banner564

Nisan Ayındaki En Karlı Finansal Yatırım Araçları

   Nisan 2015 dönemindeki 1 aylık zaman zarfında finansal yatırım araçlarından olan borsa endeksi, döviz kurları, vadeli mevduat hesapları ve kıymetli madenlerden 24 ayarak külçe altının gram fiyatları incelenmiş, buna ek olarak getiri oranları sınıflandırılarak hesaplanmış ve bilgilerinize beyan edilmiştir.  
   Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören hisse senetleri aylık bazda ortalama olarak % 3.43 oranında değer kazanmıştır. BIST pay endeksleri Borsa İstanbul’da işlem gören payların gruplar halindeki ortalama performanslarının ölçülmesini sağlamaktadır. Bu itibarla temel endeks olarak kullanılan BIST100 endeksi 30.04.2015 tarihli kapanış verilerine göre 01.04.2015 tarihine kıyasla 2.780,23 puanlık artışla 83.947,04 puanını görerek ayın son seansını kapamıştır. Bloomberg’in ay sonu verilerine göre Borsa İstanbul'da pay piyasaları önceki kapanışa göre ortalama yüzde 0,21 değer kazandı. Açılışta, bankacılık endeksi % 0,17, holding endeksi % 0,31 yükseliş kaydetti. En fazla kazandıran sektör endeksi ise % 0,70 ile "metal eşya, makine" oldu.
   Nisan ayında yükselmeye devam eden döviz kurları yatırımcılarına kazandırırken, Türk lirası değer kaybetmeye devam etmiştir. Resmi döviz satış kurlarında Amerikan Doları’nın (USD) fiyatı % 1.95 oranında artarak 2.6732’ye yükseldi. Euro % 4.37’lik bir artışla 2.9399’a yükselirken, İngiliz Sterlini (GBP) ise % 6.08’lik bir artışla 4.1170 Türk Lirası olarak işlem gördü. Önceki yazılarımızda belirttiğimiz üzere Türkiye Merkez Bankasının aldığı önlemler dövizin tansiyonunu hala daha düşürülmesine yetmemiştir. Önceki önlemlere ek olarak 22.04.2015 tarihinde Para Politikası Kurulu tarafından alınan 31 sayılı kararla TL cinsi para birimindeki zorunlu karşılıklara ödenen faizi 50 baz puan (%0.50) oranında artırılırken, 32 sayılı kararla ise döviz depo faizlerinde USD ve EUR para birimlerindeki faiz oranları 50 baz puan (%.050) oranında azaltılmıştır. Böylelikle Türk lirası cinsi üzerinden hafifçe daha fazla kazanç edileceğinden, Türk lirasına karşı olan talebin artırılması ve dövize olan talebin düşürülmesi yönünde bir hedef belirlendiği gözlemlenmektedir. Bu bağlamda Murat edilen etkinin tesirini ise ilerleyen dönemlerde izlemeye devam edeceğiz.
   Yatırım araçlarından olan ve yerel bankalarda işlem gören gram altın (fiziki olmayan) ise serbest piyasa verilerine göre nisan ayı içerisinde 30.04.2015 tarihi kapanış satış kuru hesaba katıldığında 1 aylık zaman zarfında % 3.42 oranında artarak 102.900 Türk Lirasından işlem görmüştür. Türkiye’de faaliyet gösteren bankalarda sunulan bu hizmet Kıbrıs’ta yerel bankaların birçoğunda da yatırım ürünü olarak hizmete girmiştir.
   Ülkemizde şube bankalarına nazaran daha yüksek mevduat faizi veren yerel bankaların bazılarının ortalama faizleri incelendiğinde 1 aylık vadelerde TL mevduatlara % 7.00, döviz mevduatlara ise % 2.50 yıllık getiri sağladığı görülmektedir. Tabii ki mevduat miktarının yüksekliğine göre tabela faiz oranlarında % 1’ e varan artışlar yaşanması söz konusudur. Böylelikle aylık faiz getirisi üzerinden alınan % 10 oranındaki stopaj vergisini hesaba katmadığımız zaman TL mevduatın aylık getirisinin % 0.58, döviz mevduatların getirisinin ise vergi haricinde % 0.21 olduğunu söyleyebiliriz.  
   Sonuç olarak ülkemizde en ağırlıklı kullanıma sahip olan finansal yatırım çeşitleri arasında bulunan yatırım araçlarını incelediğimizde Nisan 2015 dönemindeki bir aylık zaman zarfında en fazla getirinin sırasıyla İngiliz Sterlini, EUR, Altın, Amerikan Dolarında yani kısacası dövizde yaşandığı gözlemlenmiştir. İkinci olarak ise daha yüksek getiriyi ortalama değeri üzerinden Türkiye şirketlerine ait hisse senetleri piyasası oluştururken, mevduat faizleri getiri veriminde daha geri sıralarda bir pozisyonda takip etmiştir.
  Kıbrıs’taki tüm yatırımcılara hayırlı ve verimli kazançlar dilerim.
YORUM EKLE

banner608

banner473