banner564

Seçime 79 gün kaldı

Eğer konuşulduğu gibi olursa seçimlere tamı tamamına 79 gün kaldı. Elbette seçimlerde önce adayları sonra sonuçları en çok da kimin kazanıp kimin kaybedeceğini bu süre zarfı içinde konuşacağım. 
Ama gelin bugün seçime ilişkin biz sizlere rakamsal bilgiler verelim. Örneğin kaç parti var, kaç oy sayılacak bu seçimde?
• 7 Ocak’ta 1 seçim yapacağız,
• 6 bölgede seçim gerçekleşecek,
• En az 8 parti bu seçimlerde yarışmaya hazırlanıyor,
• Seçim pusulasında en az 400 isim yazılı olacak, 
• 190 bin civarında KKTC vatandaşı oy verebilecek,
• Partiye vurulan her mühür 50 oy sayılacak,
• 150 bin kişi sandık başına gitse ve bir partiye mühür vursa 7 milyon 500 bin oy yapar,
• 150 bin kişi sandık başına gitse ve en az 24 tercih yapsa 3 milyon 600 bin tercih yapar,
Rakamları hatırlattıktan sonra bir hatırlatma daha yapalım. 28 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleşen son seçimlerde Kıbrıs Türkleri dokuzuncu kez milletvekili seçimi için sandık başına gitmişlerdir.
 İşte 4 yıl önceki sonuçlar;
 
2013 seçimlerinde; 
Toplam Sandık Sayısı: 670
Kayıtlı Seçmen Sayısı: 172,803
Oy Kullanan Seçmen Sayısı: 119,940
Seçime Katılma Oranı : % 69.41
Geçerli Oy Toplamı: 1.244.141
Adaylar yeni mi?
Son yapılan seçimlerde yani 28 Temmuz 2013 tarihinde halkımız meclisin yarısına yakınının değişmesini istemişti. Merak ettik acaba geçen seçim aday olup da bu seçimde aday olması muhtemel kimler var diye (kazanamayan adaylar dahil).
CTP Lefkoşa adayları (2013) 
1. Özkan Yorgancıoğlu (yeniden aday olmayı düşünüyor 2018)
2. Özdil Nami (yeniden aday olmayı düşünüyor 2018)
3. Dr. Sibel Siber (yeniden aday olmayı düşünüyor 2018)
4. Dr. Ahmet Gülle  (yeniden aday olmayı düşünüyor 2018)
5. Tufan Erhürman (yeniden aday olmayı düşünüyor 2018)
6. Doğuş Derya (yeniden aday olmayı düşünüyor 2018)
7. Günay Kibrit (belli değil)
8. Ali Karavezirler (aday olmayı düşünmüyor) 
9. Dr. Mustafa Yektaoğlu (aday olmayı düşünmüyor)
10. Koral Aşam (yeniden aday olmayı düşünüyor 2018)
11. Birikim Özgür (yeniden aday olmayı düşünüyor 2018)
12. Ürün Solyalı (yeniden aday olmayı düşünüyor 2018)
13. Alev Şensoy (aday olmayı düşünmüyor) 
14. Hasan Alicik (aday olmayı düşünmüyor)
15. Sibel Sorakın (aday olmayı düşünmüyor) 
16. Emel Ulaş (yeniden aday olmayı düşünüyor 2018)
Gördüğünüz gibi sadece bir partiye baktık ve 16 adayın 10 tanesinin yeniden aday olarak kaşımıza çıkma ihtimalini hep birlikte gördük. 
Burada örnek olarak geçen seçimin birincisi olduğu için CTP’yi seçtik ve en çok aday Lefkoşa ilçesinde olduğu için bu ilçedeki aday sıralamasını verdik.
CTP’deki durum bu iken diğer partilerde farklı mı? Üç aşağı beş yukarı tüm partilerde aslında durum aynı. Bir yandan halkımız yeni adaylar isterken aslında aday olanlar bir önceki seçimlerden kalma adaylar.

