banner564

Ormanlardaki mantar varlığımızın yok olmasına göz yumulmamalı

Son yıllarda izinsiz, gelişigüzel, aşırı ve ticari amaçlarla toplanması nedeniyle, ormanlarımızdaki mantar varlığı tükenme noktasına gelmiştir. Bu durumun durdurulmaması halinde, bir süre sonra ormanlarımızdaki mantarların nesli tükenecek.
Doğal varlıklarınız ile değerlerimizin korunması ve gelecek nesillere bırakılması için, ilgili ve yetkililerin soruna ivedilikle el atması gerekir.
Ormanlar, devletin ve tüm halkımızın ortak varlığıdır. Bu nedenle bazı kişiler tarafından yok edilmesine ve zarara uğratılmasına göz yumulmamalı.
Küresel iklim bozulması ve buna bağlı kuraklık sonucu, ülkemizdeki ormanlar ve içindeki canlılar, maalesef yıldan yıla azalmaktadır ve yok olmak riski altındadır.
Bazı kişilerin kontrolsüzce ormanlardan torbalar dolusu mantar toplayıp güneye sattığı ileri sürülmektedir.
Ülkemizi etkisi altına alan küresel iklim bozukluğunu önlemek elimizde değildir. Ancak orman ve içindeki varlıkların, insanlar tarafından yok edilmesine göz yummamalıyız.
Ormanlarda mantarlar insan eliyle değil doğal olarak yetişmektedir. Bu nedenle  aşırı ve kontrolsüz toplanması halinde, bir süre sonra nesli tükenecektir.
Halen tükenme düzeyinde bulunan mantar varlığımızın tamamen yok olmaması için,  ormanlardan izinsiz mantar toplamanın suç olduğu herkesin bilgisine getirilmeli.
Özellikle mantarların kökünden sökülmesinin, mantar varlığının yok olmasına zemin hazırlayacağı halkımızın bilgisine getirilmeli.
Ayrıca ormanlardan mantar toplanması bazı kurallara ve koşullara bağlanmalı. Mantar toplayabilmek için orman dairesinden izin alınması zorunluluğu getirilmeli. 
Ticari amaçla aşırı miktarda mantar toplanmasına izin verilmemeli. Avcılıkta olduğu gibi, kişi başına en çok ne miktarda mantar toplanabileceği sınırlandırılmalı.
Ayrıca, hangi orman bölgesinden ne zaman, mantar toplanabileceği ilgili kuruluşlar tarafından ilan edilmelidir.
Çünkü ormanlardaki mantarlar doğal olarak yetişir, bu nedenle de toplayıcıların artmasına paralel olarak, yetişen mantar miktarı artmaz.
Yasal olarak ormanlardan izin almadan herhangi bir canlı veya cansız bir şey alınıp götürülmesi suçtur.
Yürürlükteki Fasıl 69 Orman Yasasına göre:
    9 (3).(a).Herhangi bir ağaç, ağaççığı veya çalıyı devirir, keser, söker, kabuğunu çıkarır, deler, veya herhangi bir süetle yaralarsa;
(c)Herhangi bir orman ürününü çekip çıkarırsa, toplarsa, yerinden kaldırırsa veya götürürse;
Suç işlemiş olur. (26/95) ve mahkumiyeti durumunda bir yıla kadar hapis cezasına veya iki yüz milyona kadar  para cezasına veya her ikisine birden çarptırılabilir.
Tüm yasaların uygulanmasında olduğu gibi maalesef, orman yasası da gereken duyarlılıkla uygulanmıyor. Uygulayan olmadığı için, yasaya uyan da yok.
Bunun sonucunda, bazı vatandaşlar da suç olduğunu bilmeden ve/veya nasıl olsa yasaların uygulanmadığını düşünerek, ilgili makamlardan yani Orman dairesinden izin almadan , ormanlardan kontrolsüzce ve aşırı miktarda mantar toplamaktadır.
Yasalar ülkenin ve tüm halkın genel çıkarları amacı ile çıkarıldığına  göre,  herkes yasalara uymalı, ilgililer de titizlikle uygulamalıdır. 
Siyasiler de, yasaların uygulanmasını engellememeli, aksine uygulanmasını sağlamalı. Yasaları uygulamayan devlet yetkililerden de hesap sormalı.
YORUM EKLE

banner471

banner473