banner564

Son 5 gün

CTP’de bir grup yönetimin derhal istifa etmesini isterken, UBP’de ikinci tur bitinceye kadar ‘bekleme’ kararı alındı

Son 5 gün
banner598
Mert ÖZDEŞ-Çiğdem AYDIN
   Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda seçmenlerin yüzde 38’inin sandığa gitmemesi, CTP-UBP ve DP adaylarının ise ciddi oranlarda oy kaybına uğraması, KKTC’de şok etkisi yarattı. Sadece Kıbrıslı Türkler değil, Rumlar da Akıncı ile Özersay’ın başarısını konuşurken, 5 gün sonra gerçekleşecek ikinci tur seçimin nasıl sonuçlanacağı merak konusu oldu.
    CTP Gazimağusa İlçe Başkanı Erkut Şahali, Diyalog’a yaptığı açıklamada kendisinden başlayarak istifa adımlarının atılması gerektiğinin mesajını verdi.
Sibel Siber’in enerjisinin, sinerjiye dönüştürülemediğini söyleyen Şahali, CTP’nin ikinci turda bağımsız aday Mustafa Akıncı’ya destek vermesi gerektiğini yineledi.

“Her duyarlı yurttaşın bir tercihi olmalı”
Seçim sonuçlarının netleşmeye başladığı saatlerde, parti yönetimine “ikinci turda Mustafa Akıncı'ya koşulsuz destek verme” çağrısı yapan CTP-BG Milletvekili Şahali, bu çıkışının nedenini; “Seçim sonuçları henüz netlik kazanmadan bir refleksle açıklama yapma gereği duydum. Bu kişisel bir tavırdır. Kıbrıs sorununun çözümünün bu ülkenin en acil sorunu olduğunu düşünüyorum. Akıncı ile Eroğlu’nun ikinci turda yarışacağının belli olmasıyla birlikte her duyarlı yurttaşın bir tercihinin olması gerektiğini düşünüyorum. Şu anda yaşadığımız gerçeklik Kıbrıs sorununun çözümünü dayatan bir gerçekliktir. O yüzden Eroğlu ile bu çözüme ulaşmanın, ulaşılsa bile Kıbrıs Türk halkının menfaatlerini gerçek anlamda koruyacak bir yaklaşımın ürünü olmayacak bir çözüme ulaşılabileceğini öngörüyorum” ifadeleriyle açıkladı. 

“Enerji sinerjiye dönüştürülemedi”
Sibel Siber’in doğru bir isim olmasına rağmen, gerekli enerjinin yaratılamadığını savunan Şahali, “Biz sinerjiyi yaratmak zafiyetinde bulundu ki bu sonuç ortaya çıktı. Siberin propaganda sürecinde pekçok polemik maalesef propagandanın gücünü zayıflatmış ve farklı mecralarda farklı konuların, döneme uygun olmayan konuların tartışılmasına yol açmıştır. Bunun da değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.   

“Ben dahil, parti yönetiminin istifası gündeme gelmeli”
Şahali, kendisi dahil parti yönetiminin istifa edebileceği sinyalini de verdi. Şahali bu görüşüne, “Ortaya koyduğumuz hedefi tutturamadık. Dolasıyla benim açımdan da istifalar bir seçenek olarak duruyor. Bireysel tavırlarla hareket etmenin en azından bizim geleneğimiz açısından uygun olmadığını düşünüyorum” sözleriyle açıklık getirdi.

“Farklı adaya yansıyan CTP’li oylar gerçektir”
Sandıktan çıkan sonucun CTP’nin gerçek oylarını yansıtmadığını savunan Şahali, başka adaylara giden oyların olabileceğine işaret etti. Seçmen listelerindeki sayıya bakarken bazı partililerin başka adaylara oy verdiğini ifade eden Şahali, “Siber’e verilen oyları salt CTP oyları olarak değerlendirirsek bu seçimle geçen seçim arasındaki farkı da dikkate aldığımız zaman farklı adaylara yansıyan oylar oldu. Propaganda sinerjisinin yaratılmaması da bir faktördür” dedi.


Akansoy: CTP bu sonucu hak etmiyor
Seçim sonuçlarını Diyalog Haber’e değerlendiren bir diğer CTP’li isim Asım Akansoy, ortaya çıkan sonuçtan memnun olmadıklarını ve CTP’nin bunu hak etmediğini belirterek, “Ortaya çıkan sonuç değişik faktörler açısından değerlendirilmelidir. Yapılan araştırmaların ortaya çıkardığı sonuçlar üzerinden sosyolojik bir analiz yeterli değildir Kıbrıs için. Bunu halkın verdiği bir uyarı bir mesaj olarak anlayıp değerlendirmek lazım” dedi.

