banner564

Son fırsat kaçmasın

Anastasiais ve Kiprianu’nun ‘kişisel dostu’ olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Rum tarafından daha önce göremediğimiz yapıcı yaklaşım görüyoruz” dedi ve ekledi:

Son fırsat kaçmasın
banner598
Türkiye’de 64’üncü hükümetin Dışişleri Bakanlığı’na getirilen Mevlüt Çavuşoğlu, ilk yurt dışı ziyaretini KKTC’ye gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiği toplantı sonrasında yaptığı açıklamada sadece Türk tarafının değil, Rum tarafının da ‘yapıcı tutumundan’ söz etti.
Rum lideri Nikos Anastasiadis’ten, “Benim kişisel dostum” diyerek söz eden Çavuşoğlu, AKEL Lideri Andros Kiprianu ile de dost olduklarını ve kendisini Ankara’ya davet edeceğini söyledi. Çavuşoğlu, “Ama artık bunu sonuçlandırmak gerekiyor, bugüne kadarki adımlar, yaklaşımlar umutlu ama artık neticeyi almalyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dünkü gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.
Mevlüt Çavuşoğlu konuşmasında, 64’üncü hükümette Dışişleri Bakanı olarak görev aldıktan sonra ilk ziyaretini KKTC’ye gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu belirtti.
Çavuşoğlu belli bir takvime bağlanarak, Kıbrıs sorununun, her iki tarafın kabul edeceği, kalıcı, adil bir çözüme kavuşmasını ve bir an evvel referanduma gidilmesini istediklerini belirtti. Çavuşoğlu, “Çünkü bu yakalanan son bir fırsat. Bu fırsatı kaçırmak istemiyoruz” dedi.
Çavuşoğlu, 64’üncü hükümette Dışişleri Bakanı olarak görev aldıktan sonra ilk ziyaretini KKTC’ye gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu belirtti.
“Rum tarafının Kıbrıs barış sürecine yeterli katkıyı yapıp yapmadığı” üzerine yöneltilen soruya Çavuşoğlu şu şekilde yanıt verdi:
“Biraz önce Sayın Akıncı ve müzakere heyetinin samimiyetine vurgu yapmıştık, Rum tarafından da daha önce görmediğimiz şekilde yapıcı bir yaklaşın görüyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz. Özellikle Rum tarafının lideri benim kişisel dostum Anastasiadis ve AKEL lideri dostum Kiprianu’nun da desteğini görüyoruz, kendisini Türkiye’ye de davet edeceğim… Ama artık bunu sonuçlandırmak gerekiyor, bugüne kadarki adımlar, yaklaşımlar umutlu ama artık neticeyi almamız gerekiyor.”

AK Parti çözüme destek veriyor
Türkiye Cumhuriyeti ve AK Parti iktidarının Kıbrıs’ta kalıcı çözüme destek verdiğini ve bundan sonra da en büyük destekçi olmaya devam edeceğini dile getiren Çavuşoğlu, müzakerelerde gelinen noktadan mutlu olduklarını vurguladı.
Güven artırıcı önlemler konusunda KKTC’nin adımları attığını, Türkiye’nin de gereken desteği verdiğini belirten Çavuşoğlu, iki toplumun yakınlaşması için güven artıcı önlemlerle ilgili desteklerinin devam edeceğini kaydetti.

Davutoğlu Salı günü geliyor
Çavuşoğlu, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 1 Aralık Salı günü ilk yurtdışı seyahatini KKTC’ye yapacağını söyledi.

“Garantörüz diye savaş kan ve gözyaşı yok”
Yunanistan’ın Kıbrıs’ta garantörlüğe karşı çıkması hakkında sorulan soruya karşılık Çavuşoğlu, bölgedeki ülkelere bakıldığında savaş, kan ve gözyaşı görüldüğünü, Kıbrıs’ta bunun yaşanmamasının nedenininse Türkiye’nin garantörlüğü olduğunu söyledi. 

Çavuşoğlu şimdiden bu konuları gündeme getirmenin gereksiz ve süreci sulandırmaya yönelik olduğunu söyleyerek, Yunanistan’a Kıbrıs’taki sürece “en azından Türkiye’nin yarısı kadar faydalı ve aktif katkıda bulunması” çağrısında bulundu.

Akıncı: Ankara’nın desteği önemli
Akıncı, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 64. hükümetinde görev alan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu aralarında görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, yeni hükümetin hayırlı olması ve başarı temennisinde bulundu. Akıncı, “Çavuşoğlu bu görevi yeniden üstlenmiş olduğu için kendisini kutluyorum. Kendisiyle geçmişte de yakın istişarelerde bulunduk. Bundan böyle de aynı şekilde devam edeceğiz” dedi.
Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayanan ve erken olmasını arzu ettikleri çözüm için Ankara’nın vermekte olduğu desteğinin son derece önemli olduğunu kaydeden Akıncı, bu desteğin artarak devam ettiğini gördüklerini söyledi. 
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin daha iyi bir noktaya gitmesine de bunun katkıda bulunacağına inandıklarını kaydeden Akıncı, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras’ın Ankara’ya yaptığı ziyaret ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesini önemsediklerini belirtti.

Liderlerin kabirlerini ziyaret etti
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ilk resmi yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği KKTC'de, resmi temaslarına başlamadan önce Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük’ün anıt mezarı ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın kabirlerini ziyaret etti.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün ayrıca, Dışişleri Bakanı Emine Çolak'ı ziyaret etti.
Başbakan Ömer Kalyoncu, günü birlik ziyaret için ülkede bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu kabul etti.

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2015, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474