banner564

Tüm veliler okumalı

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği, bugün verilecek karneler öncesinde önemli hatırlatmalarda bulundu

Tüm veliler okumalı
banner598
Kıbrıs Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği, “karneyi başarının tek göstergesi kabul etme anlayışının, karne günlerini hem aile, hem de çocuk için stresli hale getirebileceğine” işaret ederek, bazı ailelerde yaşanan gerginliğin, izleri ömür boyu silinmeyecek yanlışlara yol açabildiği uyarısı yaptı.
“Çocuğunuzu kesinlikle tembel ya da başarısız olarak nitelendirmeyin” uyarısı yapan Dernek, ailenin karneyi değerlendirirken takınacağı tavrın, çocuğun daha sonraki okul başarısını etkileyeceğinin unutulmaması gerektiğini vurguladı.
Dernek, ilk ve orta öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin bugünlerde karne heyecanı yaşadıklarını belirterek, bir kısım öğrenciler için sevinç ve gurur kaynağı olan karne gününün, bazı öğrenciler için üzüntü ve kaygı sebebi olabildiğini belirtti.
Derneğin Başkan Yardımcısı Psikolojik Danışman Dr. Yağmur Çerkez, yaptığı yazılı açıklamada, karnenin, bir öğretim dönemi sonunda öğrencinin derslerinden elde ettiği başarı durumunun göstergesi olarak kabul edildiğini ve çocuklar için karne günlerinin, öğrencilik hayatının en önemli günlerinden biri olduğunu vurguladı.
Bazı durumlarda karne günlerinin korkulu rüya olmasında, ailelerin karneye gereğinden fazla anlam yüklemelerinin neden olduğunu vurgulayan Çerkez, “Karneyi başarının tek göstergesi kabul etme anlayışı, karne günlerini hem aile hem de çocuk için stresli hale getirebiliyor” dedi.Aile içi ilişkilerin dengeli ve düzenli olması, çocuk için iyi bir model oluşturmaları, disiplin anlayışları ve ilgileri çocuğun başarısını olumlu etkilediğini kaydeden Çerkez, kendine güven duygusu, cesaret gibi pek çok olumlu özelliğin baskı altında gelişemediğini belirtti.


Ailelere öneriler
Çerkez açıklamasının sonunda çocuğu karne alacak olan ailelere şu önerileri sundu:
“Çocuğunuzu kesinlikle tembel ya da başarısız olarak nitelendirmeyin. Bu durumlarda çocuk da kendini bu şekilde kabul eder ve başarılı olmak için gayret sarf etmez.
Çocuğunuza sevgi ve şefkat gösterip problemlerini çözmesine yardımcı olarak başarısızlığını telafi etme yolları gösterin.
‘Sen yapamazsın, başarısızsın, bir şey beceremezsin’ gibi olumsuz ifadeler yerine ‘ben sana güveniyorum, sen istersen başarırsın’ şeklinde olumlu ifadeler kullanın.
Her çocuğun zihinsel yeterlilikleri, kişiliği, yetenekleri farklı olduğundan arkadaşları ve kardeşleriyle kıyaslamayın. Çocuğu yalnızca kendisi ile kıyaslayın. Başarılı olduğu işleri örnek göstererek isterse bunu da başarabileceğini söyleyerek cesaretlendirin.
Başkaları ile çocuğunuzu kıyaslamanız hem rencide olmasına hem de kıyaslandığı kişilere karşı öfke duymasına neden olur.
Karneleri birbirinden farklı da olsa kardeşlere eşit ilgi gösterilmeli. Dersleri zayıf olsa bile ailesinin her zaman yanında olduğu, kötü karneye rağmen sevgide bir azalma olmadığı mesajı verilmeli.
Başarısızlığın sebepleri üzerinde durulmalı, yapılan hatalar değerlendirilmeli; ama bu durum çocuğun ailesiyle olan ilişkisine zarar vermemelidir.
Aile üyelerinin hep birlikte geçireceği tatil dönemlerinin iletişim, çocuklarına model olma, onları tanıma ve gelişimlerini görebilme açısından da yararları olacaktır. Beraber geçirilen ortak zamanlar çocukta önemli olduğu duygusunu oluşturur. Tatilin, öğrencilerin dinlenmesi ve eğlenmesi için verilen bir zaman dilimi olduğunu unutmayın. Öğrencinin okul başarısızlığı çok iyi tahlil edilmeli, karne kötü olsa bile yaklaşım doğru olmalıdır. Hiçbir anne-baba şunu unutmamalıdır ki “kötü karne düzeltilebilir; fakat çocuğun kişiliğine verilen zararın etkileri telafi edilemeyebilir.”

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2015, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473