banner564

Tek yanlı bayram

Silah zoruyla yıkılan ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin' bağımsızlık gününü kutladılar

Tek yanlı bayram
banner598
   Güney Kıbrıs’ta, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin bağımsızlık günü olarak kutlanan 1 Ekim nedeniyle resmi geçit töreni düzenlendi. Tören sırasında, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun elindeki silahlar ve tanklar da sergilendi. 
   Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin 54. bağımsızlık yıldönümü gerekçesiyle yaptığı açıklamada çifte mesaj gönderdiğini belirtti.
   Habere göre Anastasiadis, mesajında, ilk olarak ekonomik krize değindi.
Anastasiadis, ülkeyi refahtan, iflasa sürükleyen yanlışların bilinmesi ve ülkenin krizden çıkmasına ilişkin perspektiflerden bahsederken Kıbrıs sorununda gelişmeler yaşanmasına ilişkin temennisini de dile getirdi.
    Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Anastasiadis, bu yöndeki çabalarının temel eksenlerine değindi ve amacın, “işgali” sonlandıracak, tüm yasal sakinlerin insan haklarını ve temel özgürlükleri garanti altına alacak bir çözümün sağlanması olduğunu yineledi.
   Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümünün yaşayabilir, işlevsel olması, halkı, ülkeyi ve kurumları, BM kararlarının, AB ilkelerinin ve 11 Şubat ortak açıklamanın öngördüğü şekilde iki kesimli ve iki toplumlu federasyon zemininde birleştirmesi gerektiğini ifade etti.

“Takvimsiz ve hakemsiz”
   Anastasiadis, kısıtlayıcı zaman takvimleri ve hakemlik olmaksızın sürecin yapılmasına ilişkin koşulların da yaratıldığını söyledi.
   Türkiye’ye de çağrı yapan Anastasiadis, Türkiye’nin, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin sarf edilen çabalara faaliyetlerle ve uygulamalarla yanıt vermesini talep etti. Anastasiadis Kıbrıslı Türklere yönelik olarak ise, çözüme ilişkin isteğin kesin olduğunu, Kıbrıslı Rumların beklentilerine yanıt vermeyecek bir çözümün kabul edileceği beklentisinde olmamaları gerektiğini de söyledi.
   Anastasiadis, Hükümet’in, koordineli faaliyetler ve somut bir strateji ile birlikte, Doğu Akdeniz’de belirleyici bir rol oynadığını ve barış, istikrar ve işbirliğine yönelik çabalara liderlik eden bir ülkeye dönüştüğünü ifade etti.
    1 Ekim mesajında ekonomik krize de geniş olarak yer veren Anastasiadis, kritik bir dönem yaşadıklarını kabul etti ve ülkeyi bugünkü felakete sürükleyen etkenler arasında, yanlış stratejik tercihlerin, siyasi zafiyetlerin, sorumluluk fobisi ve önyargıların bulunduğunu belirtti.
    Refah bir ülkeden, iflasa sürüklenmelerinin nedenlerinin herkes tarafından bilinmesi gerektiğine de dikkati çeken Anastasiadis, olumsuz olguların ötesinde gelecek perspektiflere yönelik iyimserliğini ifade etti.

Obama’dan kutlama mesajı
   Fileleftheros gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e kutlama mesajı gönderdiğini yazdı.
    Habere göre Obama, kutlama mesajında, Güney Kıbrıs’ın ABD’nin değerli dostu ve ortağı olduğunu belirtti. Sürmekte olan işbirliklerinin, bölgesel güvenliğin ve refahın ileriye götürülmesinde öneme sahip olduğunu ifade eden Obama Kıbrıs sorununa bütünlüklü çözüm sağlanması çabalarına yönelik güçlü desteğini de dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2014, 10:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473