banner564

Tam bir skandal

‘Kullanılması sakıncalı’ görülerek imhasına karar verilen arpaların bir bölümünün tonu 500 TL’den hayvancılara satıldığı ortaya çıktı

Tam bir  skandal
banner598

Ufuk ÇAĞA- Hüseyin ÇİÇEK

 Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) tarafından Rusya’dan ithal edilen ve kullanılmasında sakınca görülerek, imha edilmesi kararlaştırılan arpalardan bir bölümünün Gazimağusa çöplüğüne döküldüğü, büyük bir bölümünün de tonu 500 TL’den hayvancılara satıldığı ortaya çıktı. Normalde tonu 700 TL olan arpanın 500 TL’den satışa sunulması, hayvancının da işine geldi.

   Konuyla ilgili araştırma yapan Diyalog muhabirleri, arpa skandalının iki boyutunu da ortaya çıkardı. Skandalın bir boyutu hayvanlara ‘kullanılması sakıncalı’ yem verilmesi, diğer boyutu ise yasadışı bir şekilde satışa sunulması.

   Hayvancılar Birliği, Çiftçiler Birliği ve Veterinerler Birliği Başkanları, nemli arpanın kurallara uygun bir şekilde imha edilmesi gerektiğini belirterek, hükümetin uygulamasına tepki gösterdiler.

Diyalog’a konuşan birlik başkanları, arpaların hayvanlara zarar vereceği görüşünde. Arpanın zararlı olduğuna inanmayan bazı vatandaşlar ise, hayvanlarına yedirecek yem bulamadıkları için ucuz fiyata satın almakta sakınca görmediklerini söyledi.

 

Naimoğulları: Sonucu felaket olabilir

 

   Kıbrıs Türk Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, nemli arpanın kurallara göre imha edilmemesini “tam bir skandal” olarak niteleyerek, “Bu arpa nedeniyle hayvan ölümleri gerçekleşirse sorumluluğu kim alacak?” dedi.

   Mustafa Naimoğulları, Mağusa Limanı’na gelen ve yaklaşık 519 tonunun nemli olduğu belirlenen arpanın kurallara uygun olarak imha edilmesi konusunda 3 gündür ilgili her makamı aradıklarını ancak korktuklarının başlarına geldiğini belirtti.

   Naimoğulları, “nemli arpanın sadece çöplüğe dökülmediğini, bazı uyanık kamyoncuların bu arpayı Karpaz Bölgesi, Dörtyol, Güvercinlik ve birkaç köyde ucuz fiyata hayvancılara sattığını” da açıklayarak, “bunun büyük felekatlere yol açabileceği” uyarısında bulundu.

 

“Gıda zehirlenmesine neden olur”

   Naimoğulları “Nemli arpa bir süre sonra bazı toksin maddeler üretiyor ve hayvanlarda gıda zehirlenmesine sebep olabiliyor. Bu sebeple de polisin bir an önce hem çöplükten arpa alanları, hem de arpayı satan kamyoncuların kimler olduklarını ve kimlere bu ürünü sattıklarını belirleyip, bu arpaları imha etmeleri lazım” dedi.

   Tarım Bakanlığı, gümrük ve belediyeyi de eleştiren Mustafa Naimoğulları, “Ülkeye girişinde sakınca olan bu tür maddelerin imha edilmesinden sorumlu olan bu kurumlardır. Malesef işlerini düzgün yapmadıkları için hayvancılar büyük sıkıntı yaşayabilir” ifadesini kullandı.

 

Alican Kabakçı:Kullananlar iki kere düşünsün

 

    Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Alican Kabakçı da bu nemli arpanın derin çukurlar kazılarak imha edilmesi gerektiğini ancak birçok konuda olduğu gibi ilgililerin bu konuda da duyarsız kaldığını söyledi.

   Kabakçı, hem çöplükten alınan hem de kamyonculardan arpa alan hayvan üreticilerinin bu yemleri kullanırken iki kere düşünmeleri gerektiğini vurgulayarak, “Eğer bu arpaların sakıncalı bir durumu olmasaydı zaten ülkeye girişine izin verilirdi” dedi.

   Zor durumda olan hayvancılarının bu olaydan da zarar görmemelerini istediğini kaydeden  Alican Kabakçı, tüm ilgili kesimlerin olayın üzerine ciddyetle gitmeleri gerektiğini söyledi.

 

Tayfun Çanakçı: Hayvanlar ölebilir

 

   Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Tayfun Çanakçı da her türlü hayvan yeminin ıslak veya nemli olması durumunda toksin üretme olasılığı olduğunu söyledi.

   Tayfun Çanakçı, söz konusu arpanın güvenilir bir şekilde imha edilmesi gerektiğini belirtti.

