banner564

Maden suyu mu soda mı?

Halk arasında maden suyu ve soda eş anlamlı kullanılsa da, aslında ikisi birbirinden çok farklı kavramlardır. Maden suyu, yerin en derin katmanlarından yeryüzüne çıkar. Yeryüzüne çıkarken geçtiği katmanlardan mineralleride yanına alır, dolayısıyla mineraller bakımından oldukça zengindir. İçilebilir nitelikte herhangi bir suya karbondioksit eklendiğinde ise soda elde edilir. Maden suyu doğal iken soda yapaydır ve  hiçbir minerali ihtiva etmez. Her ikiside bikarbonat içerir. İçerdikleri bikarbonat sayesinde mideyi rahatlatma özelliğine sahiptirler. Şişkinlik ya da hazımsızlık anında akla gelen ilk içeceklerden biri olan maden suyu kalorisizdir. Yani kilo alma üzerine hiçbir etkisi yoktur. Sindirim açısından benzer özelliklere sahip olan soda ise kalori içerir ve boş enerji kaynağıdır. Yani beslenme üzerine hiçbir olumlu etkisi yoktur.

Maden suyu florür, bikarbonat, klorür, sülfat, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir minerallerini içerir. İçerdiği florür diş çürüklerini önler, dişlerin ve kemiklerin sağlığını korumaya yardımcı olur. Bikarbonat, mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Klorür, sindirime yardımcıdır. Bikarbonat ile birlikte  sindirim sırasında ve sonrasında bireye rahatlık sağlar. Sülfat, vücudun direncini arttırır, hastalıklara yakalanma riskini azaltır.. Kalsiyum kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlar. Magnezyum, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Potasyum, kas ve sinir sistemi için gereklidir. Kan basıncını dengeler.  Demir, bağışıklık sistemini güçlendirir, yorgunluğu azaltır.  Tüm bunları sağlayan maden suyunun içerdiği mineral miktarı markadan markaya değişiklik gösterir. Maden suyu sağlıklı bireyler için vazgeçilmez bir içecektir. Ancak bazı minerallerin sınırlandırılması gereken böbrek hastalıkları, hipertansiyon vb. hastalıklar için maden suyu kullanımı risklidir. Bu gibi durumlarda doktora ya da diyetisyene danışılmadan tüketilmemelidir. Çocuklarda ve gebelerde kullanımı güvenilirdir.

Yurtdışında su istediğimiz zaman genelde önünüze maden suyu gelir. Çünkü Avrupa ülkelerinde ve Amerika’ da maden suyu tüketimi çok yaygındır. Avrupa Ülkelerinde yıllık maden suyu tüketimi 150 litre iken Türkiye’ de yaklaşık 4 litredir ki bu rakam oldukça düşük. Çünkü Avrupalılar maden suyunu su niyetine tüketirken, biz Türkler hazmı kolaylaştıran ilaç niyetine tüketiyoruz. Bunca sebebimiz varken doğal maden suyu tüketimini arttırmamız sağlıklı olma yolunda atacağımız adımlardan  biridir.

            Sağlıklı günler dilerim.

YORUM EKLE

banner608

banner474