banner564

Zeytin sineğine dikkat

Sofralarımızda önemli bir yeri olan zeytinin üretimi giderek yaygınlaşıyor.

Zeytin sineğine dikkat
banner598
Zeytin yetiştiriciliğinin artmasıyla, zararlılarla mücadele konusunda da daha bilinçli ve bilimsel önlemler alınması gerekiyor.
Zeytin üretiminde büyük sıkıntı yaratan zeytin sineğine ülkemizde de rastlanıyor.
Lefke Avrupa Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Helvacı, doktora tezi çalışması çerçevesinde ülkemizde ilk kez zeytin sineğiyle ilgili olarak bir proje başlattı.
Proje kapsamında Güzelyurt ve Girne bölgesinde toplam 12 bahçede kurulan tuzaklarla zeytin sineğinin ilk çıkış zamanı ve diğer evreler belirlenip, yapılabilecek mücadele konusunda üreticiler bilgilendirilecek.
Çalışmalarını BRT’ye anlatan Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Helvacı, zeytin sineğinin zeytin ürününde vuruk denilen şekilde kendini gösteren önemli bir zararlı olduğunu söyledi.
Ülkemizde bugüne kadar zeytin sineği konusunda bir çalışma yapılmadığını belirten Helvacı, yaptığı çalışma çerçevesinde 12 bahçeye tuzaklar kurulduğunu ve bu tuzakların belli aralıklarla yenilenerek zararlının çıkış zamanının belirlenmeye çalışıldığını anlattı.
Helvacı, zararlının ürünün irileşme ve yağlanma zamanında kendini gösterdiğine dikkati çekerek, yapılabilecek mücadele yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Helvacı ayrıca çalışmaların tamamlanmasının ardından üreticilerin bu konuda bilgilendirileceğini de sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2015, 09:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473