banner564

Son gün

HP’de 3, DP’de bir aday değişti, dikkatler MDP’nin listesine yöneldi

Son gün
banner598
Kuzey Kıbrıs’ta 7 Ocak 2018’de yapılacak erken genel seçime katılacak siyasi partilerin aday belirleme çalışmalarını bugün tamamlaması gerekiyor. Listesini açıklayan Halkın Partisi’nden 3 kişi, Demokrat Parti’den de bir kişi son anda adaylıktan çekilirken, dikkatler Milliyetçi Demokrasi Partisi’ne (MDP) yöneldi.
MDP Genel Başkanı Buray Büsküvütçü daha önce yaptığı açıklamada seçimlere katılacaklarını ve aday belirlemede zorlanmayacaklarını belirtmişti.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan açıklamaya göre; siyasal partilerce adayların saptanması bugün sona eriyor.
Diyalog muhabirine konuşan Büsküvütçü, aday çalışmalarının devam ettiğini, kesin listeyi 1 Aralık günü Yüksek Seçim Kuruluna sunacaklarını söyledi. Büsküvütçü, kurulmalarının üzerinden 1 yıl geçmediği için 1 Aralık’a kadar başvuru yapabileceklerini savundu ve bu konuda YSK’dan görüş aldıklarını söyledi.

Tosunoğlu sürpriz yaptı... 
DP’nin adaylarından Hasan Tosunoğlu; üyeler tarafından 10’uncu sırada gösterilmesinin ardından adaylıktan çekildiğini açıkladı. HP’den ise Şölen Külahçı, Mustafa Yeşil, Hülya Özkaya adaylıktan çekildi, yerlerine İhsan Tuncalı, Hasan Sapsızoğlu ve Ercan Elçin aday gösterildi.

YSK takvimi hatırlattı…
YSK, adaylık başvurularını 1 Aralık Cuma günü kabul edecek. YSK ve ilçe seçim kurulları, ertesi gün adayları geçici ilan edecek.
3 Aralık, sandık seçmen listelerinin askıya alınmasının en son günü.
Adaylar, YSK’daki değerlendirmenin ardından 10 Aralık’ta kesinleşecek ve 11 Aralık’ta da ilan edilecek. Yine 11 Aralık’ta propaganda sırası için YSK huzurunda ad çekme işlemi yapılacak.
Erken Genel Seçim için resmi propaganda 12 Aralık’ta başlayacak.
Takvime göre, siyasi partilerin BRT’de propaganda için YSK’ya en geç 17 Aralık’a kadar dilekçe vermesi; sandık seçmen listelerinin de en geç 18 Aralık’a kadar tamamlanması gerekiyor.
Seçimle ilgili kamuoyu yoklaması ve araştırmalar, 23 Aralık’tan sonra yayımlanamayacak.
Seçim takvimine göre 4 Ocak, seçmen kartlarının ve bilgilendirici broşürlerin dağıtılmasının son günü.
7 Ocak erken genel seçimi için 12 Aralık’ta başlayacak propaganda süresi, 6 Ocak’ta dolacak ve seçmenler, 7 Ocak Pazar günü Cumhuriyet Meclisi’nin 50 üyesini belirlemek üzere sandığa gidecek.

7 parti adaylarını açıkladı
Erken genel seçim sürecinde şu ana kadar 7 siyasi parti adaylarını açıkladı.
UBP, CTP, DP, TDP, TKP-Yeni Güçler, HP ve YDP 7 Ocak’ta halkın karşısına çıkacak adaylarını, Siyasi Partiler Yasası uyarınca YSK’nın da taraf olduğu süreçle belirledi.
Aday adaylığı için başvuru kabul eden partiler, bazı istisnalar dışında üyelerinin oylarıyla adaylarını ve oy pusulasındaki sıralarını saptadı.
YKP seçimi boykot kararı alırken, KSP ise 2 bağımsız adayı destekleyeceğini duyurdu.
Seçime katılacağını daha önce duyuran MDP ise henüz aday listesini açıklamadı.
Bu seçimde ilk kez uygulanacak Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’yla KKTC geneli tek seçim bölgesi oldu. Seçmenler, ülke genelinde, belli kurallarla 6 ilçedeki 50 adaya oy verebilecek.  Seçimde, “mühür, mühür+tercih ve karma” yöntemlerle oy kullanılabilecek.
Cumhuriyet Meclisi’ndeki 50 milletvekilinin 16’sı Lefkoşa’dan, 13’ü Gazimağusa’dan, 10’u Girne’den, 5’i İskele’den, 4’ü Güzelyurt’tan ve 2’si Lefke’den seçilecek.
YSK, 7 Ocak 2018 genel seçimi askı öncesi nüfusu 230 bin 747; seçmen sayısını da 188 bin 688 olarak açıklamıştı.
KKTC’de son genel seçim 28 Temmuz 2013’te yapılmıştı.

