banner564

Süreç resmen başladı

Serdar Denktaş erken seçim için 4 Şubat’ı önerdi, Meclis oyçokluğu ile 7 Ocak’ı onayladı

Süreç resmen başladı
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Meclis Genel Kurulu, erken genel seçimin 7 Ocak 2018 Pazar günü yapılmasını oy çokluğuyla onayladı. Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, 2018 bütçesinin geçmesini engelleyeceği için erken seçimin 7 Ocak değil, 4 Şubat 2018’de yapılmasını önerdi. Denktaş’ın önerisi, oy çokluğuyla reddedildi.
Erken seçinin 7 Ocak’ta yapılması önerisi, 38 kabul oyuna karşılık DP’lilerin 2 ret oyuyla ve oy çokluğuyla kabul edildi.
Meclis Genel Kurulu, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin oy çokluğuyla onayladığı “Cumhuriyet Meclisi Seçimlerinin Yenilenmesine İlişkin Karar Önerisi”ni görüştü.
Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkan Vekil Teberrüken Uluçay, karar önerisini okudu.

Denktaş: Zamlar peş peşe gelecek
Öneri üzerine, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş söz aldı. Denktaş, komite ve genel kurul aşamasında bu karar önerisine oylarının ret olacağını söyledi.
Denktaş, erken seçime gidilmesi halinde 2018 bütçesinin geçirilemeyeceğini, bu nedenle benzin ve mazot zammının art arda geleceğini, arpaya yapılacak zammın ekmeğe, süte yansıyacağını, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun seçim yasakları nedeniyle okullara müdür ve muavin atamayacağını ve eğitimdeki sorunların süreceğini kaydetti.
Yüksek Seçim Kurulu’nun 7 Ocak erken seçimine zorlanarak hazırlandığı yönünde açıklaması olduğunu belirten Denktaş, “Bu seçimin sağlıklı bir seçim olup olmayacağı kesin değildir. Bu gelişmeler, 2018’i olumsuz etkileyecek. İktidara kim gelirse gelirse bu olumsuzluklar iktidarı bastıracak. 2005’teki olumsuzluklar 2018’de de 2019’da da yansıyacak” dedi.

“Seçimi 3 hafta erteleyelim…”
Denktaş, 2018 bütçesinin geçmesini engelleyeceği için erken seçimin 7 Ocak’ta değil, 4 Şubat 2018’de yapılmasını önerdi. Serdar Denktaş, “İnadı bir kenara bırakıp, seçimi 3 hafta erteleyerek bütçeyi görüşelim, gerekli düzenlemeleri yaparız, Yüksek Seçim Kurulu’nda da hazırlık için fırsat vermiş oluruz” dedi.
Denktaş, “Geçirilmemiş bir bütçe var. Bütçe Meclis’tedir. 31 Ekim tarihi itibarıyla Meclis’e sunuldu. Anayasaya göre, 10 gün içinde görüşülmeye başlanabilirdi” dedi.
Denktaş, geçirilmeyen 2018 bütçesinin polisler için de sıkıntı yaratacağını söyledi.
Muhalefet kanadının yerinden yaptığı eleştirilere cevaben Serdar Denktaş, “Tiyatroyu oynayan Demokrat Parti değil” dedi. Denktaş’ın önerisi, oy çokluğuyla reddedildi.

Erhürman: Bütçeyi getirin destekleyeceğiz
Daha sonra söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, seçim yaklaştıkça tuhaflıkların arttığını söyledi.  2018 bütçesinin geçirilmesi, CTP’nin de usulen buna katkı sağlaması konusunu 3 hafta önce dile getirdiklerini anımsatan Erhürman, “Olayın ciddiyeti ve rengi ortada. Komitenin başında sizin milletvekiliniz var. Komiteyi toplayın” dedi.
19 aydır UBP-DP hükümetinin yapmadığı şeyleri, Meclis’e şimdi getirdiğini kaydeden Erhürman, “Bunlar 19 aydır geçmedi, 4 Şubat’a kadar mı geçecek? Az önce bir yasa geçirdiniz, 52 defa hata yaptınız. 1 Nisan’da yürürlüğe girecek yasayı faulle geçirdiniz. Polisle ilgili yasayı o kadar zaman geçirmediniz. Getirin bu yasayı, biz oy vereceğiz” diye konuştu.
Erhürman, hükümete 2018 bütçesini geçirmesi için çağrı yaptı, bunun için desteğe hazır olduklarını söyledi.
Hükümetin 19 aydır inanılmaz bir performansla çalıştığını ifade eden Erhürman, “Bütçeyi getirin. Geçirin. Burada olacağız. Polisle ilgili hükmü de bütçeye ekleyin. Ona da olumlu oy vereceğiz” dedi.

