banner564

‘Sevgi her engeli aşar’

Yunan Devlet Tiyatrosu tarafından Salamis Antik Tiyatrosunda sahnelenen Antigonis oyununu her 2 toplumdan yaklaşık 4 bin kişi izledi

‘Sevgi her engeli aşar’
banner598
 Yunanistan Devlet Tiyatrosu, Selanik Devlet Tiyatrosu ve Kıbrıs Rum Tiyatro Organizasyonu (KTO) tarafından Güney Lefkoşa ile Baf’ta sahnelenen ‘Antigonis’ adlı oyun, önceki akşam da Salamis Antik Tiyatrosu’na taşındı.
    Her iki toplumdan yaklaşık 4 bin kişinin izlediği oyun hakkında bilgi veren Rum  Tiyatro Organizasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Yiannis Toumazis “Beklentimizin üzerinde katılım oldu. Sevginin her engeli aştığı anlamına gelen bir oyun sergilendi” dedi.
    Toumazis, değişik kentlerden 24 otobüs dolusu insanın yanı sıra çok sayıda salon araçla Salamis’e akın eden insanların, salona girebilmek için uzun süre beklemek zorunda kaldıklarını söyledi.
   Oyunu, bazı Kıbrıs Türk ve Rum siyasilerin yanı sıra adada görev yapan yabancı diplomatların da izlediği bildirildi.
    Konuşmasına, “Kıbrıs Tiyatro Organizasyonu, Salamis Antik Tiyatrosuna hoşgeldiniz demek istiyor” diye başlayan Yiannis Toumazis, devamla, büyük trajedi şairi Sofoklis'in “Antigoni” adlı eserinin, Yunanistan'ın üç devlet tiyatrosu tarafından sahneleneceğini dile getirdi.
   Mağusa Surlar İçi Derneği Başkanı (MASDER) Serdar Atay da, barış isteyenlerin ve Mağusa'nın güzel insanlarının biraraya geldiğini söyledi.
   Prodüksiyon yönetmenliği Stathi Livathinou tarafından hazırlanan ve Yunanistan Devlet Tiyatrosu, Selanik Devlet Tiyatrosu ve Kıbrıs Tiyatro Organizasyonu (KTO) tarafından sahnelenen oyun, -geçen yıl “Hippolytus” oyunu sahnelendiği gibi- bu yıl da yine Teknik Komiteler, TÖK ve  MASDER'in işbirliği içinde gerçekleştirildi.  
   Lefkoşa, Limasol ve Baf'ta sahnelenen oyunun, 30 Eylül tarihinde Larnaka'daki gösteriyle tamamlanması bekleniyor. 
 
Tarihsel bir an yaşandı
   Rum Haber Ajansı'na konuşan Toumazis, hem Kıbrıs tiyatrosunda, hem de genel olarak tüm adada tarihsel bir an yaşandığından söz etti ve şunları kaydetti:
   “Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler, eski Helen Tiyatrosu Salamis'te, “sevgi daima kazanır” mesajı içeren, Sofoklis'in trajedisini birlikte izliyorlar. İnsan üstü, ekümenik, tanrısal ve insan yasaları herhangi bir yapı ve otoriteye hâkim olabiliyor.”
    “Hippolytus” ve “Antigoni”'in devamı olarak, Salamis'te daha başka tiyatro gösterilerinin sahnelenmesinin gelenekselleştirilmesinin söz konusu olup olmadığı sorusuna, Toumazis şu yanıtı verdi:
    “Kültürel çerçevede Teknik Komiteler tarafından gerçekleştirilen bu çabalar, ülkemizin yeniden birleşmesi çerçevesinde iki toplumun yakınlaştırmayı hedefliyor. Ümit ederim, bu yönde bu tür etkinlikler yapmamıza gerek kalmayacak. Ümit ederim, hepimiz de artık birleşik bir Kıbrıs'ta yaşayacağız.”    

Oyun için protesto
   Öte yandan Limasol Yunanlar Derneği’nin önceki akşam Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçiliği önünde toplanarak, Antigoni oyununun Salamis’te sahnelenmesini protesto ettiği de haber verildi.
   Simerini gazetesine göre, Dayanışma Hareketi’nin de desteklediği protesto, olaysız bir şekilde gerçekleşti. Habere göre protestoya EDEK partisi de katıldı.

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2016, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474