banner564

Sorunlar el ele aşılacak

Bakan Şahali, Hayvan Üreticileri ile Çiftçiler Birliği’ni ziyaret ederek, sektörle ilgili beklentileri dinledi

Sorunlar el ele aşılacak
banner598
İbrahim DİRAN
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’ni dün ayrı ayrı ziyaret ederek yetkilileriyle görüştü. 
Şahali, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği yetkilileriyle görüşmenin başında basına yaptığı açıklamada, Tarım Bakanlığındaki bir önceki görev sürecinde, hayata geçirilecek olan uygulamaları Birlik ile tasarladıklarını, bir hususta tam olarak uyuşmanın mümkün olamayabileceğini dolayısıyla en geniş tabanla uzlaşı halinde ilerlemenin önemli olduğunu ifade etti.
Tarım alanında ciddi yapısal sıkıntıların bulunduğunu, bunların çözümlenemeyecek sorunlar olmadığını, ancak kaynakların doğru bir şekilde kullanılması gerektiğini kaydeden Şahali, suyun rasyonel biçimde kullanılmasının, ülkenin kurak bir ülke olmasından dolayı bir zorunluluk olduğunu, arzu edilen verimin ancak suyun akıllıca kullanılması durumunda elde edilebileceğini söyledi.
Şahali, kırsal kesimin hayvancılık ve tarım açısından önemli olduğunu, ancak hayvancılık ve tarım için kırsal kesimde elverişli bir yapının söz konusu olmadığını belirtti.
Hayvancılığın bugün istihdamda arzu edilen bir sektör olmadığını kaydeden Şahali, “Hedefi tutturduğumuz takdirde bu ülkede hayvancılık en gözde yatırım ve istihdam alanlı olabilir” dedi.

Naimoğulları: Örgütlerin görüşleri alınmalı
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Mustafa Naimoğulları ise, Birlik olarak esas endişelerinin tarımla uğraşan binlerce köylünün geleceği olduğunu, bu gerçekle, politikaların şekillenmesinde sivil toplum örgütlerinin de görüşlerinin alınması gerektiğini ifade etti.
Kurumlara bürokratların atanmasında iş bilen, üreticinin sorunlarını çözecek kabiliyete sahip kişilerin tercih edilmesini isteyen Naimoğulları, çiftçinin aramalarına cevap vermeyen pek çok bürokratla yıllarca çalışma zorunda bırakıldıklarını ifade etti.
Naimoğulları, “Bir litre sütün maliyeti neyse, koyun sütü, keçi sütünün maliyeti neyse, bu maliyetin üzerine politika yapılmasını istiyoruz” dedi.
Naimoğulları, çiftçilerin kuru tarımdan uzaklaşılması ve yem bitkilerine yönelmesi halinde yem bitkisi girdi maliyetlerinin yüzde 30 azaltılabileceğini ifade etti.
Naimoğulları,  “Acımaz davranıp doğru kararlar alarak, üreticiye de kulak asarak,  bunu başarabileceğimize inanıyorum” dedi.

Kelle beklentilerini sıraladı
Erkut Şahali, Çiftçiler Birliğini ziyaretinde ise yaptığı açıklamada, çiftçiliğin devlet ile işbirliği içerisinde yürütülmesi gereken bir faaliyet olduğunu, kaynakların nasıl kullanılacağının da ciddi sorunların çözümünde  önemli rol oynadığını ifade etti.
Bir önceki Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı görevinde atılan adımların reform niteliğinde  olduğunu ancak bu adımların ileriye taşınamadığını ifade eden Şahali, yapılması gereken çok iş bulunduğunu, tarımsal faaliyete elverişli alanların korunmasının son derece önemli olduğunu, buna hükümet programında da yer verildiğini belirtti.
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle de, Şahali’nin tarımla ilgili düşünce ve fikirlerini daha önce birlikte çalıma fırsatı bulduklarından dolayı iyi bildiklerini söyledi.
Tarım alanında biraz iyileştirme yapılsa da sıkıntılı bir alan olduğunu kaydeden Kelle, Hükümet Programı’nın tarımla ilgili bölümünde, "Avrupa Birliği müktesebatına uyumlu tarım politikası izleneceği" ifadesinin yer almasından dolayı  mutlu olduklarını söyledi.
Destek programlarının sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması ve desteklerin takvime bağlanmasının acil beklentileri arasında olduğunu kaydeden Kelle, Tarım Sigorta Fonu’nun da sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması, verimli arazilerin koruma altına alınmasını öngören yasanın geçirilmesi gerektiği kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2018, 10:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474