banner564

Rotası kaçan gemi!!

Sevgili okuyucalarım, öncelikle herkese iyi pazarlar. Rotası kaçan gemi ya karaya vurur ya da okyanus da kaybolur!!!
UBP-DP koalisyon hükümeti, yaklaşık olarak 6 aylık bir geçmiş ile yürütmenin başındadır. Yani KKTC’yi bir gemiye benzetirsek ve hükümeti de kaptan, yardımcı kaptan ve mürettebattan oluşan bir ekip olarak farz edersek, bu geminin rotası kaçmıştır!!! Çünkü altı aylık bir süreçte hükümet ülkeyi ekonomik-sosyal olarak etkileyebilecek olan kararlar üretilmiş, fakat bu kararların çoğu ya yargıya takılmış ya da uygulama ya konulduktan sonra geri çekilmiştir. Hükümet kuruldu, kurulalı kamuoyuna en fazla gündem olan ve hala gündemdeki yerini koruyan “Girne Emirnamesi”, “Seyrüsefer Affı”, “Spor Koordinasyon ofisi”, “Muhaceret Affı”, “Makam Arabaları” ve “Vatandaşlık” konularıdır. Bu başlıklar altında alınan kararların doğru olup olmadığını tartışmıyorum. Hükümet olarak doğru olduğuna inanıldığı için, bu Bakanlar Kurulu Kararları ürtilmiş olunabilinir. Fakat üretilecek kararlar öncesinde gerek Anayasa’ya gerekse yasalara uygunluğu sağlanmalı idi. Halbuki üretilen kararların nerde ise “acemice” veya “günü kurtarma” amaçlı olduğu gözlemlenebilmektedir. 
Yine TÜK’ün Mali yapısı sonucunda hükümet “Yasa Gücünde Kararname” ile ithal edilen ürünlere %3 oranında ek bir vergi koymuştur. Fakat gelen tepkiler sonrasında bazı ithal ürünlerden %3 oranındaki vergi miktarı geri çekilmiştir. Daha sonra muhalefetin Anayasa’ya uygunluğu olmadığı varsayımı ile yargıya başvurması ile ithal ürünlerden alınacak olan %3’lük ek vergi uygulaması kaldırılmıştır. Fakat, dedik ya günü kurtarma adına bu sefer “Fiyat İstikrar Fonu” üzerine ek bir vergi miktarı konularak TÜK’ün mali sıkıntıdan kurtarılması düşünülmektedir. Halbuki, burda yapılması gereken TÜK’ün mali dar boğaza düşmesine vesile olan veya sebep olanlardan hesap sorulması için yargıaya başvurulması gerekmekte idi. 



Geçen Cuma günü, kamuoyunda yine bir haber KIB-TEK Yönetim Kurulu kararı ile Elektrik tüketim tarifelerine % 8-10 arasında zam yapıldığı yönünde idi. Dün ise kurumun Müdürü zamın şimdilik gündemlerinde olmadığını basına açıklamıştır!!!!! Anlaşılacağı üzere KIB-TEK yönetim kurulu kurumun mali yapısının bozukluğundan ötürü bir zam kararı almıştır. Fakat hükümet gelen tepkilerden ötürü bu zam uygulamasını şimdilik buzdolabına koymuştur. Yaklaşık iki hafta öncesine kadar, TC-KKTC elektrik şebekelerinin “Elektrikde Enterkonnekte sistemi” ile birleştirilmesini gündeme alan enerjiden sorumlu Bakanımız, elektrik tüketim maliyetlerinin düşeceğini kamuoyuna açıklamıştı. Bu kadar değişken bir yönetim ile karşı karşıya kalan halk da, tam bir şaşkınlık içerisinde olan biteni izleyip kendi penceresinden muhakemesini yapmaktadır. KIB-TEK yönetim kurulu elektrik tarife ücretlerini en son 1 nisan 2016 tarihinde belirlemişti. O tarih de Amerikan Doları 2,83 TL idi. Ham petrol varil başına ise, 38 USD idi. Yani 1 Nisan 2016’da yaklaşık olarak Ham petrol varil başına 108 TL idi. Günümüzde ise ham pertol fiyatı 51 USD’dir. Yani günümüzde yaklaşık olarak ham petrol varil fiyatı 155 TL’dir (kur 3,05 TL). Kısaca eletrik üretiminde en önemli maliyet olan petrol fiyatları 1 nisan 2016’dan günümüze gelinceye dek % 43 oranında bir artış göstermiştir. Bu da KIB-TEK kurumunun mali yapısını etkiler pozisyondadır. Tabii ki gönül ister ki, kurumun aylık olarak gelir-gider dengesi, kurumun web sayfasından kamuoyu ile paylaşılsın ki, kurumun nasıl yönetildiği halk tarafından da mukayese edilebilinsin. Yani elektrik tarife ücretlerinde zam veya adına ne istersek diyelim örneğin fiyat ayarlaması kaçınılmaz olarak görünmektedir. Halkın tepkilerinden çekinerek elektrik tarifelerinin şimdilik değişmemesi kurumun ileride daha büyük bir mali sıkıntıya düşeceğinin göstergesidir. Tabii ki, bir vatandaş olarak ben de KIB-TEK kurumu’nun yıllardır özlenen rasyonel, verimli, şeffaf ve etkili yöenetilmesini talep etmekteyim. Ama geçen hafta kamuoyunun birinci gündem maddesi olan “Elektrik tarife değişikliği” hakkında, ne Enerji’den sorumlu Bakanımız ne de Yürütmenin başı olan Başbakanımız açıklama yapmamıştır!!!! Acaba diyorum yaşanan mahkeme olayları ve hükümet tarafından alınan kararların geriye çekilmesi geminin rotasının kaçtığını mı ima ediyor!!! Ne dersiniz????
Yukarıda bahsettiğim konular neticesinde aklıma kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın söylemi geldi. Sizlerle payalaşıyorum. Sağlıcakla kalın, haftaya görüşmek üzere...
YORUM EKLE

banner471

banner473