banner564

Sedef hastalığı ve tedavisi

   Sedef hastalığı toplumda oldukça sık görülen bir deri hastalığıdır ve kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Kalp ve damar hastalıkları, obezite, diyabet gibi kronik hastalıklarla da birlikte görüldüğü bilindiğinden, gerek bu riskleri en aza indirmek, gerekse kişinin yaşam kalitesini artırmak amacıyla uygun tedaviyi seçmek oldukça önemlidir.    
   Sedef hastalığının çok yaygın bir hastalık olması ve insanların tedavi için sürekli bir arayışta olmaları, sedef hastalığı tedavisinin hem dermatoloji dışı dallar, hem de çoğu zaman tıp dışı uygulamalar ile suiistimal edilmesine neden olmuştur. 
    Sedefin tedavisinde, ilk aşamada bilinmesi gereken hiçbir tedavi seçeneğinin hastalığı tamamen yok edemeyeceği, kökünü kurutamayacağıdır. Hastalık doğal seyrinde ataklar halinde gider ve ataklar arasında sessiz kaldığı dönemler olur. Bu atakların sıklığını ise ön görmek zordur. 
   Aşırı güneş ışığına maruz kalmak, çeşitli ilaçlar, ateşli hastalıklar ve yoğun psikolojik stres atakları tetikleyebilir veya var olan atağı şiddetlendirir. Bizim verdiğimiz tedaviler ise, bu atakları azaltmaya ve şiddetli, hayatı tehdit edebilecek boyuta ulaşmasını önlemeye yöneliktir.
Uzman tedavisi şart
   Sedef hastalığının tedavisinde, her hastaya uyabilen, herkesin kullanıp şifa bulacağı tek bir tedavi seçeneği yoktur. Uygun tedavi seçiminin hayati önem taşıdığı bu hastalığın sadece dermatoloji uzmanları tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi tipine karar verirken ilk dikkat edilmesi gereken ölçüt hastalığın yaygınlığıdır. 
   Sadece diz ve dirsekler, ya da sadece saçlı deride hastalık varsa, krem ve merhem gibi sürme tedaviler, losyonlar yeterli olabilmektedir. Sadece avuç içi ve ayak tabanının etkilendiği özel bir sedef tipinde de, yine sadece krem ve merhemler kullanabileceği gibi, belirli dalga boylarında ultraviyole ışık uygulaması da etkili olmaktadır. Işık uygulaması öncesinde ışık duyarlılığını artırıcı losyonlar kullanılır. 
   Daha yaygın hastalığı olan kişilerde, toplam vücut yüzey alanının %10’undan fazlasının hastalıktan etkilendiği durumlarda, merhem ve krem gibi tedaviler yeterli olmayacaktır ve daha ağır tedaviler gerekli olacaktır. 
   İlk seçenek çoğu zaman tüm vücudun ultraviyole ışık ile tedavi edilmesi olabilir. Öncesinde güneş ışığı hassasiyetini artıran haplar da kullanılabilir. Bu tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda, bağışıklık sistemini baskılayan daha ileri düzey ilaçlar verilebilir. Yine bir veya iki aylık zaman aralıklarıyla serum şeklinde tedaviler de kullanılabilir. Tüm bu ilaçların sürekli bir dermatolog kontrolünde kullanılması oldukça önemlidir. Belirgin karaciğer ve böbrek yan etkileri olabilen, kişinin bağışıklık sistemini baskıladığı için infeksiyonlara açık hale getirebilen bu ilaçları kullanırken, düzenli aralıklarla kan testleri yapılması gerekmektedir. Tüm bunlara karşın, uygun şekilde kullanıldığında ve gerekli önlemler alınıp düzenli uzman gözetiminde olduğu sürece, birçok hastada bu ilaçlar güvenle kullanılabilmektedir. 
Yatarak tedavi
   Sedef hastalığının tüm vücudu kaplayan iltihaplı sivilceler veya yine tüm vücutta deride kızarma ve kabuklanma ile seyreden, ani başlayan şiddetli formları ise acil tıbbi müdahale gerektirmektedir ve bu hastaların çoğu zaman hastane şartlarında yatarak tedavi edilmesi gerekir. 
    Sedef hastalığı birçok hastada çok sınırlı bir deri alanını etkilediğinden, çoğu zaman hastalar tarafından ciddiye alınmaz. Buna karşın hem sedef hastalığının kendisinin, hem de hastalık için kullanılan tedavilerin kişiye verebileceği zararlar azımsanmayacak boyutlarda olduğundan, erken dönemde uzman yardımı almak ve tıp dışı alternatif uygulamalarda sakınmak oldukça önemlidir.
YORUM EKLE

banner471

banner474