banner564

Erken teşhis tedaviyi kolaylaştırır

YDÜ Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları uzmanı Kaptanoğlu Cüzzam Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu

Erken teşhis tedaviyi kolaylaştırır
banner598

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Aslı Feride Kaptanoğlu Cüzzam Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

YDÜ’den yapılan açıklamaya göre, Doç. Dr. Aslı Feride Kaptanoğlu, her yıl Ocak ayının son haftasının Lepra/Cüzzam haftası olduğunu belirterek, bu hafta boyunca yapılan etkinlikler ile cüzzama yönelik farkındalığın artmasının amaçlandığını belirtti.

Kaptanoğlu, Toplumdaki cüzzam ve cüzzamlıya karşı oluşan yanlış inançların, ve korkuların önlenmesi ile cüzzam hastalarının topluma kazandırılmasının yanısıra, hastalığın erken teşhisi, uygun tedavisi ve izlenmesiyle yayılmasının önlendiğini vurguladı.

Doç. Dr.Kaptanoğlu hastalığı şöyle tanımladı: Halk arasında cüzzam olarak bilinen lepra mikrobu,sinir sistemi ve deri başta olmak üzere birçok sistem ve organı etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Herkese bulaşmayabilir, bazı kişilerde doğal bağışıklık bulunabilir. Doğal direncin yanında, bebeklik çağında yapılan Verem ( BCG ) aşısı vücut direncini arttırarak Cüzzam hastalığına yakalanmayı önlemektedir. Bağışıklığı olmayanlar, cüzzamlı bir hastayla uzun süreli ve yakın temasla hastalığı kapabilirler. Tanı koyulduğunda da tedavisi kesin olarak yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi ne kadar erken olursa hastalığın kalıcı bir iz bırakma ihtimali o kadar az olur.

 

Kıbrıs'ta 1960'lardan beri Cüzzam yok

Kıbrıs’ta 1960'lardan beri bildirilen - saptanan Lepra olmaması iyi bir haber diye niteleyen Kaptanoğlu, Osmanlı döneminde başlanan mücadelenin, İngiliz döneminde uygulanan çağdaş yöntemler ile adadan Lepranın silinmesini sağladığına dikkat çekti. Ancak ülkeler arası iletişim ve seyahat olanaklarının artmış olması, tehlikeyi yeniden gündeme getirdiğini belirtti.

 

Dünyadaki yeni vaka sayısı 232.857

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine dikkat çekerek, buna göre Canlı Bahis 2012 yılında tüm dünyada tespit edilen yeni vakaların sayısı 232.857 olduğunu söyledi. Türkiye’de 2012 yılı kayıtlı Lepralı hasta sayısı ise yaklaşık 1.200 civarında olduğunu, ve yine 2012 yılı verilerine göre tedavi gören hasta sayısının da 21 olduğunu ifade etti. En çok yeni vaka tespitinin ise Afrika ve Güney Doğu Asya’da olduğunu sözlerine ekledi.

Doç. Dr. Aslı Feride Kaptanoğlu bugün cüzzamın tanı ve tedavisinin kolay olduğunu belirterek çoğu endemik ülkelerde dünya sağlık örgütü, mevcut yerel sağlık hizmetleri ile cüzzam hizmetlernin tam entegre ederek çalıştığını, ve bunun cüzzam tehlikesi olan topluluklarda ve dışlananlar için özellikle önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2014, 01:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473