banner564

“Tabu yıkıldı”

Akıncı, Türkiye ve Yunanistan’ın garantörlük konusunu görüşmesini umut verici olarak değerlendirdi

“Tabu yıkıldı”
banner598
Özgül Gürkut MUTLUYAKALI 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü sürecinde, garantör ülkeler Türkiye ve Yunanistan’ın garantiler ve güvenlik konularını bir beyin fırtınası şeklinde de olsa konuşuyor olmasının yeni bir durum olduğuna işaret ederek “Bu konunun tabu olmaktan çıkıp tüm tarafları tatmin edebilecek şekilde konuşulması bile, elbette umut verici bir gelişmedir” dedi.
Akıncı, ancak sürecin henüz her şeyiyle olumlu olduğunu ve sonuçlandığını söyleyecek noktada olunmadığını belirtti.
New York’taki temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile kahvaltılı görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Akıncı, Çavuşoğlu ile New York’ta yapılan temaslar çerçevesinde görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek Çavuşoğlu’nun yoğun görüşmeleri ve özellikle Kıbrıs sorunu hakkındaki temasları; kendilerinin de çalışmaları hakkında Çavuşoğlu’nu bilgilendirdiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün ve yarın iki önemli görüşme yapacağını hatırlatarak, bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la ayrı bir görüşmesi; yarın ise Rum lider Nikos Anastasiadis’in de yer alacağı üçlü bir görüşme yapacaklarını vurguladı.


“Garantiler ve güvenliğin konuşuluyor olması önemli”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, garantiler konusunda garantörlerin kendi aralarında yaptığı görüşmelerde olumlu gelişmeler sağlandığı yönünde izlenimler bulunduğu yönündeki soru üzerine “Olumlu bir sonuca varmak hepimizin ortak arzusu. O yönde çalışılıyor, henüz o noktadayız diyemem” yanıtını verdi. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu kadar zamandır olmayan bir durumdur. Dolayısıyla sadece bu unsur bile, yani bu konunun tabu olmaktan çıkıp tüm tarafları tatmin edebilecek şekilde konuşulması bile, elbette umut verici bir gelişmedir. Ancak halen gelişim içindedir süreç onun için olumludur her şeyiyle noktalanmıştır denecek bir noktada değiliz” ifadelerini kullandı.


Hedef 5’li görüşme… 
“Başından beri hedefimiz bu üçlü, beşliye giden sürecin bir aşamasını teşkil etsin… Arzumuz odur” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, buna çok yakın olduklarını hissettiklerini ve artık geleceğe ötelememek gerektiğini düşündüklerini söyledi. 


Biden’dan Akıncı’ya tebrik
Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, yoğunlaştırılmış görüşmelerdeki ilerlemelerden ve Rum Lider Anastasiadis’le birlikte daha müreffeh birleşik bir Kıbrıs adına yapılan çalışmalarda gösterdiği liderlikten dolayı Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı tebrik etti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile önceki gün New-York’ta bir araya gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın görüşmeye ilişkin değerlendirmesi, Beyaz Saray’ın web sitesinde yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Akıncı’yı Ağustos ve Eylül ayları içinde yapılan yoğunlaştırılmış görüşmelerdeki ilerlemelerden dolayı kutlayan Biden, Anastasiadis’le birlikte daha müreffeh birleşik bir Kıbrıs adına çalışmalarda gösterdiği liderlik için de tebrik etti.
New-York’ta Rum Lider Anastasiadis ile de görüşen Biden, “2016 yılı içerisinde bütünlüklü bir çözüme ulaşılabilmesi adına yoğunlaştırılacak çabalara Amerika’nın güçlü desteğinin süreceği” teminatını da verdi. 

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2016, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474