banner564

Tarım gerdi

Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü genel kurulunda zaman zaman vekiller arasında sert tartışmalar yaşandı

Tarım gerdi
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.50’de Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da ilk olarak UBP Milletvekili Ahmet Kaşif ile Bağımsız Lefkoşa milletvekili Hasan Taçoy’un birlikte sundukları Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oylanarak oybirliğiyle kabul edildi. CTP Milletvekili Erkut Şahali öneriyle ilgili söz alarak, önerinin birden çok elden çıktığının belli olduğunu ve bu birliğin uluslararası tanınmışlığı olan ender kurumlardan biri olduğunu belirtti. 

Denktaş: Öneri sunulacak
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, Şahali’nin görüşlerine büyük ölçüde katıldığını belirterek, ivedilik istenmesinin nedeninin Dernekler Yasası’nın 17 Mayıs son tarihini işaret etmesi olduğunu ve her halükarda 17 Mayıs’ın ötelenmesi için önümüzdeki hafta öneri sunulacağını belirtti.

Çavuşoğlu: Öneri bizim haricimizde hazırlandı
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, yasa önerisinin kendileri haricinde hazırlandığını ve komitedeki süreçte kendilerinin de fikirleriyle dahil olacağını anlatarak, Master Planın da taslak olduğunu ikisini birbiriyle uyumlu hale getirerek yasallaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Hasıllık arpa tohumlarıyla ilgili de açıklamada bulunan Çavuşoğlu, tohumları çimlenmemesi ihtimalini belirterek çok ucuza satışa çıkardıklarını, alanların çimlenmeme ihtimalini bilerek aldıklarını anlattı.

İzbul: Bakanlık neden müdahale etmiyor?
Meclis Genel Kurul’da ilk güncel konuşmayı CTP milletvekili Salih İzbul “sağlıkta yaşanan sıkıntılar” konusunda yaptı. İzbul, bir hekimin mecburi hizmetini özel hastanede sürdürmesi konusunda açıklama isteyerek, bu konuya Sağlık Bakanlığı’nın neden müdahale etmediğini sordu.

Sucuoğlu: İstimlak ve devirlerle ilgili çalışma yapılıyor
İzbul’u yanıtlayan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, hastaneyle ilgili önceden de çalışmalar yapıldığının doğru olduğunu söyleyerek, ilk olarak tamamlanmayan devir ve istimlaklarla ilgili bir dizi çalışma yaptıklarını ifade etti. Sucuoğlu, sağlık sistemiyle ilgili tasarıların 31 Aralık 2017 tarihine kadar yasallaşması gerektiğini ifade ederek, yeni hastane projesiyle ilgili çalışmaların tamamlandığını, şu an mali kaynak için seçenekleri değerlendirdiklerini belirtti

Derya: Tartışma zemini yanlış
Meclis’te ikinci güncel konuşmayı CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya “kadına yönelik şiddeti önleme politikaları” konusunda yaptı. Derya, konuşmasının başında kadına yönelik şiddetle ilgili konuşma yapmasına gerek olmasının sıkıntısını yaşadığını söyleyerek, ülkede iki kadın cinayetinin ardından tartışılma zemininin yanlışlığına işaret etti. Konunun etnik kökene dayandırılmasını eleştiren Derya, bu cinayetlerin şiddettin ötesinde mizansenlerle yansıtılmasının da doğru olmadığını, bunların en basit haliyle şiddet cinayeti olduğunu ifade etti.

Saner: Şiddetin kendisi konuşulmalı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner de, bakanlığa geldiği günden beri bir dizi altyapı eksikliğiyle mücadele ettiklerini ve bu eksikliklerin sadece kadınlarla ilgili olmadığını belirtti.
Saner, kadınlara uygulanan şiddetle ilgili çok dikkatli konuştuğunu ve danıştığı psikologların bu konularda konuşulmasının özendirici olabildiği uyarısında bulunduğunu kaydetti. Saner, olayların ayrıntısını değil şiddetin kendisinin konuşulması gerektiğine işret etti.

Özdenefe: Ulaşımda ciddi sorunlar yaşanıyor
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, Girne’de ulaşımda ciddi sorunlar yaşandığını kaydederek, “Yeni çevre yolu projesi ne oldu?” diye sordu. Karakum-Lemar bölgesi için ivedi bir planlamaya ihtiyaç olduğunu söyleyen, Karaağaç-Alevkayası arasındaki yolun yenilenmesi gerektiğini ifade eden Özdenefe, geçtiğimiz yılın kasım ayında Girne dağ yolunda meydana gelen ölümlü trafik kazasına değindi. 

Şahali: Hükümet hukuka aykırı davranıyor 
CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, orman arazileri konusunda söz aldı. Şahali, hükümetin orman arazilerini kiralamasında hukuka aykırı davrandığını belirtti.
Şahali, Bedis’te ve Tatlısu sahilde olanlara işaret ederek, “Ortada başka bir niyet var, birilerini kamu kaynaklarıyla mutlu etme, bunun karşılığında siyaseten mutlu olma niyeti. Ortada kamu yararını gözeten bir durum yok” dedi.

Ataoğlu: Gizli bir şey yapmıyoruz
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, orman arazileriyle ilgili daha önce CTP Milletvekili Asım Akansoy’un da soru sorduğunu ve bununla ilgili bir rapor hazırlandığını söyledi. Ataoğlu, bunun Şahali’ye de iletilebileceğini kaydetti. Arazilerin kiralanması konusunda gizli bir şey yapmadıklarını ifade eden Bakan, “Yakalanma ya da yakalanmama düşüncesi içinde değiliz” dedi.

Töre: BRTK’de neler oluyor?
UBP milletvekili Zorlu Töre, önceki gün Mecliste konuştuğunu ama buna BRTK’deki haberlerde yere verilmediğini kaydederek, “BRTK’de neler oluyor?” diye sordu.
Bunun masum bir olay olmadığını kaydeden Töre, haberde 8 milletvekilinin konuşmasına yer verildiğini hatta TDP milletvekili Hüseyin Angolemli’ye iki kez yer verdiğini söyleyen Töre, “Orada nasıl uzantılar var, kimlerle işbirliği yapılıyor?” diye sordu. 

Hamzaoğulları: Yasal çerçevede çözülmeli
CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Dipkarpaz Recep Tayyip Erdoğan Ortaokulu’nda yaşananlara değindi. Hamzaoğulları, bu konuda gazetede yer alan bir haberi kürsüden okuyarak, “Bir yıl kadar önce biz bunu dile getirmiştik. O olay yeniden vuku buluyor. Kavga etmeden yasal çerçevede bu sorun çözülmeli” dedi. Hamzaoğulları, İskele’de Sosyal Sigortalar Dairesi ve yapılması düşünülen bina konusuna da değinerek “Bize ‘suçlu sizsiniz’ diyorsunuz. 11 ay önce hükümet ortağımız olduğunuzu unuttunuz sanırım” dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2017, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473