banner564

Seçim Sonrası Finansal Piyasalar

   Türkiye’de 1 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşen genel seçimlerde tek partinin iktidar olması sonrasında döviz kurlarında sert bir düşüş yaşandı. 31 Ekim 2015 tarihinde serbest piyasada alım kuru 2,92 civarında olan Amerikan doları 2,8’e, 4,46 civarında olan İngiliz Sterlini 4,33’e, 3,21 civarında olan EUR 3,095’e ve 103,4 civarında seyreden altın ise 99,16 seviyelerinden işlem gördü.  Kuzey Kıbrıs’ta finans sektöründe kullanılan üç temel döviz kuru Türk lirası karşısında 13 Ekim 2015 tarihinden sonra değer kaybı trendine girmiş ve Türk lirası değer kazanmaya başlamıştır. Bu bağlamda Türkiye’de yaşanan 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde tek parti iktidarı piyasalar nezdinde politik belirsizliği nispeten azaltmış ve siyasi istikrar beklentilerini yükselmiştir. Küresel gelişmeler ışığında Fed yetkililerinin faiz artırımı öngörülerini kademeli artış şeklinde Aralık 2015 döneminde olası olduğunu işaret etmeleri ve eylül ayından itibaren iki ay üst üste Türkiye’de cari işlemler dengesinin cari fazla vermesi döviz kurlarının düşmesinde önemli rol oynamıştır. Bahse konu gelişmelerin etkisiyle kasım ayı başından itibaren ayın 20’sine kadar olan dönem zarfında amerikan doları % 3,39, euro % 7,10, sterlin % 3,45 ve altın % 7,68 oranında azalma yaşamıştır. Döviz kurlarının 2015 finansal yılının başından mevcut döneme kadar olan süre zarfındaki seyri ise aşağıdaki tabloda beyan edilmiştir.
 


   2015 finansal yılı başından yaklaşık 10,5 aylık dönem zarfında para politikalarında değişiklik yönüne gidilmediğinden dolayı sektörümüz bünyesinde kullanılan dört ana para birimi gecelik faizlerinde yukarıdaki tabloda görüleceği üzere herhangi bir oynaklık yaşanmamaktadır. 
   Faiz ve para piyasasına ek olarak Borsa İstanbul’da işlem gören Türk varlıklarının (hisselerinin) performansı genel seçim sonuçlarına müteakip olarak hızla artış gösterdi. Borsa ekim ayı sonunda 79.409 puandan bir günde 83.694 puan değerine yükselirken, yarım aylık zaman zarfında % 1.30 oranında değer kazanarak 18 Kasım 2015 tarihi itibari ile 80.441 puandan işlem gördü. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliğiyle yürütülen tüketici eğilimi anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, kasımda geçen aya göre yüzde 22,9 arttı. Ekimde 62,78 olan endeks, bu ay 77,15 oldu.
   Sonuç olarak her ne kadar da kasım ayı başından itibaren piyasalarda olumlu havanın yakalandığı gözlemlense de olumlu trendin devam etmesi ve ekonomik istikrarın sağlanması hususunda söz etmek için çok erken olduğunu söylenebilir. Bunun sebebi ise piyasaların hala küresel gelişmelere, politik risklere ve güvensizlik ortamına duyarlı olarak şekillenmesidir. Bu bağlamda Başbakan Sn. Ahmet Davutoğlu’nun ekonomi Başdanışmanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay ekonomik istikrarın iyi işleyen bir hukuk düzeninin yokluğunda yarım kalacağını vurgulamıştır. Aynı zamanda Başdanışman Hukuk sistemi, ekonomik istikrar ve politik istikrar için bütün boyutları kapsayan bir perspektifle gerekli reformları önümüzdeki dört yıllık zaman zarfında uygulanacağını beyan etmiştir. Bu gelişmeleri kısa ve orta vadede takip ederek değerli okurlarımızla gidişatı yeniden değerlendireceğiz.   

YORUM EKLE

banner608

banner473