Özgürgün: Bütçe seçimden sonra geçer
Başbakan Hüseyin Özgürgün, 7 Ocak’taki önerinin ana muhalefetten geldiğini, bunu da kabul ettiklerini, bu işin bittiğini söyledi. Özgürgün, “Bütçe seçimden sonra geçer. Birinci unsur halka gitmektir. Bütçe sonra geçirilir. Denktaş’ın görüşüne de saygım var” dedi.


Çeler: Aklınız neredeydi?
TDP Milletvekili Zeki Çeler, 7 Ocak tarihi için hazır olduklarını vurgulayarak, partisinin erken seçimin temmuzda yapılmasını önerdiğini de anımsattı. “Polis sandığa gitmeyecek” diye bir söylem olduğunu da ifade eden, bunun üzerine bugün hükümetin bu yönde konuşma yaptığını söyleyen Çeler, “Bunca zamandır aklınız neredeydi?” diye sordu.
    Çeler, seçim öncesi menfaat dağıtımı yapıldığını da savunarak, bunun ülkenin geleceğinden çalma olduğunu belirtti.

Uluçay: Bütçenin geçmesi zor
CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, erken seçim kararının alınmasının önemli olduğunu söyleyerek, seçim kararı alınmasıyla 2018’in bütçesinin geçirilmesinin zor görüldüğünü kaydetti.

Arabacıoğlu: Seçime değil tarihine ret verdik
DP milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, DP’nin seçime değil, seçimin tarihine ret oyu verdiğini, Denktaş’ın söylediklerini komite toplantısında da dile getirdiğini belirtti.

Soyer: 7 Ocak tarihi kaçınılmaz
CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, seçimlerde aday olmayacağını ama partisine katkı yapmaya devam edeceğini belirtti.  Soyer, “7 Ocak tarihi kaçınılmazdır” dedi.
Soyer, bütçenin her şeye rağmen görüşülüp geçirilmesi gerektiğini kaydederek, CTP Genel Başkanı Erhürman’ın bu konudaki teklifinin göz ardı edilemeyeceğini belirtti.


38 kabul, 2 ret
Soyer’in konuşmasının ardından “Cumhuriyet Meclisi Seçimlerinin Yenilenmesine İlişkin Karar Önerisi” oylandı. Karar önerisi, 38 kabul, 2 ret oyuyla ve oy çokluğuyla kabul edildi. 2 ret oyu DP’den geldi.

Personel ve Kamu Yönetimi Müsteşarlığı Yasa Tasarısı… 
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’in başkanlığında saat 11.10’da gerçekleşen dünkü Genel Kurul’da Personel ve Kamu Yönetimi Müsteşarlığı (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı da oy çokluğuyla onaylandı. İsmi ve içeriğiyle ilgili eleştiriler yapılan tasarıya muhalefet milletvekilleri ret oyu verdi.

Evren: Geçmişte 3 bin 850 arsa dağıtıldı
İçişleri Bakanı Kutlu Evren de, Bakan olduğu dönemde verdiği bazı projeleri olduğunu, bunlardan birinin muhtarlık binaları, cezaevi projesi ve kırsal kesim arazileri olduğunu anımsattı.  Evren, bütçede 1.5 milyona yakın bir paraları olduğunu, geçmiş dönemlerde 3 bin 850’ye yakın arsanın dağıtıldığını, ancak bazılarının altyapılarının eksik olduğunu kaydetti.
Arsa dağıtımının ocak-şubat aylarında başlayan bir çalışma olduğunu anlatan Evren, ancak sürecin uzadığını, 7 Ocak seçim tarihi olarak açıklanınca bu son dönemde bir yığılma yaşandığını kaydetti. 