“Aralık ayında olağan kurultay var…”
Akansoy,  Mehmet Ali Talat’ın partiye geri dönmesi için gerekli koşulların oluşup oluşmadığı sorusuna ise şöyle yanıt verdi, “Aralık ayında olağan kurultay vardır. Daha önceden de olağanüstü kurultay olur mu olmaz mı tartışması vardır. Partinin başına hangi arkadaşımız geçer ne olur ne kalır henüz net konular değildir. Bu noktada böyle bir yorum yapmayı uygun bulmuyorum.”

Azgın’dan mesaj
 Erkut Şahali’nin, Diyalog TV’deki açıklamasından sonra Lefkoşa İlçe Başkanı Mutlu Azgın da sosyal medya üzerinden benzer mesaj verdi. Azgın şöyle dedi:
   “Değerli arkadaşlar, sebep ne olursa olsun, yönetici pozisyonundaki insanlar başarısızlığı üstlenirken başarı konusunda cömert davranmalıdır. Bu ilkeden hareketle, üzerime düşen görevi yapacağımdan kimsenin kuşkusu olmasın.”


Erk: Korkmadan karar alınacak
   Genel Sekreter Kutlay Erk de Diyalog’a yaptığı açıklamada partiyi daha ileri götürecek bir karar alacaklarını belirtirken bunun el yordamıyla olmayacağını söyledi. Erk “Korkmadan bir karar alacağız”dedi.
Kutlay Erk, “Bu tür konuları kendi yetkili kurullarımız içerisinde konuşup değerlendirip sonuç üretip sonra karara bağlamak gerekir. Herkesin sorumlulukları vardır. Bir yöneticinin sorumluluğu daha büyüktür. Bütünü ile her şeyi değerlendireceğiz en sonunda partinin güttüğü siyaset ideoloji için ne doğru ise parti üyeleri onu yapar. Seçime katılmayanların oranı %38, bunun 20’nin büyük bir çoğunluğunun partili olduğunu düşünüyoruz, sandığa gitmeyenler var neden gitmediklerini saptamak lazım. Hissi davranmak doğru değildir” dedi.

UBP’de sular kaynıyor
    Diyalog’a konuşan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, öncelikli hedeflerinin ikinci turda Eroğlu’nun kazanması olduğunu söylerken, bazı partililer pazara kadar bekleme kararı aldıklarını söyledi.
Özgürgün, “Sandığa katılım oranının oldukça düşük olması, mutlaka başka bazı adaylara kaydığını da söyleyebiliriz. Seçimin iki turlu olduğunu ve birinci turun esasen hedef olduğunu görüyorduk. Cumhurbaşkanımızın birinci sırada ikinci tura kalması bir tesellidir. Ama oylar konuşunda bazı çalışmalar yapmamız gerekiyor. Daha yüksek oy oranı bekliyorduk. Cumhurbaşkanımız herhalde iki taraflı düşünmüştür. Kazanmakta var kaybetmekte” şeklinde konuştu.

Namsoy’la hesap sonra…
Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy’un Bağımsız Aday Kudret Özersay’ı desteklemesine karşılık 
Özgürgün, şu anki hedeflerinin kinci tura kalınan Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak olduğunu kaydetti.

UBP Parti Meclisi toplandı
Öte yandan dün Ulusal Birlik Partisi seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere Parti Meclisi’ni topladı. Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantının ardından Genel Başkan Hüseyin Özgürgün basına bilgi verdi.
Yoğun bir katılımla gerçekleştirdikleri toplantıda 19 Nisan seçimlerini kısaca değerlendirdiklerini kaydeden Özgürgün, 26 Nisan’daki ikinci tur seçimleri için yürütülecek çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.
Özgürgün “toplantıda Parti Meclisimiz oybirliği ile Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli duruşuna, tecrübesine, birikimine, deneyimine Kıbrıs türk halkının ve KKTC’nin ihtiyaç duyduğunu kararlılıkla vurgulamıştır. Parti meclisimiz KKTC Cumhurbaşkanlığı makamına sayın Cumhurbaşkanımızı yeniden taşıyacağımıza olan inancımızı bir kez tekrarlamıştır” dedi.

“Sandığa gitmeyenlere biz gideceğiz…”
Özgürgün, bugün ilçe örgütlerinin toplanacağını yarından itibaren ise UBP’nin tüm organları ile seçim çalışmalarına başlayacağını söyledi.
Özgürgün, gazetecilerin UBP’nin bazı oylarının Kudret Özersay ve Mustafa Akıncı’ya kaydığı yönündeki söylemlerin, Parti Meclisi toplantısında değerlendirilip değerlendirilmediği yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi:
“Toplantıda, birinci turda oyların neden gittiği konusunun değil, ikinci turda nasıl kazanılabileceği değerlendirildi.
Birinci turda sandığa gitmeyen büyük bir kesim olduğunu ifade eden Özgürgün, bu kesimin sandığa gitmesi için çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2015, 10:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474