banner564

Mide fesatı mı geçiriyorum ?

        Tıpda dispepsi adı verilen, halk arasında ise mide fesatı olarak tanımlanan hazımsızlığı, karnın üst bölümünde tekrar edici ve ısrarcı rahatsızlık hissi, şişkinlik ve  ağrı olarak tanımlayabiliriz. Ağrının yerleşimi, karnın orta hat ve çevresidir.  İyi sindirilmemiş olan besinlerin ağza geri gelmesi, ekşime, sürekli geğirme, bulantı ve kusma, erken doyma, gaz çıkarma, mide yanması gibi yakınmalara hazımsızlıkta sık rastlanır. 
Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen hazımsızlık Napolyon Bonapart ve Darwin gibi tanınmış isimlerin de yaşamlarını çekilmez hale getirmiştir. Hazımsızlık çeken kişilerin beslenme yanlışlarını düzeltmeleri ve yaşam tarzlarında değişikliğe gitmeleri gerekir. Aşağıda yer verdiğimiz maddeler hazımsızlık sorununu arttırmaktadır:
Hızlı yemek yemek
Yemekleri yetersiz çiğnemek
Yemek yerken fazla konuşmak
Yemek yerken su içmek
Aşırı yemek yemek 
Aşırı yağlı yemek yemek
Yemeklerden sonra hareketsiz kalmak
Sindirimi zor olan besinleri (kurubaklagil, brokoli, karnabahar vb.) tüketmek
Hazımsızlıktan kurtulmak için öncelikle yemek alışkanlığının düzenlenmesi gerekir. Yemekler her gün aynı saatlerde ve sakin bir ortamda yenmeli, yiyecekler iyice çiğnenmeli, fazla miktarda yemek yemekten ve içecek içmekten sakınılmalıdır. Hava yutulmasına neden olan sigara içme, sakız çiğneme gibi alışkanlıklar bırakılmalıdır. Yeterli uyku ve dinlenme ile birlikte günlük yaşantı düzene sokulmalı, huzursuzluk kaynağı olan tüm sorunların çözümü sağlanmalıdır. Stresin de bir risk faktörü olduğunu unutmayın. Burun tıkanması, geniz eti, diş ve protez bozukluklarının düzeltilmesi de şikayetleri büyük ölçüde azaltabilir. Gaz problemine yol açabilecek besinleri sofranızdan çıkartın. Gaz problemine yol açabilecek besinleri, kuru fasulye, nohut, lahana, brokoli vb. şeklinde sıralayabiliriz. 
  Hazımsızlığa iyi gelen 4 mucize çay! 
Zencefil çayı:
Zencefilin tarihi dönemlerden beri mide şikayetlerinin tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Hazımsızlık problemi yaşıyorsanız günde 2 bardak zencefil çayı içerek rahatlayabilirsiniz.
Nane çayı:
Karın kaslarını ve barsakları rahatlatıcı özelliğe sahip olan nane çayı, hazımsızlık problemi yaşayanlar için diğer bir alternatifdir.
Rezene çayı ve papatya çayı:
Her 2’ side mide ve barsaklarda rahatlama sağlar. Allerjisi olan kişiler ve hamile bayanlar  çay tüketimi konusunda bilinçli olmalıdırlar. 
Ayrıca yemeklerin yanında içeceğiniz ya da sonrasında tüketeceğiniz kefir ve maden suyu da hazımsızlığa karşı kullanılabilecek diğer alternatifler arasında yer almaktadır. Tansiyon problemi olanlar, maden suyu tüketimi konusunda bilinçli olmalıdırlar. 
YORUM EKLE

banner471

banner474