“Arsa dağıtımları baskı sonucu bu dönemde arttı”
Köylünün baskısı sonucu bu arsaların dağıtımının bu dönemde arttırıldığını ifade eden Evren, vatandaşlıklar konusunun ise hükümetin bir politikası sonucu olduğunu, müracaatlardan güvenli ve gerekçeli olanlara vatandaşlıkların verildiğini belirtti.
Konuşmaların ardından Personel ve Kamu Yönetimi Müsteşarlığı (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı ele alındı.

Şahali: Hükümet bir de müsteşarlık dağıtacak
Tasarı üzerinde söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, konu Meclis’e ilk geldiğinde Personel Dairesi’nin yapısının değiştirilmesinin gerektiğini söylediklerini anımsattı.
Şahali, bu yasa hükümet için madem ki bu kadar önemliydi, komite çalışmalarına Personel Dairesi çalışanlarının neden karıştırılmadığını sordu ve hükümeti seçim öncesi yaptığı icraatlardan ötürü eleştirdi.    

Erçal: İmtiyazlı kişiler yaratmak doğru değil
CTP Milletvekili Hüseyin Erçal da, yasa değişikliği konusunda, müşavirlik kadrosundan insanları beslemenin, Devlet Piyangosu’nun bilerek birilerine çıkarılması anlamına geldiğini söyledi.
Ekonomik ve manevi yönden bu uygulamaların doğru olmadığının görülmesi gerektiğini ifade eden Erçal, insanlar arasında imtiyazlı kişiler yaratmanın doğru ve savunulacak bir şey olmadığını kaydetti. 
Tasarının madde madde görüşülmesi sırasında UBP Milletvekili Ahmet Kaşif de söz alarak yasanın yürürlüğe giriş tarihi konusunda değişiklik önerisi yaptı. Öneri oy çokluğuyla kabul edildi.

Üst kademe yöneticiliği…
Öte yandan Mecliste, Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik No: 2) Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurul’da oy çokluğuyla kabul edildi.
İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Ahmet Kaşif, tasarıya ilişkin raporu okudu. Tasarının madde madde oylanmasından sonra bütünü oylandı. Yasa tasarısı, oy çokluğuyla kabul edildi.
Genel Kurul’da, daha sonra Sayıştay Komitesi’nin Büyükkonuk Belediyesi’nin 2008 Mali Yılı Sayıştay denetim raporuna ilişkin raporu ele alındı. Komite Başkanı Teberrüken Uluçay raporu okudu.

Askerlikle ilgili yasa önerilerine oybirliği…
Meclis Genel Kurulu, Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisini oybirliğiyle  kabul etti. İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Ahmet Kaşif’in öneriye ilişkin raporu okumasının ardından söz alan TDP Milletvekili Zeki Çeler, “İnsanların ülkelerini geri dönmesini istiyorsak, çözüm önerileri sunmalı, elimizi taşın altına koymalıyız” dedi ve yasaya olumlu oy vereceklerini söyledi. Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz de, yasa önerisinin yerinde olduğunu ifade etti.
   Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi oy birliğiyle kabul edilirken, Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi de ele alındı.
    Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ersin Tatar’ın öneriyle ilişkin raporu okumasının ardından konuşan UBP Milletvekili Dursun Oğuz, yasanın uzman askerlerle ilgili düzenlemeler içerdiğini anlattı.
    Öneri, oybirliğiyle kabul edildi.

Kamu Sağlık Çalışanları Yasası kabul edildi
Meclis Genel Kurulu dünkü birleşiminde  Kamu Sağlık Çalışanları Değişiklik Yasası’nı oybirliğiyle onayladı.

Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası da kabul edildi
Genel Kurul’da daha sonra elektrikli araçlar ve engelli vatandaşlar için muafiyet konularında düzenlemeler içeren Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşüldü. 
Konuşmaların ardından tasarı oybirliğiyle kabul edildi.
Genel Kurul, haftanın ikinci toplantısını bugün gerçekleştirecek.

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2017, 11:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473