banner564

Vay halimize

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, KKTC’de satılan her 4 meyve veya sebzeden birinde aşırı hormon ve tarimsal ilaç bulunduğunu söyledi

Vay halimize
banner598
Mert ÖZDEŞ
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Faiz Sucuoğlu ülkede artan kanser vakalarına ve yerli üretimde aşırı dozda kullanılan katkı maddelerine dikkat çekti.
Diyalog’a konuşan Sucuoğlu, ülkede artan kanser vakalarının arttığını ve yüzlerce insanın bu amansız hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği gerçeğine dikkat çeken Sucuoğlu,  bu illetle mücadelede alınması gereken önlemleri anlattı.
Ülkedeki denetimlerin yetersizliğinden şikâyet eden Sucuoğlu, sadece denetim yapmanın da tek başına işe yaramayacağını, üreticinin de bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Fazi Sucuoğlu şunları söyledi, “Denetimler yeterli değil. Yakalanan ürünler buzdağının görünen tarafıdır. Bir de daha büyük oranda yakalanamayıp satışa sunulan ürünler bulunmaktadır. 30 bin dönümlük bir araziyi denetlemekten aciz isek yetkililer bu işi bıraksın. Denetim kadar üreticinin bilinçlendirilmesi de önemlidir. Üretim merkezleri denetlenmeli. Doğru ilaç, doğru doz ve doğru zamanlama çok önemli. Sadece denetim de yetmez cezai yaptırımlar da uygulanmalı…”

“Cezai yaptırımları olmalı”
“Tespit edilebilen her dört üründen birinde aşırı dozda ilaç kullanıldığını tespit ediyoruz ve bunu övünerek yayınlıyoruz. Bu sadece kanserojen bir madde değildir. Genel anlamda kalp, şeker, tiroit ve hormon sistemini de etkileyecek katkılı meyve ve sebzeleri tüketiyoruz. Teşhisi koydum hasta öldü.  Tespit ettin peki sonra ne yaptın? Ne ceza verdin? Nasıl bir yöntem uygulamaya karar verdin? Şu anda ne yapıyorsun? Hiçbir şey… Zaten bir şey yapılsa bu durum zamanla ortadan kaybolurdu.”

“Hal yasası olmazsa olmaz”
Gıda ve Etiket Yasalarının tek başına bir anlam ifade etmediğini savunan Sucuoğlu, Hal Yasası eksikliğine dikkat çekerek,“Gıda Yasası yapıldı, Etiket Yasası da var ama Hal Yasası olmadığı için, üretici kestiğini doğrudan marketlere satabiliyor. Bir yıldır biz Meclis’te bunu gündeme getiriyoruz. Bize söz veriliyor ama yapılmıyor. Hal Yasası olmadan sistem yürüyemez. Bu yasa denetleme mekanizmasını kendi kendine kuruyor. Hal Yasası ile bütün üretilen bir halde toplanıp sonra denetlenerek bir noktadan dağıtılıyor. Haldeki denetleyici görevliler uygun olmayan ürünleri ihbar edebiliyor. Şu anda üretici kesiyor biçiyor istediği gibi istediğine satabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Güney’den kaçak meyve-sebze getiriliyor”
Sucuoğlu, bazı süper marketlerde Güney Kıbrıs’tan kaçak yollara getirilen meyve ve sebzelerin satıldığını iddia etti. Güney’de satılmayan ürünlerin birkaç gün sonra daha ucuza kaçak yollarla bazı marketlere ve manavlara dağıtıldığını ifade eden Sucuoğlu, bu konudaki denetim zafiyetine işaret etti. 

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2015, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474