banner564

Toplumsal travma yaşanıyor

Akıncı bayram mesajında; Kıbrıs konferansı, rüşvet iddiaları, vatandaşlıklar, kadın cinayetleri başta olmak üzere iç konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu

Toplumsal travma yaşanıyor
banner598
 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ramazan Bayramı nedeniyle televizyon kanalları aracılığıyla halka bayram mesajı vererek; Kıbrıs konferansı, rüşvet iddiaları, vatandaşlıklar, çevre sorunları, gıda güvenliği, kadın cinayetleri başta olmak üzere iç konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
    Kıbrıs Türk halkının yakın geçmişin zor günlerinde dayanışmanın en iyi örneklerini sergilediğini belirterek, “Kendimize inanmaktan hiç vazgeçmeyelim. Her koşulda başarabileceğimiz çok şey vardır” dedi.
    Halkın Ramazan Bayramı’nı kutlayan Cumhurbaşkanı Akıncı, yurttaşların güveni ile seçildiği Cumhurbaşkanlığı görevinde Crans Montana’nın iki yıllık yoğun bir müzakere sürecinin geldiği son aşama olduğunu belirtti.
   
Çözüm kararlılığı sürüyor…
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 28 Haziran’da Crans Montana’da başlayacak Kıbrıs konferansı için “Bu konferans 2 yıllık çabamızın sonucunda ya çözüm için gerekli kararlılık ve iradenin karşılıklı olarak gösterilip sonuca varılacağı, ya da bu yapılmadığı takdirde başarısızlıkla sonuçlanacak bir konferans olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
     Cumhurbaşkanı Akıncı, kendisi ve müzakere heyetinin, her zaman olduğu gibi her iki toplumun eşitlik, güvenlik ve özgürlük içinde yaşayacakları iki kesimli federal bir çözüme ulaşmak kararlılığı içinde bu konferansa katılacağını söyledi.

Vatandaşlık konusunda ölçü kaçtı
    Konuşmasında Kıbrıs sorununu eşitlik, güvenlik ve özgürlük ilkelerine uygun bir şekilde çözüme kavuşturmak için çaba harcarken, içeriyi düzeltme sorumluluğunu ihmal etme hakkına sahip olunmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, yaşamın ertelenemeyeceğini söyledi.
Vatandaşlık konusuna değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, özellikle son dönemlerde Bakanlar Kurulu kararlarıyla çok sayıda vatandaşlık verildiğinin görüldüğünü belirtti.
    Yıllardır ülkede bulunan, neredeyse 30 yıldır çeşitli nedenlerle vatandaş yapılmamış kişilerin varlığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, “Anne babası yurttaş, kendisi 18 yaşını geçtiği halde yurttaşlık alamamış kişilerden de söz edilmektedir. Bunların sorunlarının giderilmesi normaldir hatta geç bile kalınmıştır. Ama konu bu değildir” dedi.
     Cumhurbaşkanı Akıncı, “Neredeyse her gün için 30 civarında yeni vatandaş yapılmakta, sağlık raporları için doktorlar iki katı çalışmak durumunda kalmaktadırlar. Cumhurbaşkanı olarak bu politikanın ülkemizin geleceği açısından yararlı olmadığını ve bu yöndeki yaygın kamuoyu değerlendirmesine katıldığımı belirtmek isterim” dedi.

“Trafik travması yaşanıyor”
    1974’ten bu yana yaklaşık iki bin insanın trafik kazalarında hayatını kaybettiğine dikkat çeken Akıncı, “Toplum olarak bir tür ‘trafik travması’ yaşamakta olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.
     Trafikte her yıl 40-50 dolayında can kaybı yaşandığını ve bu rakamların olayın vahametini açıkça göstermeye yeterli olduğunu kaydeden Akıncı, “Herkes sorumluluğunu kavramalı; planlı ve kurallı bir trafik düzeni için hukuki, teknik ve bilince yönelik gayretini artırmalıdır” diye konuştu.

“Kadın cinayetleri infiale sürüklüyor”
Ülkede son zamanlarda ard arda gelen kadın cinayeti haberlerinin herkesi infiale sürüklediğini belirten Akıncı, bu durumun, aslında yeni bir sorun olmadığını gösteren rakamlar olduğunu ifade etti.

