banner564

“Tabu değil”

Cumhurbaşkanı’nın sözcüsü Barış Burcu, garantiler konusunun da masada tartışılacağını söyledi

“Tabu değil”
banner598
Cumhurbaşkanı Sözcüsü Barış Burcu, dün bir basın toplantısı düzenleyerek çözüm arayışları, süreç ve son gelişmeler hakkında bilgi verdi. 
Burcu, takvim konulmamasına rağmen hızlı ve verimli bir süreç öngörülen Kıbrıs sorunu çözüm müzakerelerinde bütün başlıkların masada olduğunu belirtti. “Toprak” başlığında sadece toprak ayarlamasına yönelik kriter çalışması yapıldığını, ne harita, ne de yüzdelik konuşulduğunu kaydeden Burcu “Güvenlik ve Garantiler” başlığında da sadece iç güvenlik konusunun ele alındığını söyledi.
Garanti konusunun tartışılmaz bir konu olmadığını söyleyen Burcu, “Tartışılacaktır ama önce Kıbrıslı Türkler ve Rumlar belli başlıklarda belli mesafe katettikten sonra” dedi.
Toprak ayarlaması, yüzdelikler, hatta garanti anlaşmasının gündeme geleceğini ve görüşüleceğini vurgulayan Burcu, “Bunlar tabular değildir. El değmez hususlar değildir ancak görüşme sürecinin daha verimli olması, uluslararası hukuka daha saygılı olmak çerçevesinde bu konuların görüşülmesi biraz daha ötelenmiştir” ifadesini kullandı.
Burcu, garantiler konusunda geniş bir tarama yapılmadığını çünkü bütün anlaşmacı tarafların imzası olmaksızın, o anlaşmayla ilgili düzenleme yapma hakları olmadığını belirterek, herkesin ortak arzusu olan Eylül ayında New York’ta yapılacak toplantının da, ara anlaşmadan çok garantiler konusuna yönelik olacağını kaydetti.
Yeni süreçte, Annan Planı’ndan sonra üretilen en kapsamlı belgelerin hazırlandığını kaydeden Burcu, uzlaşılan konuların siyah, uzlaşılmayan Türk tezlerinin kırmızı, uzlaşılmayan Rum tezlerinin de mavi olarak tespit edildiği belgelerde siyahların çok olduğunu belirtti.

“Çözüm umutları yeşerdi”
Burcu, çözüm umutlarının; seçimlerde yüzde 60’ın üzerinde oy alarak, Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı’nın çözüme olan inancından, barışçıl tutumundan ve iki toplumun işbirliğine yönelik tavrından dolayı yeşerdiğini ve içte olduğu gibi dışta da umut dalgalanması yarattığını söyledi.
Çözüm odaklı vizyonun Türkiye ile ortak vizyonları olduğuna işaret eden Burcu, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in de yeni oluşan ortamdan istifade ederek, ortak dil ve çözüm odaklı bir vizyon geliştirerek sürece olumlu katkı koyduğunu belirtti.

“3 boyutlu müzakere…”
Sözcü Burcu, Cumhurbaşkanı Akıncı ve ekibinin çözüm sürecini, toplumların barışa olan bağlılığını kültürel transformasyonun sağlanacağı psikolojik, günlük yaşamı kolaylaştırıcı hızlı ve pratik güven yaratıcı önlemler ve kapsamlı çözüm gibi 3 boyutta yürüttüğüne işaret etti. 
Müzakere sürecine takvim konulmadığını ancak hızlı ve verimli süreç öngörüldüğüne vurgu yapan Burcu, bütün başlıkların masada olduğunu ancak “Toprak” başlığında sadece toprak ayarlamasına yönelik kriter çalışması yapıldığını söyledi. Burcu, “Herhangi bir yüzdelik, lokasyon, yer ismi, harita ne verildi, ne alındı, ne de zikredildi” dedi. 

“Özlü müzakereler 29 Haziran’da…”
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs çözüm müzakerelerinde özlü müzakerelere geçiş safhasına 29 Haziran’daki 4. liderler buluşmasıyla başlanacağını söyledi.
Yeni süreçte, Annan Planı’ndan sonra üretilen en kapsamlı belgelerin hazırlandığını kaydeden Burcu, uzlaşılan konuların siyah, uzlaşılmayan Türk tezlerinin kırmızı, uzlaşılmayan Rum tezlerinin de mavi olarak tespit edildiği belgelerde siyahların çok olduğunu belirtti.

“Süreci liderler götürecek…”
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın süreçle ilgili hassasiyetlerine vurgu yapan Barış Burcu, liderler yönetiminde başlayan sürecin lider yönetiminde devam edeceğine işaret ederek, takvim öngörülmemesine rağmen sürecin hızlı ve verimli olmasının öngörüldüğünü söyledi.

“Maraş konusunda fizibilite…”
Barış Burcu, Güven Yaratıcı Önlemler konuşulurken, Maraş’tan bahsedilmemesine yönelik soruyu yanıtında, konuyu genel olarak değerlendirdiğini, hiçbir önlem başlığına girmediğine dikkat çekti. Maraş konusunun önemli bir konu olduğunu ancak bugünden yarına açılabilecek bir konu da olmadığını kaydeden Burcu, şöyle devam etti:
“Öncelikle fizibilite çalışması yapılması gerekir ve bunun için ekip de oluşturulabilir ancak süreçte yaşanan gelişmeler, buna gerek kalmadan, top yekün bu imkanlara kavuşabiliriz umudu doğurmaktadır. Bizim açımızdan bu konuda bir sıkıntı yoktur. Gerek duyulması halinde fizibilite çalışması başlatılabilir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2015, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473