banner564

ABD’de kongre, Suriyeli muhaliflere eğitim desteğini görüşmeye hazırlanıyor

ABD Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçiler, Suriyeli ılımlı muhaliflere eğitim ve ekipman sağlanması için Obama yönetimine yetki vermeye yönelik yasal düzenleme üzerinde çalışıyor.

ABD’de kongre, Suriyeli muhaliflere eğitim desteğini görüşmeye hazırlanıyor
banner598

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDE ÇOĞUNLUKTAKİ CUMHURİYETÇİLER, SURİYELİ ILIMLI MUHALİFLERE EĞİTİM VE EKİPMAN SAĞLANMASI İÇİN YETKİ VERMEYE YÖNELİK YASAL DÜZENLEME ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

HARCAMA TASARISINA DEĞİŞİKLİK ÖNERGESİ OLARAK İLAVE EDİLMESİ BEKLENEN DÜZENLEMENİN, YARIN YA DA PERŞEMBE GÜNÜ OYLANABİLECEĞİ BELİRTİLİYOR

ABD Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçiler, Suriyeli ılımlı muhaliflere eğitim ve ekipman sağlanması için Obama yönetimine yetki vermeye yönelik yasal düzenleme üzerinde çalışıyor.

Düzenlemenin, Kongre'de bu hafta görüşülecek hükümetin fonlanmaya devam etmesini öngören daha geniş kapsamlı harcama tasarısının içine değişiklik önergesi olarak ilave edilmesinin planlandığı belirtiliyor. Kongre'nin harcama tasarısını, hükümetin 11 Aralık'a kadar açık kalabilmesi için bu hafta mutlaka geçirmesi gerekiyor. Kongre kasımda yapılacak ara seçimlerin hazırlıkları nedeniyle bu haftasonu 2 aylık tatile giriyor.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi BuckMcKeon tarafından hazırlanan 7 sayfalık değişiklik önergesinin, Suriyeli muhaliflere ekipman ve eğitim sağlamada Obama yönetimine sınırsız yetki verilmesinden endişe duyan milletvekillerinin bu endişelerini gidermeye yönelik bir takım kısıtlamalar içerdiği gözleniyor.

Önergede, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'a, muhaliflere herhangi bir eğitim faaliyetine başlamadan en az 15 gün önce Kongre üyelerini bilgilendirmesi zorunluluğu yer alıyor. Ayrıca, Pentagon, milletvekillerine her 90 günde bir muhaliflere yönelik faaliyetlerle ilgili son bilgileri içeren rapor sunmakla yükümlü kılınıyor.

Yetkinin süresini aralık ayı ortasına kadar olan dönemi kapsayacak şekilde sınırlayan önerge, Suriye'ye ABD muharip askerlerinin gönderilmesine de "yeşil ışık" yakmıyor.

Amerikan basınında yer alan haberlerde, Demokratların önergeyi halen incelediği, Cumhuriyetçilerin de bugün kendi aralarında toplantı yapacakları, önergenin çarşamba ya da perşembe günü oylamaya sunulabileceği belirtiliyor. Temsilciler Meclisi'ndeki oylamadan sonra da Senato'nun konuyu gündemine alacağı kaydediliyor.

IŞİD'e karşı askeri güç kullanımı konusunda daha geniş kapsamlı bir tasarının ise ara seçimler tamamlanana kadar gündeme gelmesi beklenmiyor.

Kongre üyeleri, bu hafta ABD yönetiminin önemli isimlerinden, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) stratejisiyle ilgili çabaları ve gelişmeleri dinleme fırsatı bulacak. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, çarşamba ve perşembe günleri, Savunma Bakanı Chuck Hagel ile Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey de bugün ve perşembe günü Kongre'nin ilgili komitelerinde oturumlara katılarak, Kongre üyelerinin sorularını yanıtlayacak.

Obama yönetimi, Suriye'deki IŞİD militanlarına karşı düzenlenmesi planlanan Amerikan hava saldırılarının başarılı olabilmesi için sahada da sağlam ve güvenilir yerel kara güçlerinin olması gerektiğini ve dolayısıyla muhaliflerin eğitilmesine ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Yönetim, ılımlı Suriyeli muhalif güçlere Suudi Arabistan'da kurulacak kamplarda eğitim vermeyi planlıyor.

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2014, 10:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473