banner564

Toplamı 130 bin olacak

Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu ve kimliği alan Kıbrıslı Türklerin sayısı 117 bin 545’e ulaştı

Toplamı 130 bin olacak
banner598
 KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Pazar olmasına karşın dün yeniden biraraya gelen Rum lideri Nikos Anastasiadis, görüşme sonrasında önemli açıklamalarda bulundu.
   Anastasiadis, Rum basın mensuplarının “çözümden sonra adada kaç yerleşik (TC vatandaşı) kalacak?” şeklindeki sorusunu yanıtlarken, öncelikle Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu ve kimliği alan Kıbrıslı Türklerin sayısını açıkladı.
   Bugüne kadar Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığını kimlik ve pasaport ile teit edenlerin sayısının 117 bin 545’e ulaştığını söyleyen Anastasiadis, geriye kalanların 12 bin 500 civarında olabileceğini iddia etti. Rum lideri “böylece Kıbrıslı Türklerin toplamı 120 bin eder” diyerek, Kıbrıslı Türklerle evlenen ve çocuk yapanların da 90 bin olarak hesaplandığını ve kuzeydeki nüfusun 220 bin olarak kayıt altına alındığını belirterek, geriye kalan Türk vatandaşlarının adayı terk edeceği mesajını vermiş oldu.

Değişme şansı yok
   Anastasiadis’in görüşlerini yansıtan Alithia gazetesi de dünkü sayısında, olası bir çözüm sonrasında nüfus dengesinin değişmeyeceğini yazdı. Gazeteye göre; NikosAnastasiadis, bugünkü nüfus yapısının sonsuza dek değişmeyeceğini iddia etti. 
   Müzakerelerde “istisnasız tüm Kıbrıslılar için Kıbrıs’ın tümünde serbest dolaşım, yerleşim, çalışma ve her türlü ekonomik faaliyette bulunma hakkının sağlandığını” belirten Anastasiadis, “ayrıca, çözümün ilk gününden itibaren demografik yapının, küçük bir sapmayla, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1960’taki kurulduğu zamanki geleneksel oluşumunda olmasının da sağlandığı” iddiasında bulundu.
   “Bu demografik yapının yurt dışından akımlarla değiştirilemeyecek olmasının çok önemli olduğunu, bugünkü nüfus yapısının sonsuza dek bu şekilde kalmasının sağlandığını ve Kıbrıs sorununun Lübnanlaşması tehlikesinin bertaraf edildiğini” öne süren Anastasiadis, çözümün Kıbrıs Rum tarafı için faydalarını, “işgal askerinin çekilmesi, toprak iadesi, göçmenlerin gerek Kıbrıs Rum idaresi altında gerekse Kıbrıs Türk idaresi altındaki taşınmazlarına dönmeleri, güvenlik duygusunun ve refahın artması ve tüm ada için geçerli olacak kalkınmanın değerlendirilmesi” şeklinde sıraladı.
   Anastasiadis“Çözümün ilk gününden Maraş’ın, ara bölgenin ve oturulmayan bölgelerin yasal sahiplerine iade edilmesini, önemli sayıda işgal askerinin adadan ayrılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Toprak konusu yakında
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde şu ana kadar varılan noktanın, yakın zamanda toprak konusunun görüşülmeye başlanmasına imkan sağlayacağına inandığını açıkladı.
   Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceki akşam Derinya’da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, toprak başlığının çok yakın zamanda görüşülebileceğine inandığını söylediğini ve Kıbrıs Rum tarafının tezlerine ilişkin açıklamalarda bulunduğunu yazdı.
   Habere göre Anastasiadis konuşmasında, “işgal altındaki hiçbir bölgeyi göz ardı etmeksizin, kendileri için önceliğin Maraş olduğunu, Maraş’ın çözümün ilk gününden iade edilmesi konusunda tüm müdahil tarafların ilkesel uzlaşısı olduğunu” iddia etti.
   “Kıbrıslı Türklerin çözümün sunacağı her şeyden yararlanmaları, Kıbrıslı Rumların ise bir süre beklemelerinin gerekmesi gibi bir şeyin söz konusu olmadığını” belirten Anastasiadis, “Kıbrıs halkının çözümü onaylamasına imkan verecek koşulların oluşması halinde tüm halkın, ülkeye yeni bir günün doğduğunu hissetmesini istediklerini” ifade etti.

Günlük yaşam değişmeyecek
   Anastasiadis, “Kıbrıslı Rumları ilgilendiren birçok konunun hukuki ve idari bakımdan Kıbrıs Rum eyaletinin kurumlarının yetki alanına gireceğini, bu yüzden de vatandaşların çözümün ilk gününden itibaren gündelik yaşamlarının değişmeyeceğini” de belirtti.
   Her eyaletin kendi sistemi olacağını, böylece kamuda veya özel sektörde çalışanların işlerine devam edeceklerini, hükümet dairelerinin, yerel yönetimlerin, hastanelerin vb. bugünkü halleriyle çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Anastasiadis, eğitimde de öğrencilerin Kıbrıs Rum okullarına gitmeye ve kendilerinin karar verdiği eğitimi almaya devam edeceklerini vurguladı. 
   Anastasiadis, “her iki toplumun da kültürel kimlik ve özelliklerinin tam anlamıyla koruma altında olacağını” söyledi.

Katı takvimlerle uygulanacak

   Rum lider Anastasiadis konuşmasında, çözümün “günlük hayatta çalkalanmalara izin vermeyecek şekilde, katı takvimler çerçevesinde uygulanacağını” da iddia ederek “İstediğimiz en önemli şey vatandaşların tümünün güvenlik duygusunu güçlendirmektir. Bir çözümle istikrarın ve ülkenin dış müdahalelerden korunmasının sağlanacağına inanıyoruz. AB üyesi bir ülkenin garantörlere, garantilere ve işgal askerlerine ihtiyacı olmadığında ısrar etmemiz boşuna değildir” şeklinde konuştu.
   Fileleftheros gazetesi ise Anastasiadis’in konuşmasını “Ve Artık Toprak Konusunun Zamanı Geldi – Başkan: Çözümün İlk Gününden Maraş’ın İadesi ve Askerlerin Çekilmesi” başlıkları altında verirken, Anastasiadis’in Kıbrıslı Türklere de mesaj gönderdiğini yazdı.
  Anastasiadis, Kıbrıslı Türker için çözümün “içerisinde bulundukları izolasyondan çıkmaları için tek etkin perspektif olduğunu” öne sürerek Kıbrıslı Türklerin KKTC’nin tanınması planlarının “ başarısız olduğunu” belirtti.
   Meydana gelen oldu bittilerin sadece Kıbrıslı Rumların değil Kıbrıs Türk toplumunun da aleyhine olduğunu öne süren Anastasiadis, “Çözümün ertesi günü AB vatandaşı olacaklarını, iyi örgütlenmiş bir devlette yaşayarak bizimle aynı avantajlara sahip olacaklarını anlamalıdırlar” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2016, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474