banner564

Yeni istila

Rum tarafı, Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Kıbrıs’ta sismik araştırma yapmasına isim koydu:

Yeni istila
banner598
   Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin , Doğu Akdeniz’e inişi, Kıbrıslı Rumlar tarafından  “yeni istila” olarak nitelendirildi. 
   Fileleftheros gazetesi bu başlıkla yayımladığı haberinde,  Rum Ulusal Konseyi’nin alarma geçerek, alınaacak tedbirleri görüştüğünü, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) alarm düzeyinin de yükseltildiğini yazdı.
   Barbaros Hayreddin Paşa için “korsan gemisi” yakıştırmasını yapan gazete, araştırma gemisinin  Mersin Limanı’ndan demir alarak, Doğu Akdeniz’e doğru seyretmeye başladığını; şafak vakti, Rusya’nın askeri tatbikat için bağladığı bölgeden geçip Greko Burnu’nu dolaştıktan sonra Türkiye’nin Navtex yayınlayarak araştırma için bağladığı bölgeye indiğini aktardı.
   Gazete, 3’üncü parsele saat 09.00 sularında giren Barbaros’un, 11.00 sularında da denize kablo ve diğer teçhizatını atıp bunları uzun mesafeden çekerek, sismik araştırma yapmaya başladığını; önceki gün akşam saatlerine kadar olduğu bölgeyi bu şekilde taramaya devam ettiğini belirtti. 

Barbaros’un pozisyonu
   Gazete, Barbaros’un sismik araştırmalarında, “3’üncü parselde Rum yönetiminin belirlediği sınırlara riayet ettiğinin, yani parselin batısından doğusuna ancak yandaki 2 numaralı parsele hiç girmeden hareket etmesinin ve MEB’in Lübnan’la kesişen doğu çizgisine şimdilik yanaşmamasının” dikkat çektiğini vurguladı.  
    Barbaros’un bütün davranışının, yani rotası, güzergâhı ve süratinin gerçekten de sismik araştırma yapmakta olduğunu gösterdiğine de işaret eden gazete, ENI-Kogas’ın 9’uncu parseldeki sondajlarının Barbaros’un  faaliyetlerinden hiç etkilenmediğini yazdı. Haberde, sondaj çalışmalarının normal şekilde devam ettiği, sondaj gemisi Saipem 10000’in Larnaka Limanı’ndan kalkan destek gemilerinden ikmal yaptığı, helikopterlerin de gemiye rutin uçuşlarını gerçekleştirdiği belirtildi.  Gazete, Rusya’nın füze atışları da yaparak icra etmekte olduğu askeri tatbikatında, sinyal bozucu da kullanılıyor olmasına rağmen sivil uçakların “Lefkoşa FIR Hattı”ndan uçuşlarının da etkilenmediğini belirtti.

RMMO  alarm durumunu yükseltti

   Fileleftheros “Milli Muhafız Ordusu Yüksek Alarm Durumunda... Ordu Kırmızı Alarmda” başlıklı haberinde ise Barbaros ve ona eşlik eden askeri gemilerin Doğu Andeniz’de olmaları nedeniyle RMMO’nun bugünden itibaren yüksek alarm durumuna girdiğini haber verdi. 
    Gazete edindiği bilgilere dayanarak, RMMO’nun bütün subay ve astsubaylarına emirname gönderilerek, alarm planının yürürlüğe gireceği bilgisi verildiğini yazdı. Habere göre, RMMO emirnamesi uyarınca subay ve astsubayların ikamet yerlerinden fazla uzaklaşmaları yasaklandı, olağanüstü hal durumunda çok kısa süre içerisinde görev yerlerinde olmaları istendi. 
   Aynı emirnamede, alarm durumunun yeni bir emre kadar yürürlükte kalacağı da belirtildi.  Türkiye’nin yayımladığı Navtex’in 30 Aralık’a kadar yürürlükte olacağını dikkate alan RMMO’nun, olgularda bir değişiklik olmazsa alarm durumunun süreli olması gerektiğine hükmettiğini yazan gazete, RMMO’nun Doğu Akdeniz’deki bütün gelişmeleri yakından takip ederek, rutin aralıklarla Rum Savunma Bakanlığı’nı bilgilendirdiğini, Bakanlığın da bilgileri Rum Yönetimi Başkanı’na ilettiğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2014, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474