banner564

Verimli bir toplantı oldu

Crans Montana’daki Kıbrıs Konferansı’nın ardından Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından bilgilendirilen Meclis Başkanı ve siyasi parti temsilcileri aynı görüşte birleşti:

Verimli bir  toplantı oldu
banner598
Doğuş ÇİFTÇİOĞLU- Gözde SARI
     Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Crans Montana’daki Kıbrıs Konferansı’nın ardından dün Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel ve Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi parti başkan ve temsilcilerini bilgilendirdi.
Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan dünkü toplantıya, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Hüseyin Özgürgün ile UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz; Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Dektaş ile DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu; Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkan Tufan Erhürman ile CTP Milletvekili Erkut Şahali; Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkan Cemal Özyiğit ve TDP Milletvekili Zeki Çeler katıldı.

  
Siber: Çıkış yolu ortak akılla bulunmalı
Meclis Başkanı Siber, Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada  “Crans Montana’daki Kıbrıs Konferansı’nda başarısızlığın Kıbrıs Türk tarafına bağlı olmadığı yönünde somut bir gerçek varsa veya Rum halkı federasyona hazır değilse, bizim izolasyon ve ambargolar altında yeni bir çözüm modelini beklememiz istenmemeli” dedi.
     Siber, “Bu müzakereler başarısızlıkla sonuçlandı, ama ‘biz yine de izolasyon ve ambargolar altında Rum tarafı bir federasyona hazır oluncaya kadar bekleyelim’ düşüncesi hak adalet ve demokrasi açısından kabul edilemez” ifadesini kullandı.
     Siber, Kıbrıs Türk tarafının nasıl bir çıkış yolu belirleyeceğinin ilerleyen günlerde ortak akılla bulunacağını da kaydetti.
Siber, 50 yıldan uzun bir süredir federasyon zemininde süren bir müzakere süreci bulunduğunu ve Kıbrıs Türk halkının bu sorunun çözümlenmesi için iradesini hep ortaya koyduğunu kaydetti.
    Annan Planı referandumunun sonuçlarını anımsatan ve Crans Montana sürecinin de başarısızlıkla neticelendiğini kaydeden Siber, karşı tarafı suçlamak yerine somut gerçeklerin göz önünde bulundurulması ve farklara bakılması gerektiğini ifade etti.


Özgürgün: 82. vilayet olmak gibi bir düşüncemiz yok
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı, Başbakan Hüseyin Özgürgün de, Kıbrıs Konferansı sonrasında gerçekleştirilen bu toplantının oldukça faydalı olduğunu belirtti.
   Gelinen aşamada Rum kesiminin yerleşmiş Birleşmiş Milletler parametreleri çerçevesinde bir çözüm düşüncesi bulunmadığının ve bu zeminde 48 yıldır devam eden görüşmelerin müdahale edilmezse 48 sene daha devam edeceğinin görüldüğünü kaydeden Özgürgün, Birleşmiş Milletler, İngiltere ve Avrupa Birliği temsilcilerinin de bu görüşte olduğunu ifade etti.
Kıbrıs Türk halkının BM parametrelerinden farklı şekilde Rum tarafının istediği gibi “azınlık” olmayı kabul etmeyeceğini anlatan Özgürgün, öte yandan Kıbrıs Türk tarafının her hangi bir şekilde 82. vilayet olma düşüncesi de bulunmadığını dile getirdi.

Denktaş: Dünyaya kendimizi anlatmalıyız
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Dektaş da, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini, değerlendirme yaptıklarını belirtti. Denktaş, gelinen noktada önemli olanın iç siyasette birbirini suçlamamak olduğunu söyledi.
Crans Montana’da gerçekleşen görüşmelerde Türk tarafının yapıcı, sonuç alıcı, hatta fazla yumuşak tavır sergilediğini söyleyen Denktaş, Rum tarafının ise paylaşmaya hazır olmayan bir tutum takındığını belirtti.
Denktaş, bunu dünyaya anlatmak yerine birbirini suçlamanın doğru olmadığını, elbirliğiyle çalışmak gerektiğini kaydetti.

Erhürman: Federal çözüm tek gerçekçi çözüm
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkan Tufan Erhürman ise, Cumhurbaşkanı Akıncı ile faydalı bir görüşme yaptıklarını dile getirdi.
CTP olarak iki kesimli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federal çözümün gerçekçi tek çözüm olduğu düşüncelerini Cumhurbaşkanı Akıncı’ya aktardıklarını dile getiren Erhürman, toplantıda, Güney Kıbrıs’taki başkanlık seçimlerinin belirleyici gündem olacağı bir dönemde neler yapabileceğini de görüştüklerini anlattı.

Özyiğit: Çözüm vizyonunu canlı tutmalıyız
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, yoğun bir müzakere temposu yaşandığını ancak istenen, beklenen sonucun elde edilemediğini söyledi.
Çözüm vizyonunu sürdürmek, canlı tutmak gerektiğini dile getiren Özyiğit, müzakereler boyunca Kıbrıs Türk tarafının yapıcı adımlar attığını, uluslar arası camiada bunun değer göreceğine inandıklarını kaydetti. Özyiğit, Kıbrıs Türk toplumunun uluslar arası camia ile buluşma zemininin yaratılması gerektiğini de söyledi.

Akıncı, Çavuşoğlu ile telefonda görüştü
Öte yandan Cumhurbaşkanı Akıncı, Meclis Başkanı ve Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen parti liderleri ile yaptığı değerlendirme toplantılarının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi yaptı.
Görüşmede, Kıbrıs Zirvesi'nin ardından gelinen son aşama ele alındı. Değerlendirmelerin önümüzdeki günlerde de devam edeceği kaydedildi.

Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2017, 10:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474