HP listenin son halini açıkladı

Halkın Partisi (HP), 7 Ocak Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’ne katılacak adaylarının listesinin son halini belirledi.
TAK muhabirinin HP Genel Sekreteri Tolga Atakan’dan aldığı bilgiye göre, daha önce açıklanan adaylardan 3’ü adaylıklarını geri çektiği için bu kişilerin yerine parti meclisi kararıyla 3 kişi aday gösterildi. 
Girne’den Şölen Külahçı’nın yerine İhsan Tuncalı, Gazimağusa’da Mustafa Yeşil’in yerine Hasan Sapsızoğlu ve Hülya Özkaya’nın yerine de Ercan Elçin HP aday listesine girdi.
Böylece HP’nin 50 kişilik aday listesinin son hali şu isimlerden oluştu:

LEFKOŞA: Kudret Özersay, Tolga Atakan, Gülşah Sanver Manavoğlu, Fatma Coşar Kınış, Teksen Köroğlu, Cemre Günsel Esengin, Serkan Mesutoğlu, Eylem Deliceırmak Erbilen, Evin Unutmaz, Nurettin Çırakoğlu, Orkun Bozkurt, Tuğberk Emirzade, Mehmet Özbilgehan, Aral Moral, Nihal Salman, Sonuç Koyuncu.

GİRNE: Erek Çağatay, Ahmet Özyalçın, Baki Aygün, Jale Refik Rogers, Bihter Beyazyüz, Sadık Ülker, Cenk Dökmen, Kemal Batman, Yusuf Avcıoğlu, İhsan Tuncalı.

GAZİMAĞUSA: Hasan Topal, Ayşegül Baybars, Ramazan Gündoğdu, Süleyman Canatan, İrem Uygun, Özgür Vehit, Kemal Bağzıbağlı, Şevki Kıralp, Özbir Akbaşak, Hilmiye Sezer Kumbur, Hasan Sapsızoğlu, Ercan Elçin, Fikret Deniz.

İSKELE: Mesut Genç, Hicran B. Fırat, Halil Sakallı, Ercan Beşerler, Ahmet Güneş.

GÜZELYURT: Hasan Büyükoğlu, Emsal Emirzadeoğulları, Naim Pınar, Ayşe Gökyiğit

LEFKE: İsmail Kaşot, Lütfiye Fedai

Tosunoğlu: Kaymaklı sevgisi ağır bastı

   Demokrat Parti (DP) Lefkoşa bölgesi adaylarından Hasan Tosunoğlu, üyelerin oylarıyla 10’uncu sıraya yerleştikten sonra istifasını açıkladı.
   Tosunoğlu, istifasına gerekçe olarak Küçük Kaymaklı sevgisini gösterdi ve şunları kaydetti:
   “Demokrat Parti, coşkulu ve kalabalık bir katılımla aday belirleme sürecini tamamladı.Gelinen aşamada, geçmişten de kaynaklanan bağlarım nedeniyle aday adayı olmayı, partimin bu günlerde bana ihtiyacı olduğu gerekçesi ile kabul ettim. Yapılan coşkulu aday belirleme süreci de göstermiştir ki, partimiz iyi yolda. Kişisel olarak ben de bu tabloda bir değerlendirme yapmak durumunda kaldım. Başkanı olduğum Küçük Kaymaklı Türk Spor Kulübü'nün şampiyonluk iddiası, kulübe daha fazla zaman ayırmam ve her türlü tartışmadan uzak tutmam gerekliliğini getirdi. Bu aşamada, ailem ve yakınlarım ile yapmış olduğum değerlendirmede, Küçük Kaymaklı sevgimiz ağır basmıştır. Her koşulda Sayın Serdar Denktaş ve arkadaşlarıma desteğim sürecek, ancak ben tam zamanlı Küçük Kaymaklı'nın şampiyon olması için çalışacağım. Bu tabloda, Demokrat Parti Lefkoşa Milletvekili adaylığından geri çekildiğim kararını kamuoyu ile paylaşmak istiyorum.” 

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2017, 11:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473