banner564

Syriza'nın önceliği ekonomi

Seçim kampanyasında Kıbrıs’tan hiç söz etmeyen Syriza lideri Alexis Tsipras, Rumları telaşlandırdı

Syriza'nın önceliği ekonomi
banner598
Raif DOĞRU

   Yunanistan’da iktidarı ele geçiren Radikal Sol koalisyon Syriza’nın lideri Alexis Tsipras’ın, seçim sürecinde Kıbrıs konusunda tek bir söz söylemediğine dikkat çeken Rum medyası, bunun özellikle Rum siyasilerini endişeye sevk ettiğini belirtiyor.
   Seçim sonuçlarını değerlendiren gazeteciler ve akademisyenler, Syriza’nın önceliğinin ekonomi olacağına dikkat çekerek “Kıbrıs konusunda sürpriz bir gelişme beklenmiyor” dediler.
   Diyalog’un görüşlerine başvurduğu deneyimli bir Rum gazeteci, Yunanistan’ın ekonomik açıdan büyük sorunlarla boğuştuğunu anımsatarak, bu safhada hiç kimsenin Kıbrıs’tan söz etmediğini belirtti. Rum gazeteci şöyle dedi:
   “Kıbrıs sorununu sadece bizim liderliğimiz konuşuyor. Yunanistan’ın gündeminde böyle bir sorun yok. Syriza, seçim döneminde Kıbrıs’ın adını ağzına bile almadı. Bu sorun artık her yerde usanç vermiştir. Bence, herhangi bir sürpriz değişim olmayacak ve çözümsüzlük bu şekilde sürecek.” 

Anastasiadis zorlanacak
   Syriza’nın, AB ile çetin bir savaşa gireceğini ve acı reçetelerin dışında hareket edeceğini anımsatan deneyimli gazeteci, Rum lideri Nikos Anastasiadis’in ise AB reçetelerine bağlı olduğunu ve tümünü uyguladığını vurguladı.
   Rum gazeteci “bu farklılık, iki ülke arasında sorun yaratır mı?” sorusuna  şu yanıtı verdi:
   “Öyle birşey olacağını sanmıyorum. Ama Anastasiadis iç cephede zorlanır. Zaten muhalefet kesimi, özellikle taşınmaz mülkleri satışı konusunda Anastasiadis ile uyuşmuyor. Dolayısıyla Yunanistan’daki değişimlerden sonra, buradaki muhalefetin tepkileri daha da sertleşebilir.”

Kıbrıs’a davet etti
   Bu arada Rum lideri Nikos Anastasiadis, seçimleri kazanan Radikal Sol İttifak (SYRIZA) Başkanı Aleksis Tsipras'ı partisinin başarısından dolayı tebrik etti.
   Anastasiadis, Tsipras'a bir tebrik mesajı göndererek, iki hükümet arasında yakın bir ilişkinin sağlanmasını sabırsızlıkla beklediğini ve kendisini mümkün olan en kısa zamanda Kıbrıs'ta görmekten memnun olacağını ifade etti.
   Anastasiadis mesajında, “Sizin gurur verici ve tarihi zaferiniz için en sıcak tebriklerimi iletmek istiyorum; aynı zamanda size yeni görevinizde başarılar diliyorum” dedi.
   Cumhurbaşkanı devamla,   “Kıbrıs sorununu, ekonomik sorunları, Kıbrıs ve Yunanistan'ın diğer ortak konularını ele almak amacıyla sizinle yakın bir işbirliğinde bulunmayı bekliyorum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2015, 10:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473