banner564

‘Göçebe hayatı yaşıyoruz’

‘Yalnız Değilsin’ adlı oyunu ile büyük ilgi toplayan Devlet Tiyatroları sanatçısı Cevahir Caşgir, yetkililerin ilgisizliğinden yakındı

‘Göçebe hayatı yaşıyoruz’
banner598
Aybeniz Küzeci YILDIRIM
‘Yalnız Değilsin’ adlı oyunu ile büyük ilgi toplayan Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Sanatçısı Cevahir Caşgir, ülkedeki tiyatronun istendiği yerde olmadığını söyledi. 
   İmkanlar doğrultusunda en iyisini yapmak için gayret gösterdiklerini belirten Caşgir, Devlet Tiyatroları binasının yanmasının ülke sanatı adına yaşanan bir talihsizlik olduğunu ifade etti.
   Devlet Tiyatrosu’nun yanmasının ardından, oyunlarını başka yerlerde sergilemek zorunda kaldıklarını anlatan Caşgir, “Oyuncular hep göçebe hayatı sürdürerek yaşamaya çalıştılar” dedi.
   Diyalog’a konuşan Cevahir Caşgir, devlet tiyatrosunu küllerinden doğan bir Anka Kuşuna benzetti.Caşgir, “Hükümetin de gelip bizim mücadelemizi görmeden, ‘yapacaktık edecektik’ demesinin bir anlamı yok. Bizler mücadelemizi ortaya koyuyoruz” dedi.
   Lefkoşa’da doğup Lapta Başpınar’da geçirdiği çocukluk ve gençlik döneminin ardından üniversiteyi kazanarak Ankara’ya gittiğini belirten Cevahir Caşgir, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Ana Sanat Dalı’nda aldığı eğitimin ardından Kıbrıs’a döndüğünü söyledi. 
  Caşgir, Kıbrıs’a döndükten sonra, Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nda meslek hayatına başladığını ve 2010 yılından bu yana çeşitli televizyon kanallarında sunuculuk, reklam vb. deneyimler edindiğini kaydetti.

Hedef daha iyiye gitmek
Tiyatro hayatında birçok projede yer alarak çocuk ve yetişkin oyunlarında mesleğini icra eden Caşgir, şu an da ise bir çocuk oyunu ile yetişkin oyunu yazıp yönetmenin keyfini çıkarıyor. 
   Caşgir, “Öğrenmek bitmeyen bir devinimdir ve ben de bu devinim içinde sürekli kendimi daha iyiye taşıma çabası içerisindeyim” diyerek yazmayı yönetmeyi ve her yeni oyunla bir şeyler öğrenmenin ne kadar mutluluk verici bir durum olduğunu belirtiyor.
 “Devlet tiyatrosu 1999 yılında yandı. Oyuncular ise göçebe hayatı sürdürerek yaşamlarını sürdürdüler.  Yanan tiyatro binasına kimse bakmadı ancak olmayan binanın içindeki sanatseverler, her şeye rağmen tiyatroya sahip çıktı” şeklinde konuşan Caşgir, hep göçebe hayatı yaşadıklarını söylüyor. 
   Cevahir Caşgir konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Atatürk Kültür Merkezi’nde, Yakın Doğu Üniversitesi’nde, bize verilen yerlerde, Girne ve Mağusa gibi yerlerde turnelere giderek oyunlarımızı sergiliyorduk. Zaten yaşadığımız en büyük kaygı ve sıkıntı da seyircimizin hiçbir yere alışamaması oldu. Hatta şuanda Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrolarının nerede olduğunu bile bilmiyorlar.”

“Yalnız değilsin” 
   Şu anda devlet tiyatrosunda “Yalnız Değilsin” oyunun sergilendiğini belirten Caşgir, oyun hakkında şunları aktardı, “Yalnız Değilsin internet üzerinden tanışan iki kadının tesadüflerle dolu birbirini tanıma ve birbirlerinin hayatlarına dokunma sürecini anlatıyor. Hiç tanımadığınız biri hayatınıza ne katabilir? Ya da hayatınızdan ne çalabilir? Bir yanda kapitalizmin ele geçirdiği, daha fazlasını isteyen, doymayan, elindekiyle yetinemeyen insanoğlunu, bir yandan da kendi doğruları ile var olmaya çalışan, yalandan, aldatmadan ve kişinin mevkiyi güç olarak görüp geri kalanı ayrıştırmasından yorulmuş bireyleri izliyoruz oyun boyunca.    Biri “Sadece iyi bir insan olma”nın yetmediğini savunurken bir diğeri “Sadece severek” ne çok şeyin değişebileceğini sorguluyor. Oyun sonuna kadar bize kime inanmalıyız? Ya da hangisi daha doğru? Sorusuyla baş başa bırakıyor.”

Oyun her Cuma 20.00’de
“Yalnız Değilsin” oyunu Mayıs sonuna kadar her Cuma saat 20.00’de Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın kendi yerinde sahnelenmeye devam edecek. İzlemek isteyen tüm tiyatro severler iletişim ve rezervasyon için (0392) 228 01 91 veya 71 91 numaralarını arayabilir.

Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2017, 10:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474