banner564

‘Sözlerle güvenlik sağlanamaz’

Akıncı; Türk askerinin tamamen çekilmeyeceğini belirterek, garantiler konusunda Rumlara “Geliniz 15 yılı birlikte yaşayıp, görelim” dedi

‘Sözlerle güvenlik sağlanamaz’
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BBC Türkçe sevisinin sorularını yanıtlarken, güvenlik ve garantilerin yanı sıra Türk askerinin varlığına dikkat çekti.
 “Sözlerle güvenlik sağlanmaz. İnsanlar ancak yaşayarak bunu görüp içselleştirebilirler” diyen Akıncı, şunları kaydetti:
 O”nun için ben diyorum ki bakınız geliniz bir 15 yıl yaşayarak görelim. Bunlar tabii ki benim Kıbrıslı bir cumhurbaşkanı olarak seslendirdiğim düşüncelerdir. Türkiye'nin kendi görüşleri elbette farklı olabilir. Ben diyorum ki bir takım korkuları iş birliği alanına çevirecek bir mekanizmayı hayata geçirelim, karşılıklı ekonomik bağımlılıkların yer alacağı yeni bir yaşam biçimini kurgulayalım ve bunu bizzat yaşayarak bu tecrübeyi edinelim.

  Soru: Cenevre görüşmelerinden umutlu musunuz? Beklentiniz nedir?

   Akıncı: Hedefimiz çözüm. Beklenti, iki tarafın da, 50 yılı aşkın süredir devam eden ve birçok denemeye rağmen çözüm bulunamayan sorunu artık gelecek kuşaklar için çok daha güzel bir gelecek yaratmak adına sonlandırmak. Ama bu kolay bir uğraş değil. Bunu sağlayabilmek için tabii ki her iki tarafın da akılcı, gerçekçi, makul ölçüler içinde hareket etmesi lazım. Biz böyle davrandığımız inancındayız. Dilerim ki Rum tarafı da benzeri bir şekilde olaya yaklaşır ve Cenevre'de artık arzu edilen sonuç alınır.
   Şunu belirtmem iyi olur: Cenevre'de kapsamlı bir çözümün bütün ayrıntıları çıkmaz. Biz orada çerçeveyi çıkarabiliriz. Yani toprak konusunu bir şekilde bağlamamız gerekecek. Güvenlik-garanti konularında her iki tarafın da kendini güvenli hissedebileceği bir formül bulmamız gerekecek.Bunun yanında mülkiyet başlığına ilişkin birkaç askıda kalmış konu var. Yönetimle ilgili Kıbrıslı Türklerin öteden beri beklediği dönüşümlü başkanlığı da içeren siyasi eşitliğin artık karara bağlanması olayı var.
    Kıbrıs sorununu oluşturan altı başlık söz konusu: Yönetim, güç paylaşımı, ekonomi, AB, mülkiyet, toprak ve güvenlik-garanti konuları. Burada birçok başka ayrıntı daha var. Bunların hepsini Cenevre'de bitiremeyiz. Bunun bilincindeyiz.
   Eğer bir mutabakat sağlarsak, o zaman 2017'nin ilk iki-üç ayında federal anayasanın, kurucu devlet anayasalarının ve uygulamaya ilişkin birçok teknik hususun hazırlanması gibi konular, önümüzdeki birkaç ayın işi olur.
   Daha sonraki iki-üç ay içinde de her iki topluma biraz zaman vermemiz gerekiyor. Okusunlar, tartışsınlar, görsünler, sandığa bilinçli bir şekilde gitsinler. Yani referandum için de birkaç aya ihtiyacımız olacak.

Çetrefilli konular var

   Akıncı çetrefilli konulara değinirken şöyle dedi:

   “Garantörlük, Türk askeri meselesi gibi.. Yunanistan'dan gelen açıklamalar Türk askerinin adadaki mevcudiyetinin tamamen ortadan kalkması yönünde, ayrıca Türkiye'nin garantörlüğünün de kalkmasını talep ediyorlar. Hatta bu konuların ön şart olarak da masaya gelebileceğini söylüyorlar.”
   Soru: Sizin için bunlar kırmızı çizgi midir, nereye kadar taviz verilecek konulardır?

   Akıncı: Şimdi bakınız bu konuda iki tavır bir başlangıç noktası teşkil etmez. Birinci tavır bu bahsettiğiniz Yunanistan'ın ve Rum tarafının tavrıdır. Eğer 'sıfır asker sıfır garanti' söylemi sonuna kadar devam edecekse bu müzakereler başlamadan bitti demektir.

İkinci olmaması gereken tavır da şudur: 'Noktası, virgülü değişmez, olduğu gibi devam eder, biz bunu tartışmayız' tavrıdır. Kıbrıs Türk tarafı da Türkiye de bu tavırda olmadığını gösterdi. Biz diyoruz ki bir taraf için güvence yaratalım, bu bir taraf da Kıbrıs Türk tarafıdır. Bu ihtiyaç içinde olan biziz.

Burada sayıca az olan, 1963 ve 1974'te bu adanın Yunanistan'a bağlanma tehdidini yaşayan toplum bu garantiyi istiyor. O da Kıbrıslı Türklerdir. Sayıca az olan Kıbrıslı Türklerin bu güvenlik ihtiyacına saygı duyulması gerekir.”

Türk askeri kalacak

   Soru: Çıkış yolu dahilinde Türk askerinin tamamen Kıbrıs'tan ayrılması seçeneği gündeme gelecek mi?

   Akıncı: Hayır, bu Kıbrıslı Türkler için söz konusu olmaz. Mutlaka üzerinde mutabakat sağlanacak bir sayı burada kalacaktır.
   Bir şey daha söyleyeyim size: Burada önemli olan bir nokta daha var. Bize deniyor ki örneğin, 'Artık eski şartlar yoktur. Biz 1963'te bu cumhuriyeti yıktık, biz Yunanistan'a bağlanmak istiyorduk o zaman, ama unutmayın siz de taksim istiyordunuz. 1974'te ise biz değildik suçlu, Yunanistan'da bir cunta vardı, onlar yaptı darbeyi. Ama bütün bunlar geride kaldı. Şimdi bir AB ülkesinden bahsediyoruz. Onun için her şey güllük güneşlik olacak, endişe etmeyiniz.'

Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2016, 08:35
YORUM EKLE
YORUMLAR
Yücel Meluşalı
Yücel Meluşalı - 7 yıl Önce

Rumların bütün planları Kıbrıs Türk'lerini Avrupa birliği ile beraber yalnız bırakıp kıbrısa hakim olmaktır.türkiyesiz Avrupa birliği büyük bir tuzaktır.kıbrıs Türkleri olarak Anavatan Türkiye ile adım atmak lazımdır.avrupa birliğine hiçbir zaman güvenmemeliyiz.tek güvencemiz TÜRKİYE'dir.sayın akıncının vermiş olduğu demeçten anladığım kadarıyla barış olsun adada bir miktar da Türk askeri bulunsun.avrupa birliğinin başka acendaları olduğundan türkiyeyi üyeliğe almıyorlar.işte tuzakların cevabı burda Kıbrıs Türk'lerini ve Türkiyeyi ayırıp istediklerini almaktır.

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474