banner564

Sağlıklı beslenmede doğru bildiğimiz yanlışlar

Yanlış: Bitkisel sıvı yağ tüketimini günlük beslenmemden tamamen çıkartmalıyım. /Zeytin yağı diğer bitkisel yağlara kıyasla daha az enerji içermektedir.
Doğru: Yağlar mide boşalmasını geciktirerek tokluk hissi sağlarlar. Öğünler arasında erken acıkmamızı önlerler. En fazla enerji içeren besin öğesi olmalarının yanında vücudumuzda depoladığında yağlar ise vücut ısısı denetimini sağlarlar. Ayrıca yağlarla elzem (vücutta sentezlenemeyen yağ asitlerini vücudumuza alıyor ve yağda eriyen A,D,E,K vitaminlerinin emilebilmesi için  yağlara ihtiyacımız vardır. Et çeşitleri ile pişirilen yemeklere ayrıca sıvı yağ eklememize gerek yoktur. Çünkü bu besinlerin içerisinde görünmez yağlar olarak da adlandırdığımız belli miktarlarda yağ bulunmaktadır. Ancak etli sebze yemekleri haricinde özellikle vitamin yönünden zengin olan salatalarımıza kişi başına 1 tatlı kaşığı sıvı yağ eklememiz bu vitaminlerin emilimi sağlamaktadır. Bitkisel sıvı yağlar haricinde, hayvansal kaynaklı yağlar doymuş yağ ve kolesterol içerdiklerinden, fazla miktarda tüketimi kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıklara neden olabileceğinden tüketim miktarlarına daha fazla dikkat etmemiz gerekmektedir. Zeytin yağı da diğer bitkisel yağlar gibi 1 gramında 9 kkal enerji sağlamaktadır. Yağ asidi örüntüsü ve dumanlanma noktası bakımından diğer yağlara kıyasla farklılık gösterse de enerji içerikleri aynıdır.
Yanlış:Öğün sayısını ve alınan besin miktarını ne kadar azaltırsam o kadar kilo veririm.
Doğru:Özellikle öğün sayısının azaltılması, bazal metabolizma hızının yavaşlamasına sebep olabileceğinden, kilo kaybı sağlamak amacıyla uygulanmamalıdır. Kilo kaybı sağlayabilmek  az az, sık sık beslenilmesi önemlidir Gün içerisinde vücudumuza düzenli aralıklarla (yaklaşık 2 saat) besinlerin alınması kan şekerinin düzenli seyretmesini sağladığından, yaşam tarzımıza göre farklılıklar söz konusu olmasıyla birlikte günlük 3 ana öğünün yanında 3 ara öğünün alınmasına da önem vermeliyiz. Böylelikle kan şekeri düşüklüğünün neden olabileceği ve günlük yaşantımızı olumsuz etkileyebilecek, halsizlik, yorgunluk, uyku hali, algılamada güçlük gibi sorunların oluşmasını önleyebilmemiz de mümkündür.
Yanlış:Acı baharatlar ya da asidik ph’da olan sıvılar yağ yakımı sağlar.
Doğru:Özellikle elma, üzüm sirkesi, ya da  baharatların yağ yakımını arttırdığı düşünülmektedir. Bazı çalışmalarda bazı baharat çeşitlerinin potansiyel metabolizmayı hızlandırıcı etkilerinin olduğu sonucuna varılmış olsa da kesin kanılara varılmamıştır. Bu nedenle besinlerin lezzetini artırma amacının dışında özellikle yemek borusu ve mide gibi sindirim sistemi organlarına zarar verebileceğinden ve sağlık sorunlarına neden olabileceğinden (mide yanması, gastrit, ülser gibi) fazla miktarlarda tüketilmemelidir.
Yanlış: Besin çeşitliliğin azaltılması ya da tek besin grubuna dayalı beslenmenin sağlık ve kilo kaybı üzerinde olumlu etkileri vardır. 
Doğru:Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi ve sağlığının korunabilmesi için mümkün olduğunca tüm  ana öğünlerde tüm besin grubundaki (-Süt ve süt ürünleri, -et, yumurta, kurubaklagil, -tahıllar , -meyve ve sebzeler) besinlerden tüketilmesi gerekmektedir. Besin gruplarının eksik tüketilmesi, eksik besin öğesi alımına sebep olabileceğinden, sağlık problemlerine yol açabilmektedir. (Ör: Özellikle ergenlik döneminde besin öğesi ve enerji yetersizliği sonucu  gelişimin duraklaması ya da yavaşlaması, özellikle et, yumurta ve kurubaklagil grubunda bol miktarda bulunan demir mineralinin eksikliğine bağlı gelişebilen anemi, süt ve ürünlerinde bol miktarda bulunan kalsiyum mineralinin yetersizliğine bağlı kemik mineral dansitesinde azalmalar ve buna bağlı olarak ileri yaşlarda gelişebilen osteoporoz.)
Yanlış:Sağlıklı beslenmek istiyorsam, sürekli ev içerisinde kendi hazırladığım yemekleri/menüleri tüketmeliyim.
Doğru:Beslenme sadece biyolojik bir olay değildir. Biyolojik olmasının yanında, psikolojik ve sosyal bir olaydır. Duygu durum değişimleri kişiden kişiye besin alımını artırıp, azaltabilmektedir. Ayrıca, restorantlar ya da toplu beslenmenin sağlandığı ortamlar aynı zamanda günlük hayatımızda sosyalleşmemize olanak sağlayan ortamlardır. Çalışma şartlarımız her zaman evde hazırlanılan  besinleri tüketmek için elverişli olmayabilir. Bu yüzden dışarıda yemek yemekten korkmamalıyız. Yağ içeriği düşük, ızgara ya da haşlama yöntemiyle pişirilmiş, posa miktarı yüksek(salata ya da sebze içeren), her besin grubundan besinlerin yer aldığı menüler tercih ederek, ya da tüketmek istediğiniz menünün içeriğinde siz kendinize uygun değişiklikleri sağlayarak dış ortamlarda da sağlıklı beslenmeye devam edebilirsiniz.
Sağlıklı yaşamın sürdürülebilmesi ve beslenme ile ilgili doğru, kişiye özel bilgilere sahip olmak için, mutlaka bir diyetisyenden ve bilimselliğine güvendiğiniz doğru kaynaklardan bilgi almaya özen gösteriniz. 
Sağlıklı günler dilerim...
YORUM EKLE

banner471

banner474