banner564

Lefkoşa ve Kudüs

Lefkoşa, Kıbrıs'ın tarihsel başkentidir. Yaşadığımız tarihsel dönemde ise Lefkoşa, bölünmüş başkenttir.
Bu fiili bölünme 1964'te Yeşil Hattın çizilmesi ile başlamıştır. Günümüzde.
Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkentidir.
Lefkoşa, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin başkentidir.
Bu iki ayrı fiili ama birbirini tanımayan başkenti; Lokmacı, Ledra Palas ve Kermiya (Metehan) geçiş noktaları birbirine bağlar.
 Lefkoşa aynı zamanda çözümle birlikte kurulacak olan Federal Kıbrıs’ın da başkenti olacaktır.
 Federal Kıbrıs’ın üzerinde yükseleceği Türk ve Rum Kurucu Devletlerinin de başkentleri olacaktır.
Kısacası, Kıbrıs sorunun çözüm sürecinde, ”Lefkoşa senin başkentin olamaz“ tartışması yok. Bu temel, sonuç çıkmasa dahi, süren tüm görüşmelerde üzerinde uzlaşılan unsurlar arasındadır.
Kudüs tartışması bunun önemini bize göstermelidir. 
Bugün İsrail tarafı Kudüs’ün aynı zamanda Filistin Devletinin de başkenti olmasını içine sindiremiyor. Ağzından iki devletli çözüm sözü çıkıyor. Ama Doğu Kudüs’ün, Filistin Devletinin başkenti olmasını kabul etmiyor. Çünkü tüm Kudüs'ü işgali altında tutuyor. 
Hele Netenyahu’nun yaptığı, ’Filistinliler, Kudüs'ün İsrail’in başkenti olmasını tanısın da barış görüşmelerinde bizde olumlu davranırız’ diyen açıklaması, son derece düşman bir ifadedir.
Filistin sorunun çözümü için cesaretli adımlar atan İsrail’in çözümcü liderlerinden olan İzak Rabin'in, fanatik Yahudiler tarafından öldürülmesinden sonra meydan bu fanatiklere kaldı.
Şimdi Netenyahu, ABD Başkanı Tramp'ın ipine asılarak Kudüs emrivakisinin peşine düştü.
Kıbrıs- Lefkoşa 
Tarihsel ortak başkent olan Lefkoşa, 1964'te fiili olarak başlayan ve 1974'te kesin bölünmesinin ağır sonuçlarını yaşadı. 2003'te sınır kapılarının açılması ile başlayan süreçle birlikte, Ledra Palas Kapısına Lokmacı ve Kermiya (Metahan) geçiş kapıları eklendi.
Bu gelişmenin; hem Kuzey hem de Güney Lefkoşa'nın, o tarihsel başkentin, surlar içinin viranelikten çıkardığını gördük. Şimdi Baf Kapısından başlayıp, Ermu sokağından, ”Bandabuliya’nın“ arkasına, oradan Mağusa Kapısına kadar uzayan o ara bölgenin hazin hali herkesi üzmelidir. 
Biz fiilen yaşadık. Lokmacı Kapısı açılana kadar Arasta'da emlak fiyatları hikaye idi. Şimdi sor bakalım yeni emlak değerleri nedir? Lokmacı açıldıktan sonra Ekonomik aktivite iki tarafta da kat be kat arttı.
Bu Kudüs tartışması ana dili Türkçe ve Yunanca olan tüm Kıbrıslıları ve Türkiye ve Yunanistan halklarını Kıbrıs‘ta barışçı ve karşılıklı kabul edilebilir çözüm için derinden sarsmalıdır.
Sorunun çözümü için yılların çilesi ile oluşan, elimizdeki olumlulukları unutmadan, Lefkoşa'yı hem Federal Kıbrıs’'ın, hem de bunu oluşturacak olan Kıbrıs Türk ve Rum Devletlerinin başkenti yapmak için elden geleni yapmak lazımdır. Bunu başarırsak, işte o zaman Kudüs’ün; İsrail ve Filistin Devletlerinin başkenti olması güzelliğine de katkı sağlamış oluruz. 
Suriye ve Irak‘ta bağnazlığın etkisinde, yanmış yıkılmış o güzel tarihi kentlere bakalım ve barış içinde ortak yaşamanın değerini bilelim.
YORUM EKLE

banner471

banner474