banner564

Yurt dışındaki şirketlerin hesaplarını hacklediler

Yurt dışındaki şirketlerin hesaplarını hackleyerek, para havalelerini başka hesaplara yönlendiren Nijeryalı Clifford ile kendisine yardımcı olmakla suçlanan Melek Merter tutuklandı ama KKTC’de bilişim yasası olmadığı için ‘kurtuluş’ şansları çok yüksek

Yurt dışındaki şirketlerin hesaplarını hacklediler
banner598
Çiğdem AYDIN
Yurt dışındaki şirketlerin hesaplarını hackleyerek, para havalelerini başka hesaplara yönlendiren Nijeryalı Clifford Biokorro ile kendisine yardımcı olmakla suçlanan Melek Merter tutuklandı. Ancak  KKTC’de bilişim yasası olmadığı için iki zanlının ceza almadan kurtulmasına kesin gözüyle bakılıyor.
İnternet üzerinden yurt dışındaki şirketlerin mail yazışmalarını hackleyerek havale işlemlerini başka hesaplara yönlendirerek para çaldıkları öne sürülen Nijeryalı Clifford Biokorro ile Girne’de emlakçılık yapan Melek Merter ve kızı Ayşe Merter gözaltına alınarak dün mahkemeye çıkarıldı. 
İddialara göre, zanlı Clifford Biokorro’nun hesapları ele geçirip havale edilen paraları Melek Merter’in hesabına yönlendirdiği, Melek Merter’in hesabına aktarılan paraları bankadan çektikten sonra komisyonunu alıp geri kalan kısmını zanlı Clifford Biokorro’a verdiği öne sürüldü. 

Dolandırılanlar farkına varmasa…
Melek Merter’in kızı Ayşe Merter’in da suçla bağlantısı olduğu öne sürülürken, dolandırılan şirketlerin KKTC polisine şikâyetçi olması ile olayın ortaya çıktığı açıklandı.
Haklarında sahtekârlıkla para temini suçlarından mali polis tarafından soruşturma yapılan zanlılar Clifford Biokorro, Melek Merter ve Ayşe Merter Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Polis, Para Kambiyo İnkişaf Dairesi Yazı İşleri Müdürlüğü’ne gelen rapor ışığında Melek Merter’e ait Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası’na yurtdışından yapılan havalelere ilişkin soruşturma başlatıldığını söyledi. 

Merter, yüzde 20 komisyon alıyordu…
Polis, havale edilen paraların yurtdışında kanunsuz yollardan dolandırılan kişilere ait paralar olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Polis, yapılan soruşturmada yurt dışında faaliyet gösteren “World Wide Sires Ltd” isimli şirket ile yine yurt dışından faaliyet gösteren “SC Comtech Co SRL” isimli şirket tarafından, Türkiye’de faaliyet gösteren Petek Boru Sanayi AŞ.’ye banka aracılığı ile gönderilen toplam 64 bin 695 dolar ile ilgili mail yazışmalarının hacklendiğini açıkladı. 
Polis, hesaplar hacklendikten sonra 64 bin 695 doların KKTC’de faaliyet gösteren Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası’na Melek Merter’in hesabına aktarıldığını belirterek, zanlı Merter’in gözaltına alındığını, gönüllü ifadesinde zanlı Clifford Biokorro’nun kendisinden hesap numarası istediğini ve bunun karşılığında kendisine yüzde 20 komisyon vereceği konusunda anlaştıklarını itiraf ettiğini açıkladı.

Sürekli telefonda konuşuyorlardı…
Melek Merter’in ikametgâhında yapılan aramada bir kaç adet banka makbuzu bulunduğunu kaydeden polis, zanlı Merter’in zanlı Biokorro ile sürekli o dönemde telefonla görüştüklerini ve mesajlaştıklarını tespit ettiklerini açıkladı. Polis, zanlı Biokorro’nun evinde de arama yapıldığını ancak kanunsuz bir şey bulmadıklarını, hesabına ise para aktarılmadığını söyledi. 

Biokorro’nun bilgisayarı poliste
Polis, Biokorro’nun bilgisayar ve cep telefonunun incelenmek üzere alındığını ifade etti. Zanlı Ayşe Merter’in de yurtdışından para transferleri yaptığını ve bu nedenle gözaltına aldıklarını açıklayan polis, yurtdışında dolandırılan kişilerin Garanti Bankası ve Türkiye İs Bankası’na mail atıp şikâyetçi olduklarını söyledi.
Polis, zanlı Biokorro hakkındaki soruşturmanın devam ettiğini, bilgisayar ve cep telefonunun inceleneceğini, yurt dışından şikâyetçilerin adaya gelmesinin beklendiğini söyledi. Zanlı Biokorro’nun 3 gün süre ile tutuklu kalmasını talep eden polis, zanlılar Ayşe Merter ile Melek Merter hakkındaki soruşturmanın ise tamamlandığını belirterek teminata bağlanmalarını talep etti.
Sanıvar: Bilişim suçlarına ilişkin yasa yok…
Zanlı Biokorro’nun avukatı Ramadan Sanıvar ise talep edilen tutukluluk süresine itiraz etti. Sanıvar, zanlının ifadesinin yargıç kaidelerine uygun alınmadığını, ifadede yazılanların kendisine okunmadığını, tercüman olmadığı için baskıyla imzalatıldığını iddia etti. Hackerlik suçunun KKTC sınırları dışında gerçekleştiğine dair iddialar olduğunu kaydeden Sanıvar, 
“KKTC’de internet üzerinden yapılan işlemlerin suç teşkil etmediğini, bilişim suçlarına ilişkin yasal düzenlemenin bulunmadığını ifade etti.

Duruşma ertelendi
Aktarılan olguları değerlendiren mahkeme, zanlı Biokorro’nun üç gün süre ile tutuklu kalmasına karar verdi. Zanlılar Ayşe Merter ile Melek Merter’in teminat duruşması esnasında Melek Merter’in baygınlık geçirmesi duruşmanın ertelenmesine neden oldu. Mahkemeye gelen ambulansla Melek Merter hastaneye kaldırılırken mahkeme zanlı Merter ile kızı Ayşe Merter’in bugün mahkemeye yeniden çıkarılmasına karar verdi.

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2015, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473