banner564

UNFICYP ele alındı

Adada temaslarda bulunan BM temsilcisi Lacroix, hem Akıncı hem de Anastasiadis ile ile görüştü

UNFICYP ele alındı
banner598
İbrahim DİRAN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adada temaslarda bulunan Birleşmiş Milletler’in Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean- Pierre Lacroix’yi kabul etti.
Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmede, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) Sorumlusu Elizabeth Spehar da yer aldı.
Birleşmiş Milletler’in Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı görevine 1 Nisan 2017’de atanan Lacroix’nin Kıbrıs ziyareti, bölgedeki Barış Gücü operasyonları hakkında yerinde bilgi edinmek amacıyla başlattığı tur çerçevesinde gerçekleşiyor.
Lacroix, Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Akıncı, Dışişleri Bakanı Özersay ve heyetle iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini, görüşmede UNIFCYP üzerinde durduklarını söyledi.
Kıbrıs Türk tarafının UNIFCYP ile ortaya koyduğu iş birliği için Akıncı’ya teşekkür ettiğini kaydeden Lacroix, UNFICYP açısından hayati olan iş birliğinin devamının da konuşulduğunu kaydetti.
Lacroix, UNFICYP’in görevlerinin barışın korunması, daha iyi bir ortam yaratmak için gerginlikleri önlemek olduğunu kaydetti.
Ara bölgede UNIFCYP’in kullanımında bulunan Ledra Palace otelinin devredileceği ile ilgili bazı duyumların anımsatılması üzerine Lacroix, otelin bir kısmının UNFICYP tarafından kullanılmaya devam edileceğini belirtti.

ABD Büyükelçisinden Akıncı’ya ziyaret
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün, ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Doherty'yi kabul etti.
Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10.00’da gerçekleştirilen görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ile Cumhurbaşkanlığı Diplomasi ve AB Özel Danışmanı Erhan Erçin de hazır bulundu.

Lacroixn Anastasiadis ile de görüştü
Birleşmiş Milletler’in (BM) Barış Gücü Operasyonları’ndan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean Pierre Lacroix’nin, dün, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmede, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) ile ilgili konuları ele aldığı belirtildi. 
Rum radyosunun haberine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Lacroix, UNFICYP’in misyonunu stratejik açıdan gözden geçirildiğini, bunun da UNFICYP’in misyonunu yerine getirmesi olanağı tanıyacağını ifade etti.
Lacroix ayrıca, Rum Yönetimi’nin UNFICYP’e yönelik katkısından dolayı Anastasiadis’e teşekkür etti.
Görüşmede, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis de yer aldı.


Kayıp şahıslar Komitesinden bilgi aldı
Jean-Pierre Lacroix, 1963-64 ve 1974 olaylarında kaybolan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların akıbetini belirlemek için çalışma yürüten Kayıp Şahıslar Komitesi bünyesindeki laboratuvarı ziyaret etti.
Birleşmiş Milletlerin koruması altındaki bölgede, eski Lefkoşa Havaalanı’nın yakınında  bulunan Antropoloji Laboratuvarı ziyaretinde, BM yetkilisine, kazılarda bulunan kemik kalıntıları üzerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Lacroix’ye ziyaretinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel Temsilcisi Elizabeth Spehar eşlik etti, Lacroix’yi Laboratuar’da Kayıp Şahıslar Komitesi’nin üç üyesi; Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve Birleşmiş Milletler’in atadığı üyeler karşıladı.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, Lacroix’nin laboratuvarı ziyaretinin önemli olduğunu, bunun BM’nin Proje’ye verdiği desteği gösterdiğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2018, 11:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473