banner564

Şeytan tırnağı

   ‘Şeytan Tırnağı’, özelikle el tırnağı kenarlarında, tırnaktan bağımsız olarak küçük bir diken şeklinde kendini gösteren bir oluşumdur. 
    Hemen herkeste görülebilen ve çok bakımlı ellerde bile ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Çeşitli infeksiyonlar başta olmak üzere çok sayıda can sıkıcı sonuca yol açabilmektedir.
   Ellerin sık olarak yıkanıp kuruması, ellerin soğuk havaya maruz kalması, bir takım kimyasal maddelerle temas, kişide tırnak yeme alışkanlığının bulunması, beceriksiz bir şekilde yapılan manikür bu durumun ortaya çıkışını kolaylaştıran faktörlerdir. 
   Şeytan tırnağını, tırnak batması ile karıştırmamak gerekir. Tırnak batmasını, ayrı bir konu halinde yine bu köşede anlatılacağım.
Bakım yapılmalı   
  Yeterli bakım yapılmadığı takdirde şeytantırnağından dolayı mikrop kapması söz konusu olabilir ve sonuçta dolama gelişir. Bu takdirde tırnak çevresindeki doku şişer, kızarır ve hatta cerahatlenir. 
   Dolama daha önce bu köşede anlatılmıştı. Bunun dışında özellikle tırnak yiyenlerde veya eliyle şeytantırnağını koparanlarda o bölgede siğil gelişme ihtimali söz konusudur.
   Eğer sık sık şeytantırnağı gelişiyorsa, ellerin sürekli olarak nemlendirilmesi gerekir. Oluşmuş bir şeytantırnağı durumunda eller kısa bir süre suda tutulduktan sonra şeytantırnağı ince uçlu bir makasla kesilmeli ve daha sonra o bölgeye anti-bakteriyel bir krem veya losyon sürülmelidir. 
   Oluşum kesildikten sonra yerinde derin bir alan kaldıysa kısa bir süre için o bölgeyi hava geçirir bir bantla kapatmak yararlı olabilir. Bantla kapama işlemi tırnak yeme alışkanlığı olanlarda da yararlı bir yöntem olabilir.
YORUM EKLE

banner608

banner473