banner564

Umutlar haftaya

Diyalog’a konuşan açık pazar esnafı satışların her geçen gün düştüğünü ve gelirlerinin maliyetleri karşılayamadığını söyledi

Umutlar haftaya
banner598
Çiğdem AYDIN
Başkent Lefkoşa’nın Otobüs Terminali’nde kurulan açık pazarda satış yapan esnaf, son dönemlerde dövizdeki artış, bayram tatili öncesi ve okulların eylül ayı itibariyle açılıyor olmasından dolayı bekledikleri satışı yapamadıklarını söyledi.
Vatandaşların ay sonu olduğu için de pazara gelmediğini belirten esnaf, önümüzdeki Pazar günü işlerinin daha da iyi olacağını ifade etti.
Diyalog’a konuşan açık pazar esnafı satışların her geçen gün düştüğünü ve gelirlerinin maliyetleri karşılayamadığını anlattı. Özellikle mevsim sebze ve meyvelerinin fiyatlarının marketlere oranlara oldukça düşük olduğunu söyleyen esnaf pazarda 1.5 TL’den başlayan fiyatların en yüksek 7 TL’ye olmasına rağmen yine de işlerin eskiye oranla düşük olduğunu belirtiyor. 

Pazar esnafı ne dedi?

Kemal Deniz: Sabahtan beridir buradayız neredeyse akşam oluyor satışlar kötü. Geçen yıla göre, karpuzların kilosu 1 TL ama yine de alıcı bulamıyoruz. Geçen haftaya göre ise bu hafta biraz daha iyi. 

Eşref Kardeşoğlu: Benim satışlarım biraz daha iyi. Zeytinyağı da satıyorum el yapımı. Marketlerde 20 TL’dir bir litresi ben 15 TL’ye satıyorum sağ olsun bilenler gelir ve alır. 1 TL kilosuna da portakal satıyorum. Lefke’den gelir ama yine de meyvede umduğumuzu bulamıyoruz. Karpuza artık vatandaş doydu küçüktürler 6 tane karpuzu 10 TL’ye satıyorum ama yine de alıcısı çok az. Yakında çekirdek karpuzlar çıkacak onların fiyatları biraz daha pahalı olacak bakalım artık kısmet. Gelecek ay bayram arkasından okullar açılacak millet para harcamak istemiyor. 

Ali Göl: Benim Molehiyalar Mağusa Maraş’tan gelir. Bağını 5 TL’ye satıyorum. Susuzluğa rağmen üretim güzel oldu ama alan yok. Geçmiş yıllarda daha çok satardık ama buna da şükür. Özellikle marketler bizim gibi pazarcı esnafın belini büktü. Özellikle bazı marketler Pazar günü fiyatlarını düşürüyor, sırf pazar yerini kırmak için. Pazartesi git bak eski fiyat. Denetim yapılması gerekiyor. Özellikle bizim gibi esnafın, üreticilerin korunması lazım. Bir düzenleme yapsınlar nasıl yaparlar bilmem. 

Mehmet Menteşoğulları: Ben ev yapımı zeytin, süt ürünleri satıyorum. Koyun hellimi kilosu 18 TL, İnek hellim kilosu 18 TL’dir. Benim kendi imalathanem vardır izinli. Bilenler gelir buradan alır. Pahalıdır vardır bir hikmeti, ucuzdur vardır bir illeti. Satış fiyatları ile ilgili yorumum budur. 


Hakan Bağrıaçık: İşler kötü hiç beklediğimiz gibi değil ama mecbur ekmek parası çıkarmamız lazım. İnsanlar yemek için bile artık bu ülkede para harcamak istemez herkes bir tasarruf peşine düştü mecburen halkın alım gücü düşük. Şimdi önümüzde bayram var belki aybaşı biraz kıpırdanma olur ama böyle giderse işimiz zor. 

Pazarda meyve ve sebze fiyatları
Açık pazardaki meyve ve sebze fiyatlarından bazıları ise şu şekildeydi: 
Domates: 3 ile 5 TL 
Sultani Üzüm kilosu: 7 TL 
Molehiya bağı: 5 TL 
Yerli Elma kilosu: 5 TL 
Şeftali, Nektarin, Armurt kilosu: 5 TL 
Limon kilosu: 5 TL
İncir kilosu: 5TL 
Karpuz: 10 tanesi 6 TL 
Patlıcan kilosu: 1 TL 
Acı yeşil Biber kilosu: 7 TL 
Dolmalık Biber kilosu: 4 TL

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2016, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474