlık için müracaat hakkı elde edebilecek.

 

Çerçeve hazır

Aynı kaynağın verdiği bilgiye göre, çerçevesi hazır olan yeni yasayla birlikte KKTC vatandaşlığına kota geliyor. Kuzey Kıbrıs’ta, usulsüz ve torpille verilen vatandaşlık döneminin sona ereceğini belirten kaynak, “Bugüne kadar uygulanan yanlış yol bu yasayla son bulacak. Hak eden önce beyaz kimlik ardından da KKTC yurttaşlığını alacak. KKTC’de 5 yıl ikamet eden ve çalışma hayatının gereklerini yerine getiren tüm bireyler Beyaz Kimlik almak için başvuru yapabilecek. Vatandaş olmak için 10 yıl şartı aranacak, ilk beş yılın ardından beyaz kimlik verilecek, bu kimlikle 5yıl daha ülkede kalınırsa vatandaşlığa başvurulabilecek. Kişiler, verilen kota dahilinde 10 yılın sonunda vatandaşlık için başvuru yapabilecek” dedi.

 

Sosyal hayat kolaylaşacak

Beyaz kimlik sahibi olan kişilerin  gündelik yaşamdaki sorunları daha rahat aşılabileceğine vurgu yapan kaynak, “Örneğin beyaz kimlik sahibi olanlar çalışma izni, oturma izni gibi prosedürlerle uğraşmayacak. İş yeri açarken, mülk alırken, çocuğunu okula yazdırırken daha rahat olacak” ifadelerini kullandı.

 

10 bin başvuru olabilir

Aynı kaynağın verdiği bilgiye göre, yasanın uygulamaya başlamasıyla birlikte ilk etapta KKTC’de yaşayan yaklaşık 10 bin kişinin Beyaz kimlik için başvuru hakkı doğacak.

 

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2014, 13:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473