banner564

Türkiye'den tam destek

Erhürman ile Özersay’a Ankara’da en üst düzeyde karşılama yapıldı, sorun ların çözümü konusunda güvence verildi

Türkiye'den tam destek
banner598
Başbakan Tufan Erhürman ile Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, Ankara’da yoğun bir gün geçirdi. Önce Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile görüşen KKTC heyeti, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Beştepe’de bir saat kadar süren görüşmede KKTC’nin ekonomik ve sosyal sorunları üzerinde durulduğu öğrenildi.
Başbakan Binali Yıldırım, KKTC heyeti ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında doğal gaz konusunda hem Rumlara, hem de sondaj çalışmasına karışan yabancı ülkelere önemli mesajlar verdi. Yıldırım, her ne şart altında olursa olsun KKTC’nin haklarını koruyacaklarını söyledi.
Ankara’daki temaslarını tamamlayan Başbakan Tufan Erhürman ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay dün akşam KKTC’ye döndü.
Başbakan Erhürman, Ercan Havalimanı’nda Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit’in de hazır bulunduğu basın toplantısında Ankara temaslarını değerlendirdi.

Erhürman: Verimli toplantılar yaptık
Başbakan Erhürman, Ankara temasları çerçevesinde ilk ziyaretlerini Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile gerçekleştirdiklerini, daha sonra TC Başbakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı ‘uzun ve verimli bir toplantı’ düzenlendiğini anlattı.
İki ülkenin heyetlerinin çalışma yemeğinde bir araya geldiğini kaydeden Başbakan, hükümet olarak yapmayı planladıkları icraatları anlattıklarını belirtti.
Akşam saatlerinde de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini kaydeden Erhürman, Erdoğan ile de son derece yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini anlattı.

“Tam destek motivemizi artırdı”
Kısa süre içerisinde tüm yetkililerle görüşme fırsatı bulduklarını dile getiren Erhürman, “Türkiye’nin tam desteğini yanımızda hissedeceğimize dair aldığımız mesajlar bizi motive etti çalışma arzumuzu arttırdı” dedi.
Birkaç hafta içerisinde Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geleceğini kaydeden Erhürman, Çavuşoğlu’nun Berlin’de olduğu için ziyaret sırasında görüşme fırsatı bulamadıklarını kaydetti.



Yıldırım ile ortak basın toplantısı
Türkiye Başbakanı Yıldırım ile Başbakan Tufan Erhüman, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.
Yıldırım, KKTC'de yeni kurulan hükümette başbakanlık görevini üstelenen Erhürman'ı ağırladığı için memnuniyet duyduğunu söyledi.
KKTC Başbakanı Erhürman'ın teamüllere uygun olarak ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdiğine işaret eden Yıldırım, "Türkiye'de bir hükümet kurulduğunda ilk ziyaret Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne, ikinci ziyaret dost ve kardeş Azerbaycan'a yapılır." ifadesini kullandı.

“İşbirliği konuları kapsamlı şekilde görüşüldü”
KKTC Başbakanı Erhürman ile yapılan görüşmelerde, iki ülke arasındaki yakın iş birliği konularını kapsamlı şekilde değerlendirme fırsatı bulduklarını aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:
"Tabi ki önemli konulardan biri Kıbrıs meselesidir, Kıbrıs konusunun çözümüdür. Bu konuyu kapsamlı şekilde değerlendirdik. Geçen yıl Temmuz ayında başarısızlıkla sonuçlanan Crans-Montana süreci sonrası gelişmeler ne olacak, nasıl olacak, bunlarla ilgili görüş alışverişinde de bulunduk. Memnuniyetle belirtmek isterim ki bu konuda Sayın Başbakan'ın, Sayın Dışişleri Bakanı'nın, bizlerin görüşleri arasında herhangi bir farklılık söz konusu değildir."

 "Rum tarafının zihinsel olarak hazır olması lazım"
Kıbrıs görüşmelerinin neden sonuçsuz kaldığının iyi tahlil edilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada uluslararası toplumun, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin bir şeyi tekrar esaslı şekilde düşünmesi gerekiyor. Ada'da eğer kalıcı, sürdürülebilir bir çözümün mümkün olması gerekiyorsa Güney Kıbrıs Rum tarafının buna zihinsel olarak hazır olması lazım. Paylaşmaya lafla değil zihinsel olarak da hazır olduğunu göstermesi ve bu konuda Kuzey Kıbrıs tarafını ikna edebilmesi lazım. Burada esas nedir? Siyasi eşitlik, adil yönetişim, refahın ortak paylaşımı ve iki toplumun oluşturduğu federal yapıda iki tarafın halklarının birbirine güven duymasının sağlanmasıdır. Ayrıca büyük bedellerle elde edilen bağımsızlığın, can ve mal güvenliğinin iç ve dış tehditlere karşı korunması, yani Türkiye'nin güvenlik ve garanti şartlarının her halükarda devam etmesidir. Bunlar açık ve seçik ortaya konulmadan girişilecek yeni bir çözüm arayışı baştan sonuçsuz kalacaktır ve sürdürülebilir bir çözüm elde edilmeyecektir."

