banner564

Yeniden görüşülsün

Cumhurbaşkanı Akıncı, yükseköğretim ve üçlü kararname kapsamını genişleten yasaları meclise iade etti

Yeniden görüşülsün
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi’nden oyçokluğuyla geçen “Yükseköğretim (Değişiklik) Yasası”nı, “hukuki ve teknik yönden çeşitli sorunlar içerdiği” gerekçesi ve “düzeltilmesine imkân sağlama” amacıyla Meclise iade etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, üçlü kararname kapsamını genişleten “Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasası”nı da onaylamayarak, Cumhuriyet Meclisi’ne iade etti.

YÖDAK’ın bağımsızlığı sarsılacak…
“Yükseköğretim (Değişiklik) Yasası’nın, Anayasaya ve akademik camianın beklentisi durumundaki özerklik anlayışına uygun hale getirileceği ve teknik sorunlardan arındırılacağı” ümidini ifade eden Akıncı, Anayasa’nın 94’üncü maddesinin 1’inci fıkrasının Cumhurbaşkanına verdiği yetkiye dayanarak, Yasayı Cumhuriyet Meclisine iade etti.
Yapılan değişikliklerle, YÖDAK’ın hükümete bağlanmasının özerk olması murat edilen kurumun bağımsızlığını da temelden sarsacağına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, yükseköğretim alanını planlaması, denetlemesi ve koordine etmesi için 2005’te kurulan YÖDAK’ın özerk işleyişini tehlikeye sokan ve yetki karmaşasına yol açacak maddelerin düzeltilmesi gerekliliğinin ortada olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, yürürlükteki yasaya göre yürütme yetkisinin, KKTC Anayasası’nın 101’inci maddesiyle doğrudan ilgili bir şekilde, Cumhurbaşkanlığı’nda olduğunu kaydederek, akademik çevrelerin, anayasanın partiler üstü ve tarafsız olarak konumlandırdığı Cumhurbaşkanlığı’nı özerklik için güvence saydıklarını çeşitli platformlarda açık bir şekilde ortaya koyduklarını hatırlattı.

 “Üniversite açılması için tek ölçüt siyasi irade”
YÖDAK’la ilgili değişiklik yasasının, yeni bir yükseköğretim kurumu açmak için alınması gereken Yükseköğrenim Kurumu Açma İzninin hiçbir nesnel ölçüt gözetilmeden Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda toplantıya katılan milletvekillerinin salt çoğunluğunun olumlu oyuyla kabul edilmesine bağlandığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı, yazısında “bu değişikliğin, yükseköğretim alanını siyasi müdahalelere ve tartışmalara açık hale getireceği” görüşüne yer verdi.

“Siyasetin mutlak hakimiyeti olacak”
Cumhurbaşkanı Akıncı, akademik nesnel ölçütler yerine siyasi saikleri öne çıkarma potansiyeline sahip söz konusu düzenlemenin, Açma Ön İzinlerini verecek Yükseköğretim Ön Değerlendirme Kurulunu oluşturulma şeklinin de, siyasi erkin nüfuzunu fazlasıyla artırdığını dile getirdi.


“Üçlü kararname kapsamının daraltılması lazım…”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, üçlü kararname kapsamını genişleten “Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasası”nı onaylamayarak, Cumhuriyet Meclisi’ne iade etti.
Yapılan açıklamaya göre, kamu yönetimi alanında yapılması gerekli reformlardan birinin üçlü kararname kapsamının daraltılması olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, kapsamın daha da genişletilmesi yönündeki düzenlemeyi onaylamadı.
Cumhurbaşkanı, yasanın üçlü kararname ile atama yapılacak mevcut 100 makama 101’inci olarak eklenmesini öngördüğü Harita Dairesi Müdürü kadrosunun, teknik bilgi ve deneyim gerektirdiğini, liyakat ile tecrübeye dayalı ve sınav sonucunda belirlenmesi gerektiği inancında olduğu görüşünü, Cumhuriyet Meclisi’ne yazılı olarak iletti.

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2017, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473