banner564

Teknoloji gelişti işler değişti

10 yaşında başladığı kalburculuk mesleğini tam 60 yıldır icra eden Hüseyin Burat, artık el emeği göz nurunun rağbet görmediğini söyledi

Teknoloji gelişti işler değişti
banner598
Hüseyin Burat, Kıbrıs’ta yavaş yavaş yokolmaya başlayan önemli bir mesleği tam 60 yıldır icra ediyor. Bugün 70 yaşında olan Hüseyin Burat, Barış Harekatının ardından 1975 yılında Güney Kıbrıs’taki  Baf  Kasabasından Kuzey’e göçüp Yayla’ya yerleşmiş.  Burat, baba mesleği olan kalburculuğu aralıksız olarak tam tamına 60 yıldan beri yapıyor. Burat bugünlerde teknolojiye yenik düşen , kalbur, kazan ve elek gibi Kıbrıs Türkü’nün evlerinde bir dönem vazgeçişlmez olan bu tür alet-gereçleri bıkmadan usanmadan üretmeyi sürdürüyor.

10 yaşında meslek öğrenmeye başladı
Çocuk yaşta babasına yardım ederek mesleğin inceliklerini öğrenmeye başlayan  Burat,  o günleri Diyalog okurlarıyla paylaşıyor. “Gece yarılarına kadar kalburlar yapıp  panayıra yetiştirmeye çalışırdık.  Yaşıtlarımız sokakta köpek taşlarken biz baba mesleğini öğrenmek için gece gündüz demeden çalıştık. Yıllar geçtikçe ve tüm ayrıntıları öğrenmeye başladıkça mesleğimi de çok sevmeye başladım. Bu meslek yaparak öğrenilen bir meslek, biz de öyle yaptık ve yapa yapa bugünlere geldik. Önceleri mesleği evin bahçesinde icra ediyorduk ardından  iş dereinleşince bir atölye açarak orta  üretmeye başladık. Bir dönem su tesisatçılığı da ekmek paramız oldu, 1996 yılına geldiğimizde evlendik ve bugün 2 çocuğumuz var” dedi.

Satışları çok iyi gitmedi
“Yıllar itibarıyla el meği göz nuru ürünlerimiz rağbet görmez oldu” diyen  Hüseyin usta, artık sadece kalburuna isim yazdırmak isteyen birkaç kişinin iş yerine uğradığını belirtti. KKTC’de son yıllarda çok gözde bir etkinlik olan festivallerden aldığı davetler karşısında çok mutlu olduğunu anlatan yılların ustası Burat,  “Emekli olmama karşın hobi olarak sürdürdüğüm mesleği bu gibi etkinliklerde sergilemek beniş son derece mutlu ediyor” diye konuştu. Konuşmasında , Turizm Bakanlığı ve belediyelere de çağrıda bulunan Hüseyin usta,  mesleğin kaybolmaması için katkı koymalarını ve sahip çıkmalarını istedi. Hüseyin usta, sorumlu bir vatandaş olarak baba mesleğini çocukları ve torunlarına da öğrettiğini sözlerine ekledi. 

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2014, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473