banner564

‘Yolundan ayrılmayın’

Atatürk devrimlerini ilk günden uygulayan Kıbrıslı Türk kadınlardan Atiye Elmas 102 yaşında

‘Yolundan ayrılmayın’
banner598
Teoman TURAN
Atiye Elmas, Lapta Huzurevi’nin en yaşlısı… Yaşayan bir tarih gibi… Kıbrıs Türk toplumunun en zor yıllarına şahitlik yapmış, çileli bir yaşam sürmüş Atiye nine… Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kendisi için ayrı bir değere sahip olduğunu söyleyen Atiye nine, “Onun yaktığı ışık sadece Türkiye’nin değil Kıbrıs Türklerinin de yolunu aydınlattı” diyor… Atatürk devrimlerini ilk günden uygulayan Kıbrıslı Türk kadınlardan Atiye Elmas, “Onun ilkelerine sımsıkı sarılıp, çizdiği medeniyet yolundan ayrılmamalıyız” diyor…

17 yıldır huzurevinde…
Yaşamlarının son baharını Lapta Huzurevi’nde geçiren yaşlılar, gerek hafta sonları gerekse bayramlarda evlatları, torunları ve yakınlarının yapacağı ziyareti bekliyor.  Tek çocuk sahibi ancak oğlunu yıllar önce kaybetmiş Atiye Elmas, Lapta Huzurevi’nin en yaşlısı. Tam 102 yaşında. 1915 yılında doğmuş Atiye Elmas. 14 Eylül 2000 yılında Lapta Huzurevi’ne gelmiş. Tam 17 yıldır huzurevinde huzurlu bir yaşam sürüyor.
24 erkek, 12 kadın ve 1 bebeğin bulunduğu Lapta Huzurevi yaşlılarından 102 yaşındaki Atiye nine, gelinini ve torunlarını görmek, onlarla hasret gidermek için gün sayıyor. 

Genç yaşta dul kalmış…
Küçük yaşta İbrahim adında birisiyle evlendiğini anlatan Atiye Elmas, tek çocuk sahibi. Ancak Atiye Elmas, genç yaşta eşini kaybetmiş ve dul kalmış, Atiye Elmas’ın İbrahim, Murat ve Hayriye adında üç torunu var. 

Hiç sigara ve alkol kullanmamış…
    Hiç sigara ve içki içmemiş. İçeni de  sevmiyor Atiye Elmas. Yemek ayırımı yapmıyor, en çok da makarnayı seviyor. 
    Eşinin Güney Kıbrıs’ta kahvecilik ve hayvancılık yaptığını söyleyen Atiye Elmas, tek çocuğu olan oğlunu da yıllar önce kaybetmiş. 
     Bir asrın tanığı 102 yaşındaki Atiye nine, evladından kendisine kalan torunları ve evlatlık  yapan gelininin ziyaretini dört gözle bekliyor.
    “Yaşama sebebim gelinim ve torunlarım. Gelemedikleri zaman yollarını gözlüyorum. Telefonla da arayıp hatırımı soruyorlar. Kimseyle de küs değilim. Sadece iyilik istiyorum. Başka bir şey istemiyorum” diyor.   

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2017, 11:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474