Seçim sistemi
Bugün hazır size rakam ve istatistikleri vermiş iken yenilenen seçim sitemi hakkında da bir şeyler söyleyelim.
Eğer meclis alt komiteden geçen değişiklik meclis genel kurulundan ve Cumhurbaşkanının onayından geçip yasallaşırsa şu sonuçlar ortaya çıkacak.
BİRİNCİSİ: Geçmiş yıllara göre az oy alan partilerin barajı geçme şansı daha fazla olacak.
İKİNCİSİ: Yıllardır vekillik (bakanlık) yapan ancak kendi bölgelerinde sıkıntı içinde olan vekillerin yeniden seçilmesi daha kolay hale gelecek.
ÜÇÜNCÜSÜ: Az vekil çıkaran bölgelerde birinci parti olmanız çok da önemli değil. Diğer bölgelerden gelen oylarınız daha önemli.
 
MESAJLAR
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Seçim kampanyasını hazırlaması için Türkiye’den özel ekipler getirilmiş. Aman dikkat edin bu gelen ekipler bugüne kadar daha bir tek seçimi bile kazanamadı. Hatırlatalım istedik. 
Tufan ERHÜRMAN: Ercan Havalimanı için yeniden araştırma komitesi açma fikrini size kim verdiyse hemen yanınızdan uzaklaştırın. Zira bu çıkış size pek pahalıya mal olacak gibi. 
Serdar DENKTAŞ: Katıldığınız TV programında icraatlarınızı anlatamadığınızdan şikayetçi olmuşsunuz. Zira zamanında söylediklerimizi kulak ardı etmeseydiniz şimdi böyle demezdiniz. 
Kutlu EVREN: Dün Girne bölgesini adeta karış karış gezmişsiniz. Gittiğiniz her bölgede de krallar gibi karşılanmışsınız. Özellikle Alsancak’ta gördüğünüz ilgiden ziyadesi ile memnun kalmışsınız. 
Kemal DÜRÜST: Dün resmen imza şov yaptınız bakanlıkta. Birçok önemli yol için dün imzalar bakanlıkta atılmış. Umarız en kısa zamanda bu yollar tamamlanır. 
Dr. Faiz SUCUOĞLU: Ankara’da görüştüğünüz muhataplarınız siz ne isterseniz iki katını vermiş. Ülkeye çok büyük müjdelerle dönüyormuşsunuz. Hadi hayırlısı. 
Fırat ATASER: KKTC’de bir ilki gerçekleştirmeyi başardınız ve dünkü gemi batırma olayına rekor düzeyde bir katılım gerçekleşmiş. Binlerce kişi de bu anı canlı yayından takip etmiş. 
Dağhan FELLAHOĞLU: Kısa bir tatil için ABD’den gelmişsiniz. Zaman çok kısıtlı olduğu için sadece aile yakınlarını görüp yeniden Amerika yollarına düşecekmişsiniz. Neyse hoş geldiniz memlekete. 
Hürrem TULGA: Aday olmanız konusunda çok baskı yapılsa da aday olmayı düşünmüyormuşsunuz. En iyisini yaparsınız valla, zaten oda neyinize yetmiyor ki. 
Baki AYGÜN: Karadeniz Kültür Derneği olarak yenilenen seçim sistemi konusunda birçok kez uyarılarda bulundunuz ama kimse bunu kaale almadı. Bakalım seçimden sonra kimler dem yanacak. 
Meriç ERÜLKÜ: Girne Dağyolu üzerine dev bir rezidans yapmak için kolları sıvamışsınız. Bölgenin kaderini değiştirecek projede temel atma töreni önümüzdeki günlerde olacakmış. 
Arif Salih KIRDAĞ: Tüm aday adayları yollara döküldü ama sizden tık yok. Hayırdır, küsmediniz ya. Sizsiz bir seçim, seçim değildir bu ülkede. 
Mustafa EMİROĞLULARI: Sizde seçim startını vermişsiniz ve yakında tüm bölgelerde ziyaretler yapacakmışsınız. Bu arada gelecek haftadan itibaren basında da kendinizi gösterme noktasında kararlıymışsınız. 
Gürkan KARA: Seçim stresinden herkes ne yapacağını bilemez iken siz dün tavlada önünüze geleni gene devirmişsiniz. Stres olmayınca tabiki rakipleri yenmek de kolay oluyor değil mi? 
Ahmet SENNAROĞLU: Babanız için tüm İskele’de seçim irtibat büroları kuruyormuşsunuz. Bu arada diğer bölgeler için de bazı özel planlarınız varmış. Hadi hayırlısı. 

POLEMİX
"Crans Montana'da Çavuşoğlu 'bu Türk tarafı için sürecin sonudur' dedi."
Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis
YORUM EKLE

banner608

banner473