banner564

Son aşama

Crans-Montana’ya hareket eden Akıncı, “Hedef; 6 başlık altındaki önemli konuların karara bağlanması olmalıdır” dedi

Son aşama
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Crans-Montana’da yarın başlayacak Kıbrıs Konferansı için adadan ayrıldı. Akıncı, ayrılışı öncesinde Ercan Havaalanı’nda basın toplantısı düzenledi.
Akıncı basın toplantısında, Kıbrıs Türk tarafının Crans-Montana’ya Kıbrıs’ta karşılıklı kabul edilebilir bir anlaşmaya varılması için özlü konularda anlaşmaya varılması hedefiyle gideceğini belirterek, “Kıbrıs Konferansı’nın yapılacağı Crans-Montana’da hedef; 6 başlık altındaki önemli konuların karara bağlanması olmalıdır. Bu bir karar konferansıdır” dedi.
İsviçre’ye ihtiyatlı bir iyimserlik içerisinde gideceğini söyleyen Akıncı, Güney Kıbrıs’taki seçim atmosferinin iç siyasette yoğun bir şekilde gündemde olması nedeniyle beklentileri çok yükseğe çıkarmak istemediğini ifade etti.
Akıncı, Kıbrıs Konferansı için adadan ayrılmadan önce Ercan Havaalanı’nda yaptığı basın toplantısında, Kıbrıs’ta 50 yıllık geçmişe sahip sorunun son aşamasına gelindiğini ve kendisinin iyi niyetli bir şekilde sonuç almak için İsviçre’ye gideceğini belirtti.

“İki paralel masa kurulacak”
Akıncı, Crans-Montana’da iki paralel masa kurulacağını ve sonuç alınabilmesi için başka bir yöntem kalmadığını söyledi.
Akıncı, söz konusu masaların birinde Kıbrıs Türk ve Rum tarafları, üç garantör ülke ve gözlemci olarak AB’nin bulunacağını, ikinci masadaysa görüşmeyi sürdürecek diğer yetkililerin olacağını anlattı.
5’li oturulacak masada güvenlik ve garantilerin, diğer masadaysa geriye kalan 5 başlığın konuşulacağını söyleyen Akıncı, bunun adına “Güvenlik ve Garanti” konferansı demenin yanlış olduğunu, güvenlik ve garantilerin sadece konferansın önemli bir parçası olduğunu, diğer başlıkların da bu başlık kadar önemli olduğunu kaydetti.

“El ele sonuca gidebilmek önemli”
Tüm bu başlıklarda 10-15 civarı konunun hep birlikte el ele sonuca gidebilmesinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, bunun olması halinde çözümün çerçevesinin çıkmış olacağını ifade etti.
Bunun, Kıbrıs’ta yeni bir sayfanın açılması anlamına geleceğini söyleyen Akıncı, geriye federal anayasanın hazırlanması, iki kurucu devletin anayasalarının hazırlanması, federal yasaların hazırlanması, uygulamaya ilişkin teknik konuların karara bağlanması gibi konuların kalacağını, bunlar için de birkaç aya ihtiyaç duyulacağını bildirdi.

Müzakere heyeti ve teknik uzmanlar bugün gidiyor..
Öte yandan Cumhurbaşkanı Sözcüsü Barış Burcu, Diplomasi ve AB Özel Danışmanı Erhan Erçin, II. Sekreter Sertaç Güven, Siyasi İşler ve Tarih Danışmanı, Komiteler Genel Koordinatörü Meltem Onurkan Samani, Hukuk İşler Danışmanı Sülen Karabacak, Dışilişkiler Uzmanı İpek Genç, Güvenlik Danışmanı Halil Sadrazam, Ekonomi Danışmanı Ömer Gökçekuş, Mülkiyet Komitesi üyesi Layık Mesutoğlu ve teknik uzmanlardan oluşan heyet ise İsviçre’ye bugün gidecek.
Cumhurbaşkanı Akıncı ve beraberindeki heyet ile siyasi parti temsilcileri ve konferansı takip edecek basın mensupları, bugün saat 15.20’de İsviçre’ye gitmek üzere İstanbul’dan ayrılacak.

Hükümeti Denktaş ve Ertuğruloğlu temsil edecek
Crans-Montana’da devam edecek müzakerelerde hükümeti, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu temsil edecek.
Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ile Dışilişkiler Sorumlusu, Milletvekili Armağan Candan; Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) ise Genel Başkan Cemal Özyiğit ve Milletvekili Zeki Çeler İsviçre’ye gidecek.
Eide, bugün Cenevre’deki BM binasında basın toplantısı düzenleyeceğini de duyurmuştu.

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2017, 10:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474