Çanakçı, “Hayvanların bu nemli arpaları tüketmesi halinde oluşacak toksin maddelerinin hayvanların sütlerine geçme olasılığı bulunduğunu ve bu sütlerin de imha edilmesi gerektiğini, aşırı kullanımda ise hayvanların karaciğer ve böbrek yetmezliğinden ölebileceğini” belirtti.

   Bu tarz bulguların saptanması halinde ilgili maddelerin uygun şartlarda ve devlet yetkililerinin gözetiminde ülkeye sokulmadan imha edilmesi gerektiğini ifade eden Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Tayfun Çanakçı, bu olayın kesinlikle basit bir olay olmadığını, sadece hayvanlara değil insanlara da büyük zararı olabileceğini söyledi.

 

Yetki karmaşası yaşanıyor

   “Bu tarz olayların kesinlikle yetki karmaşasından dolayı olduğu” görüşünü savunan Çanakçı, “Şu anda yem konusunu başka, hayvan konusunu başka ve sütü de başka kurumlar denetliyor. Bunu tek elden tek otorite ile yapmak lazımdır. Zaten bu konu ile ilgili yasa tasarısı da şu anda meclisin gündemindedir” dedi..

 

Emine Solyalı: Arpada zehir yok

 

   Tarım Bakanlığı, Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı ise, söz konusu arpada kesinlikle zehir içeren madde bulunmadığını ancak bu ürünün geminin bir bölümünün ıslanması nedeniyle ülkede kullanımına izin vermediklerini söyledi.

   Solyalı, arpanın zararlı bir madde içermemesi nedeniyle ülkeye girişine izin verdiklerini ve sağlık açısından herhangi bir sakıncası olmadığını da iddia etti. Arpanın açık havada kurutulup havalandırılması durumunda hayvan yemi olarak kullanılabileceğini de belirten Emine Solyalı, bu ürünün imha şekliyle kendilerinin ilgilenmediğini kaydetti.

 

Eray Yıldız (Güvercinlik köy muhtarı): Arpanın ıslak olduğu söylenmedi

 

   Nemli arpanın satıldığı idda edilen köylerden Güvercinlik Köyü Muhtarı Eray Yıldız da imha edilmesi için kamyonlara yüklenen arpanın köylülere satıldığını doğrulayarak şunları söyledi;

   “Nemli arpanın hayvancılara ucuz fiyata satıldığı doğrudur, bana da haber verdiler ancak ben almadım ama bizim köyümüzden alanlar oldu. Köydeki insanların bu arpayı alma sebebi kesinlikle ucuz olması nedeniyledir. Çünkü hayvancıların durumu çok kötü, yem yok, kuraklık var ve ot bile bitmedi. İnsanların ceplerinde para olmadığı için de ucuz olan bu arpaya hücum ettiler. Bildiğim kadarıyla köyden 20 – 30 torba arpa alanlar var ve bu arpaların ıslak veya nemli olduğu da sanırım köylülere söylenmedi”

 

İndirimli fiyatla satışa çıkarmışlar

   Gazimağusa çöplüğünde önceki gün imha edilen 519 ton ıslak arpa, bazı kişiler tarafından piyasa değerinin altında bir fiyatla satışa çıkarıldı. Konu ile ilgili Diyalog’a konuşan Güvercinlik köyündeki hayvancılar bazı kişilerin bu arpaların tonunu 500 TL’den satışa çıkardığını söyledi. Arapaların zehirli olmadığını düşünen bazı köylüler Diyalog’a şöyle konuştu:

 

Remzi Çil: Param olmadığı için alamadım

   “İmha edilen arpaların satışa çıkarıldığını duydum, ancak param olmadığı için ben almadım, bu arpaların piyasa değeri, tonu 700 TL’dir, ancak satışa çıkaran kişiler 500 TL’den satışa çıkartmışlar, ancak dediğim gibi para bulamadığım için ben almadım. Arpanın zehirli olmadığını biliyorum ve bence devlet bunu ihma edeceğine hayvancılara dağıtsa daha isabetli olurdu diye düşünüyorum.”

 

Ali Tilin: Çöplükten 1-2 çuval arpa aldım”

 

   “Gazimağusa çöplüğüne bizzat giderek 1-2 çuval kadar bu arpalardan topladım, hayvanlarıma arpalardan yedirdim ve şu ana kadar hiçbir hayvanıma bir şey olmadı. Hayvanlarımıza yedirecek yem alamadığımız için Gazimağusa çöplüğüne dökülen arpaları toplamak zorunda kaldık, ben arpaların zararlı olduğunu kesinlikle düşünmüyorum.”

 

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2014, 09:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474