banner564

Sosyal patlama kapıda

Mehmet Çakıcı, ülke insanının mutsuz, stresli ve gergin bir yapıda olduğunu ve artık olaylara aşırı reaksyon gösterdiğini söyledi

Sosyal patlama kapıda
banner598
Ufuk ÇAĞA
Son dönemde meydana gelen iki cinayet haberi ile sarsılan KKTC, adım adım bir suç cenneti olma yolunda yürüyor. Adeta olağan hale gelmeye başlayan cinayet, darp, tecavüz, uyuşturucu vb. gibi kriminal olayların nedenlerini Doç. Dr. Psikolok Mehmet Çakıcı’ya sorduk. Mehmet Çakıcı, toplumun birçok konuda sıkıntı yaşadığını ve artık en küçük olaylara bile aşırı reaksiyon göstermeye başladığını belirtti. 

“Vatandaş mutsuz ve stresli”
Çakıcı konu hakkında şunları söyledi; 
 “Ülkede uzun zamandan beridir mutsuz, stresli ve gergin bir vatandaş kitlesi var ve malesef bu durum artarak da devam ediyor. Ben kısaca Kıbrıs Türk halkı sosyal bir patlamanın eşiğindedir diyebilirim çünkü bunun için toplumda her türlü belirti vardır. İnsanların işsizlik, ekonomik durum, gelecek korkusu, politik istikrarsızlık gibi konular stresini ve karamsarlığını artırıyor ve en ufak bir sorunu da hemen şiddete dökme eğilimi içerisine giriyor. İşte bu sıkıntılar ülkedeki cinayetler gibi diğer kriminal suçların patlamasına sebebiyet veriyor. Ama suçların artmasında kişisel nedenler yanında toplumsal nedenler de çok etkilidir.

Birbirini tetikliyor
Ülkede şu anda büyük bir ruhsal çöküntü var, bu sebeple de şiddete başvuranların sayısında artışlar var. Ancak özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu daha vardır. Örneğin birisi problemlerini çözemediği için intihar etme yolunu seçiyorsa, problemini çözemeyen diğer kişilere de model oluyor ve onlar da intihar etme yolunu seçiyor. Bu nedenle arka arkaya iki cinayet işlenmesi sonrasında umarım vatandaşlar bu yolu model olarak seçmeyi düşünmezler. Aslında, insanların hem bireysel hem de toplumsal sıkıntılarını dışarıya yansıtma şekilleri farklı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu yansımalar intihar, cinayet, uyuşturcu ve aşırı alkol kullanımı, tecavüz veya çocuk istismarı şeklinde de olabiliyor. Ama gerçek olan tek şey, ülke insanının çok mutsuz, çok umutsuz ve çok asabi olduğudur ve gerekli önlemlerin alınmaması halinde sosyal bir patlamanın da kaçınılmaz olduğudur.”

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2014, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474