banner564

“Tıkanıklık aşıldı”

Müzakerelerdeki son durum hakkında milletvekillerine bilgi veren Akıncı, Eide’nin ev sahipliğinde Rum liderlerle yediği yemekten sonra umutlu konuştu

“Tıkanıklık aşıldı”
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU-Arzu KÖPRÜLÜ
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Olağanüstü toplanan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda milletvekillerini Kıbrıs görüşmelerinde gelinen son nokta konusunda bilgilendirdi.
Oturumun kapalı yapılmasıyla ilgili Başbakanlık önerisinin okunmasının ardından basın mensupları Genel Kurul salonundan ayrıldı ve oturum başladı.
Meclis’teki oturuma girişinde açıklama yapan Akıncı, Eide’nin ev sahipliğinde önceki gün akşam gerçekleşen Rum Lider Nikos Anastasiadis ile bir araya geldikleri yemekte yepyeni bir konjonktür açıldığını vurgulayarak, bunun bekledikleri bir şey olduğunu belirtti.
Akıncı, milletvekillerine İsviçre’de yaşananları özetleyeceklerini belirterek, ancak önceki gün akşam tıkanıklığı açan çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurguladı.
“Şimdi artık 5’li konferansın tarihi var” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Onun öncesinde ne yapacağımızı biliyoruz. O konferansa garantör ülkelerin de davet edileceğini biliyoruz. Dolayısıyla yepyeni bir konjonktür açıldı önümüze. Bu önerdiğimiz, istediğimiz bir şeydi. Temenni ederim orada da çok verimli çalışmalarla artık bu yılların sorununu elbirliğiyle çözüme kavuşturalım” dedi.
Yıl sonu itibariyle bakıldığında 9-10 günlük bir sarkma olduğunu kaydeden Akıncı, “Bütün sarkma o olsun” dedi.

Tüm siyasi partilerle mutabakat sağlandı
Meclis’teki toplantının çıkışında konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, süreçle ilgili tüm siyasi partilerde mutabakat olduğunu söyledi.
Akıncı, temennilerinin Kıbrıs’ta iki tarafın da mutlu olabileceği, gelecek kuşakların daha huzur ve barış içerisinde yaşayabileceği, hiç kimsenin tehlikeler içinde olmayacağı ve referandumlarda da gönül huzuruyla iki toplumun da evet diyebileceği bir sonuç elde etmek olduğunu vurguladı.
Genel Kurul’da İsviçre’de yaşanan iki dönemli süreci açıkladığını ve önceki günkü geceyi milletvekilleriyle paylaştığını belirten Akıncı, “Görebildiğim kadarıyla hemen hemen bütün partiler bir mutabakat içerisinde. Dün geceki sonucun Kıbrıs’ta artık niyet varsa bizi bir yere götürmesi bakımından önemli ve olumlu bir sonuç olduğunu değerlendirdiler” diye konuştu.

Sibel: Düşünce ve kaygılar dile getirildi 
Meclis Başkanı Sibel Siber ise, çok verimli bir toplantı olduğunu ifade ederek, “Şu bir gerçek ki bütün siyasi partilerin, hangi ideolojiye sahip olursa olsun, ortak düşüncesi toplumumuzun halkımızın bu topraklarda özgür, güvenlik içinde, ilelebet varlığını sürdürecek bir şekilde yaşamasıdır. Dolayısıyla toplumun hassasiyeti bütün siyasi partilerin ortak hassasiyetidir. Toplumun kaygısı bütün hepimizin ortak kaygısıdır” dedi.
Siber Genel Kurul’da Cumhurbaşkanı Akıncı’nın gelişen süreçle ilgili bilgiler verdiğini ve siyasi parti temsilcilerinin söz alarak düşünce ve görüşlerini ifade ettiğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2016, 10:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473