"Potansiyel çok daha fazla"
Ada'da, özellikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde alt yapının geliştirilmesi, eğitim, turizm, tarım gibi alanlarda mesafe katedilmesi için ciddi projeler yapıldığını belirten Binali Yıldırım, "Tabi potansiyel çok daha fazladır. Memnuniyetle gördüm ki Sayın Başbakan ve kabinesi esas itibarıyla önceliği Kuzey Kıbrıs'ın kalkınmasına, refahına daha fazla mesai harcamayı ve toplumun beklentisi olan projeleri hayata geçirmeyi önemsiyorlar ve buna yönelik faaliyetlere başlamış durumdalar." diye konuştu.

“Evinize hoş geldiniz…”
BaşbakanErhürman ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın Ankara'ya yabancı olmadığını kaydeden Yıldırım, "Belki benim kaldığım süre kadar Ankara'da, geçmişte öğretim hayatında kalmışlar. Evinize 'hoş geldiniz' diyorum. Ümit ederim ki bu ziyaret çok büyük yeni fırsatların, yeni imkanların açılmasına vesile olur." diye konuştu.


Erhürman: Siyasi eşitliğinin kabulü olmazsa olmaz
Başbakan Tufan Erhürman da basın toplatışındaki konuşmada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'in müzakere sürecinde Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğinin kabul edilmesinin olmazsa olmaz şartları olduğunu fark etmesi gerektiğini belirtti. Erhürman, "Sürdürülebilir, yaşayabilir, kalıcı bir barış süreci siyasi eşitliğin üzerine bina edilecekse edilecektir. Böyle bir noktaya gelinirse elbette müzakere süreci tekrardan başlayabilir ama şu anki işaretler açıkçası maalesef bu konuda çok da umut verici görünmüyor." dedi.
Anastasiadis'in tekrar seçilmesinin ardından yapmış olduğu açıklamaların Kıbrıs'ta müzakere sürecinin yeniden başlamasına çok da fazla katkı yapmadığını dile getiren Erhürman, Rum liderin hidrokarbon konusunda söylediklerinin de Kıbrıslı Türklerin statüsü konusunda henüz net bir algıya sahip olmadıklarını gösterdiğini vurguladı.
Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs'ta sadece Ada'daki zenginliklerden pay alacak bir unsur olmadığını, aynı zamanda bu zenginlikler konusunda karar verme iradesine sahip iki asli unsurdan biri olduğunu ifade eden Erhürman, siyasi eşitlik kavramının da bunun üzerinden ortaya çıktığını anlattı.
Erhürman, "Tam da bu yüzden Türkiye ile ortak hassasiyetimiz Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliği meselesidir. Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğinin güvence altında olmayacağı bir anlaşmanın sürdürülebilir olmayacağı herkesin malumudur." diye konuştu.

"Kıbrıslı Türkler iki asli unsurdan biridir"
Öte yandan Başbakan Erhürman, Kıbrıs'ın güneyindeki sondaj çalışmalarını yürütecek Exxon Mobile enerji şirketine ait sondaj gemilerinin bölgede ABD donanması tarafından korunacağına ilişkin sorulara da cevap verdi.
Anastasiadis’in "Kıbrıs’ın güneyindeki sondaj gemilerinin çalışmalarına ilişkin bin fon kurulacağı, fona aktarılan paralardan daha sonra Kıbrıslı Türklerin de payını alacağı" şeklindeki açıklamalarını hatırlatan Erhürman, Rum liderin iki taraf arasında yapılan anlaşmalarda hidrokarbon yatakları konusundaki yetkinin federal devlette olması ve bundan güç alarak bu işi sürdürdükleri minvalindeki açıklamalarının yanlış olduğunu vurguladı.
Erhürman, "Burada mesele şudur. Bir kere federasyon henüz kurulmadığına göre federal devletin yetkileriyle bugünkü GKRY’nin yetkilerini özdeşleştirmek doğru değildir. İkincisi, tekrar vurguluyorum, Kıbrıslı Türkler bir fondan bir parayı almak suretiyle bundan yararlanacak bir unsur değildir. Kıbrıslı Türkler bu konuda karar verecek olan iki asli unsurdan biridir." ifadelerini kullandı.

Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı
Başbakan Tufan Erhürman ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Ankara'da Anıtkabir'i ziyaret etti.
Beraberindeki heyetle Aslanlı Yol'dan yürüyen Erhürman, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.
Ardından Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Erhürman, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2018, 12:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474