banner564

Toplu ret

Güney’deki İngiliz okulunda eğitim gören Kıbrıslı Türk öğrencilerin sayısı 140’a ulaştı, okul yönetimi bir günlük bayram tatilini kabul etmedi, mahkeme de bunu onayladı

Toplu ret
banner598
Ufuk ÇAĞA
   Güney Lefkoşa’daki İngiliz Okulu’nda eğitim gören Kıbrıslı Türklerin sayısı bu yıl 140’a ulaştı. Bu sayı, toplam üğrenci sayının yüzde 10’unu oluşturuyor. Okul yönetiminde ise bir İngiliz, bir Türk, 9 da Rum bulunuyor.
   Kurban Bayramı nedeniyle, Kıbrıslı Türk öğrencilerin velileri tarafından, 6 Ekim’de okulun sadece bir günlüğüne tatil edilmesi için yönetime yapılan başvuru reddedildi. Veliler, bu kararın durdurulması için bu kez güneydeki Rum Yüksek Mahkemesi’ne başvurarak ‘ara emri’ talep etti. Ancak mahkeme, okul yönetiminin kararından yana tavır koyarak ara emri verilmesini reddetti.
   İngiliz Okulu Yönetimi “müslümanlar da eğitim görebilir, ancak burası bir Hristiyan okuludur” diyerek, Kıbrıslı Türklere dini bayramda dahi sadece bir günlüğüne tatil vermezken, Rumların tüm dini bayramlarında, tüm öğrencileri tatile gönderiyor.  

Elcil:Haklarımızı kaybettik
   İngiliz okulunun yönetim kurulundaki tek Kıbrıslı Türk olan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Diyalog’a yaptığı açıklamada Kıbrıslı Türklerin 1960 anayasasından kaynaklanan tatil haklarının kaybedildiğini söyledi.
   “İngiliz Okulunda eğitim gören çocukların velileri tarafından, dini bayramlarda bir günlük tatil için okul yönetimine müracaat edildiği ve bunun reddedildiği doğrudur” diyen Elcil, şunları kaydetti:
   “Ben bu okulun yönetim kurulundayım ve velilerle aynı görüşteyim. Çünkü 1960 anayasasına göre bu okulda eğitim gören Türk öğrencilere her bayram bir gün tatil veriliyordu. Yani bu hak anayasadan gelen bir haktır. Ancak biz tüm bu haklarımızı yeteri kadar üzerine düşmediğimiz veya belirli çevrelerce engellendiğimiz için kaybettik. Bu sebeple de anayasadan gelen, yasal olan bu hakkımızı geri alabilmek için mücadele ediyoruz.
Okul yönetiminin ret kararının ardından ‘Ayrımcılık Ofisi’ne müracaat ederek konuyu aktardık. Yine bu kararın düzeltilmesi için yargıya da ara emir için müracaat ettik, ancak ilgili mahkeme ara emrini vermedi. Belirttiğim gibi bu konuyla ilgili olarak Türk velilerle birlikte 
hareket ediyoruz ve anayasadan gelen ve toplumsal hakkımız olan bu sorunu çözmeye çalışıyoruz.”

Okulun Yönetim Kurulu
   İngiliz okulunun yönetim kurulu şu kişilerden oluşuyor:
   Magda Nicholson (Başkan), George Anastasiou, Michalis Ashiotis, Paris Christodoulides, Nicolas Efstathiou, Şener Elcil, Katia Kalogeri-Demetriou, Baret Kouyoumdjian, Andreas Lordos, Doris Paraskevaides.

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2014, 10:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473