 “Taş ocaklarının gereği derhal yapılmalı”
    Konuşmasında çevre sorunlarına da değinen Akıncı, imar konusunda ihmal ve hataların çarpık kentleşmeye ve yoğun betonlaşmaya yol açtığını söyledi. Yapılaşmanın hizmetine sunulan dağların günden güne “dağ” görünümünden biraz daha uzaklaştığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle dedi:
    “Taş ocaklarının sayılarını, çalışma saha ve yöntemlerini masaya yatırma zamanı çoktan geldi de geçti. Buradan bu konudaki tüm ilgili makamlara, görevlerinin gerektirdiği ciddiyetle konuyu derhal gündemlerine almaları ve bilimsel çerçevede gereğini yapmaları çağrısında bulunuyorum.” 

“Siyaset de temiz olmalı”
Cumhurbaşkanı Akıncı, yalnız çevre ve gıdaların temiz olması değil, siyasetin de temiz olmasının son derece önemli olduğunu belirterek, “Hiçbir idare kuşkuya davetiye çıkaracak yöntemlerle iş yapmamalıdır” dedi.


Siber: Trafik kazaları kabusa döndü
Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, yayımladığı Ramazan Bayramı mesajında trafik kazalarına dikkat çekerek, trafik kazalarının ülkede kabusa dönüştüğünü vurguladı.
    Siber mesajında, “Sevdiklerimizi hiç beklenmedik bir anda bizlerden ayıran, gencecik yaşamları hayatlarının en güzel çağında yaşamdan koparan trafik kazaları; maalesef ülkemizde bir kabusa dönüşmüştür” dedi.
    “Bayram ziyaretlerimiz için trafiğe çıktığımızda direksiyon başında dikkatimizi dağıtabilecek herşeyden uzak durmamız gerektiğini aklımızdan çıkarmayalım” uyarısında bulunan Siber,. alkollü araba kullanmanın çok önemli bir kaza sebebi olduğunu, günümüz teknolojisinin sunduğu akıllı telefonların da yine trafik kazalarının önemli sebeplerinden olduğunu kaydetti.
   Siber, halkın Ramazan Bayramı’nı kutlayarak, huzurlu, mutlu bir bayram diledi.

Özgürgün: Bayram sağlık, huzur ve esenlik içerisinde geçsin
 Başbakan Hüseyin Özgürgün, Ramazan Bayramı’nın sağlık, huzur ve esenlik içerisinde geçmesini dileyerek, tüm halkın, Anavatan Türkiye’nin ve tüm İslam dünyasının Ramazan Bayramı’nı kutladı. 
    Hükümetin, halka daha iyi hizmet sunmak, ülkeyi daha refah günlere kavuşturmak için çalıştığını kaydeden Özgürgün, “İnanıyorum ki, devletimize olan inancımız sayesinde ortaya koyduğumuz hedefler, hızla hayata geçecek ve ülkemiz daha aydınlık yarınlara ulaşacaktır” ifadelerini kullandı.

Eroğlu: İsviçre’de sonuca ulaşılmalı
Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, sabır gerektiren oruç günlerinin ardından gelen Bayram günleri vesile edilerek daha güzel yarınlar için, varsa bireysel kırgınlıkları aşmak, buna ek olarak toplumsal birlik-beraberlik içinde sorunları gidermeye odaklanmak gerektiğini belirtti. Üçüncü Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Üzülerek görüyor, yaşıyoruz ki, gerek tüm insanlık gerekse İslam alemi zor günlerden geçmektedir. İnsanoğlu, hala, savaşlar ve terör belası ile boğuşmaktadır” dedi.
    Mesajında Kıbrıs konusuna da değinen Eroğlu, “Dileğimiz ve beklentimiz, daha fazla gecikilmeden, oyalama oyunlarına boyun eğilmeden İsviçre’de bir sonuca ulaşılmasıdır” dedi. 

Kimler mesaj yayınladı?
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Dursun Oğuz, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) Genel Sekreteri Serkan Soyalan,  Din Görevlileri Sendikası (Din-Gör-Sen) Başkanı Süleyman Çakır,  Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Umut Öksüzoğlu, KKTC Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Baki Aygün, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı,  KKTC Tületiciler Derneği, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP) Genel Başkanı Buray Büsküvütçü birer mesaj yayınlayarak halkın Ramazan Bayramını kutladı.

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2017, 12:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474