banner564

Uzlaşı çıkmadı

Akıncı, 10 ay sonra bir araya geldiği Rum liderinin tavrında herhangi bir değişiklik görmediğini söyledi

Uzlaşı çıkmadı
banner598

    Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 10 aylık bir aradan snra Rum Lideri Nkos Anastasiadis’le dü gece yemekli bir topantıda biraraya geldi.

   BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışman Vekili Bayan Elizabeth Spehar, akşam yemeğinin ardından yazılı bir açıklamada bulundu.
    Açıklamada, “Bugün Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades, BM Misyon Şefi’nin ikametgahında bir araya geldiler. Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades ve Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı iki saat baş başa görüşerek samimi ve açık bir şekilde görüş teatisinde bulundular ve ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışman Vekili Bayan Elizabeth Spehar’ın katılımıyla bir akşam yemeğine oturdular” diye belirtildi.
   Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, yemek sonrasında Cumhurbaşkanlığı Sarayına geçerek basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Akıncı “yaptığımız toplantıda ortaya yeni bir durum çıkmadı” dedi ve Rum tarafının tavrında herhangi bir değişikliğin olmadığını söyledi.
   Akıncı şöyle dedi:
   “10 aydan beridir Rum liderle bir araya gelemedik. Bu nedenle neden bir araya gelemediğimizi tespit etmeye çalıştık. Değerlendirme fırsatı bulduk. Bu gerekliydi, yapılmalıydı. Bundan sonrası için net bir fikir sahibi olmamız için önemliydi. Crans Montana’da tarihi bir fırsat kaçırıldı. 2004’te Annan planından bu yana Crans Montana’ya geliş sürecini biliyorsunuz. Oraya gidebilmek kolay olmadı. Oraya gidebilmek için burada 2 sene çok büyük çabalar sarf ettik. Önce Mont Pelerin sonra Cenevre ve son olarak da Crans Montana zirvesi yaşandı. Türk tarafının çok önemli çabaları oldu. Gelinen aşamada şunu söylemek istiyorum. Hiçbir şey artık eskisi gibi olamaz, bu mümkün değil. 
   Crans Montana’da sonuçlanan süreç beraberinde bir sürü ders getirmiştir. Bundan 2 taraf da geleceğe bakarken bunları dikkate almalıdır. Yöntem olarak aynı yöntemlerin içine hapsolmak gibi bir niyetimiz yoktur ve olmayacaktır bunu çok açık söylemek istiyorum. Crans Montana’da kaldığımız yerden devam etmek gibi, müzakereciler gidip saatlerce tartışsın sonra liderler tartışsın bir yere varamasınlar şeklinde yaşanan dönemler kapandı. 
   Bundan sonraki süreç ancak ucu açık olmayan paket çerçevesinde stratejik bir yaklaşımla ele alınabilir gibi beyanlarım oldu. Bu olabilir mi önümüzdeki dönemde? Genel Sekreter Guterres girişim yapar mı yapmaz mı bunu önümüzdeki süreç gösterecektir. Bu akşam itibarıyla yaptığımız toplantıda yeni bir durum ortaya çıkmadı. Taraflar Crans Montada’na hangi noktadaysalar aynı noktada olmaya devam ediyorlar. Geçen süre içerisinde Rum tarafının tavrında herhangi bir farklılaşma göremedik.”

Doğal gaz uyarısı

   Akıncı, Türk tarafının doğal gaz konusundaki önerisinin de Rum liderine aktarıldığını belirterek şunları kaydetti:
   “ Doğalgazla ilgili olarak da bundan sonra olabilecekler konusunda uyarılarımızı yaptık. Doğalgaz her iki toplumu da ilgilendiren bir olaydır. Ya bir komite kurulmalı iki toplumlu, ya da bu çalışmalar askıya alınmalı. Bunlar olmazsa Türk tarafı Türkiye ile birlikte aynı faaliyetlere girişebilir.”

Aplıç ve Derinya

   Cumhurbaşkanı Akıncı, Aplıç ve Derinya kapılarının açılması konusunda ise şunları söyledi:   
“ Kapılarla ilgili bu toplantıya gitmeden önce bilgi talep etmiştik. Derinya açılırsa Aplıç ertelenir gibi kaygılar var Lefke halkında. Ben Rum lidere Aplıç’ın kendi taraflarında kalan yolun ne zaman bitirilebileceğini sordum. 15 Eylülde müteahhit teslim edebilecekmiş. Derinya’nın ise 1 Temmuz’da hazır olabileceği söylendi. Temenni ederiz ki bu tarihler kesin tarihler olsun. Biz de hükümetle birlikte bizim tarafta eksikleri yetiştirelim ve bu tarihleri çok yakın tarihlerde açabilelim.”

Anastasiadis ne dedi?

   Rum lideri Nikos Anastasiadis de Cumhurbaşkanlığı sarayında kısa bir açıklama yaptı. Akıncı ile tatlı bir sohbet gerçekleştirdiklerini belirten Anastasiadis, Rum tarafının müzakerelere kaldığı yerden devam eymek istediğini söyledi. Anastasiadis, doğal gaz konusunun müzakere masasında olmadığını ifade ederek, Türk tarafının bu konuda ileri sürdüğü görüşlere kapalı olduklarını kaydetti.
   Anastasiadis, Aplıç ve Derinya kapılarının açılması konusunda ise 1 Temuz ve 15 Eylül tarihlerini verdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473