banner564

Uzlaşı çıkmadı

Mustafa Naimoğulları başkanlığındaki hayvan üreticileri alacaklarının yarısını hemen istedi, Denktaş haziran ayının ortasını işaret etti

Uzlaşı çıkmadı
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Mustafa Naimoğulları başkanlığındaki Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği yönetimi dün Denktaş’la yaklaşık 1. 5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ana gündemi Doğrudan Gelir Desteği’nin ödenme tarihi ve miktarı oldu.
“Küçükbaş hayvan üreticisi hükümetin başının açıkladığı gibi ilk taksitin yüzde 50’sinin hemen şimdi, yarısının da 15- 20 Haziran’da ödenmesini istiyor” talebini dile getiren Mustafa Naimoğulları, bugün konuya çare üretilmesini istedi. 
Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, “Bu ödemenin yarına yapılması mümkün değil. ‘15 ile 20 Haziran arasında Doğrudan Gelir Desteği’nin ilk taksitinin tümü ödenecek’ dedim. Daha erken yapabilirsem yaparım ama şu andaki planlamamız bu” dedi.
Denktaş, “Küçükbaş hayvan üreticileri önceki günkü görüşmede ilk taksitin yüzde 50’sini almak yerine, ‘biraz daha bekleyip, tamamını alalım’ dedi. Ben de ‘tamam’ dedim. Bu kararımı değişmem. Örgütler arası yarış ve çekişme bizim sorunumuz değil. Devletin gelirleriyle bir planlama yapıyoruz ve her sektöre ödemede bulunuyoruz. Benim para makinem yok” şeklinde konuştu.

“Gecikme bizden kaynaklanmıyor”
Üreticilerin, akaryakıt alacağının yarısının değil tümünün ödenmesinin mümkün olmadığını da kaydeden Denktaş, “Sütek zamanında listesini çıkarsın, zamanında Tarım Bakanlığı’na göndersin, bakanlık da zamanında bize göndersin süt bedellerini ayın 10’unda ödeyelim. Bu konudaki aksaklığın giderilmesi Sütek’te biter” ifadesine yer verdi. Maliye Bakanlığı’nın eleştirilmesini de cevaplayan Denktaş, “Maliye Bakanlığı bütün bakanlıkların kötü çocuğudur” dedi.
Denktaş, küçükbaş hayvan üreticilerinin Doğrudan Gelir Desteği’nin açıklandığı gibi 18 Mayıs’a kadar ödenmemesinin sebebinin, yazışmalarda ortaya çıkan teknik sorun olduğunu anımsattı. Serdar Denktaş, bakanlığa geldi geleli tarım sektörüne ödemeleri zamanında yapmak için çalıştığını ifade etti.
Üreticilerin borçlarını dile getirmesi üzerine Mahsuplaşma Yasası’na da işaret eden Denktaş, sadece kurumların değil bireylerin de bu yasadan faydalanabileceğini söyledi.

Naimoğulları: Sütü bedava veriyoruz
Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, arpaya önceki gün yüzde 15, yeme de yüzde 20 zam geldiğini de kaydetti. Naimoğulları, “Tarım Bakanlığı, Toprak Ürünleri Kurumu’nun elindeki 6 bin ton arpayı 2 tüccara verdi. Hem de eski fiyattan, kilosu 65 kuruştan. Bunu Maliye’den teşvik almak için yapmışlar. Peki neden hayvancıya değil de tüccara verdiler?” diye sordu. Bir litre sütün maliyetinin ortaya konmasını istediklerini da kaydeden Naimoğulları, “Her şeye zam oluyor ama biz sütü bedava veriyoruz” dedi.

“Hayvancı bir ay daha bekleyemez”
Başbakanın bu sektöre ödemelerin 18 Mayıs’a kadar olacağı yönünde açıklama yaptığını söyleyen Mustafa Naimoğulları ise, “Mayıs sonunda üreticinin borcuna faizler başlayacak. Bu hayvancı bir ay daha Doğrudan Gelir Desteği’nin ödenmesini bekleyemez” şeklinde konuştu. Sektöre yapılacak ödemelerin gününde olmasını istediklerini belirten Naimoğulları, “Memur, emekli nasıl gününde ödenirse biz de hakkımızı gününde almak istiyoruz” dedi.

“Artık göz yumamayız”
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, görüşme sonrasında da basına açıklamada bulundu. 
“Tepkimizi ortaya koyduk, Sayın Denktaş’ı bilgilendirdik. Sıkıntılarımızı tartışmak, görüşlerini almak için geldik. Yarın (bugün) öğleden sonra saat 15.00’te Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile görüşüp, ne yapacağımıza karar vereceğiz. Sayın Denktaş, Doğrudan Gelir Desteği’ni elinden geldiğince, Haziranın 15’inden önce ödemek için gayret sarf edeceğini söyledi. Çarşambaya kadar hiçbir ödeme olamayacağını, bu günden sonra yeni bir değerlendirme yapabileceklerini ifade etti” şeklinde konuştu.

Üreticiler ne istiyor?
Birliğin 23 Mayıs’taki basın toplantısında da duyurduğu, dün Denktaş’a da sunduğu talepler şöyle: “Koyun, keçi ve inek sütü fiyatlarının derhal düzenlenip bir litre sütün gerçek maliyeti ortaya konulmalı. Yemlik arpa fiyatlarına asla artış gelmemeli. Küçükbaş hayvan başına 42,5 TL, büyükbaş hayvan başına 180 TL ödenmesi. Tarım Sigortası’nın içinde bulunduğu mali sıkıntıdan kurtarılması. Devletin tarımsal arazilerinin gerçek hayvancıya ve çiftçiye kiralanması, bu arazilere yem bitkisi şartı getirilmesi. Hayvancının ve çiftçinin 2016 yılından kalan 15 milyon TL’lik akaryakıt alacağının tümünün ödenmesi. Süt bedellerinin düzenli ödenmesi.”

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2017, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474