banner564

Anastaiadis: “Sıcak çatışmaya girmek için küçük bir ülkeyiz”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “maalesef sıcak çatışmaya girmek için küçük bir ülkeyiz” dedi.

Anastaiadis: “Sıcak çatışmaya girmek için küçük bir ülkeyiz”
banner598

 “TÜRKİYE’NİN BÖYLE PLANLARI OLMADIĞINI UMUYORUM”

“KOBAY OLARAK KULLANILDIK. KIBRIS ŞAHİNLERİN KURBANI OLDU ANCAK BENİ DOSTLARIN EURO GRUBU’NDAKİ TAVRI ACITTI”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “maalesef sıcak çatışmaya girmek için küçük bir ülkeyiz” dedi.

Alithia,Anastasiadis’in “Huffington Post” isimli Yunan gazetesine verdiği ve Kıbrıs sorunu, ekonomi ve sağlık durumuyla ilgili soruları cevapladığı söyleşiyi, yukarıdaki sözünü başlık yaparak okurlarına aktardı.

Habere göre, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleriyle nasıl başa çıkmayı planladığı sorulan Anastasiadis, müzakereleri askıya alma kararını hatırlattı ve “gambotların tehdidi altında, özellikle de egemenlik haklarımız ihlal edilirken diyaloğa devam edemezdik” dedi.

“TÜRKİYE’NİN BÖYLE PLANLARI OLMADIĞINI UMUYORUM…”

Anastasiadis, çatışma çıkmasından korkup korkmadığı sorusuna ise “Türkiye’nin böyle planları olmadığını umuyorum. Küçük bir ülke olduğumuzdan, sıcak bir çatışmaya girecek ne savaş gemilerimiz, ne savaş uçaklarımız var. Bu dikkate alındığında bir çatışma çıkmasını mümkün görmüyorum” ifadelerini kullandı.

Barbaros Hayreddin Paşa’nın faaliyetleri konusunda kendisini en çok korkutanın ne olduğu sorulduğunda sözlerine “Korku meselesi değil” diyerek başlayan Anastasiadis, meselenin egemenlik hakları ihlali meselesi olduğunu iddia etti. Anastasiadis, Türkiye’nin yayımladığı Navtex’in sözde “Rum MEB’i içerisinde, yabancı şirketlere ruhsat verilen bölgeleri de kapsadığına işaret etti.

Anastasiadis’e Doğu Akdeniz’de keşfedilen hidrokarbon yatakları da soruldu, şunları söyledi:

“Afrodit parselindeki teyit edilmiş yataklardan söz edersek, doğal gaz sıvılaştırma kara terminali inşası gibi projeleri hayata geçirmen için belirleyici veya önemli görülmeyen 4 trilyon ayak küp mevzubahistir. Ancak benzer durumlar İsrail’in bölgelerinde de görüldü. İlk başta miktar çok azdı ancak süreç içerisinde çok daha fazla olduğu anlaşıldı. Bu yataklarda daha fazla rezerv olmasını umuyoruz”

Güney Kıbrıs’ın, “bazı şahinlerin” önemli yatırımlar alabilmek için yaptıkları spekülasyonlar sonucunda kötü reklam edildiği görüşünü ortaya koyan Anastasiadis, 2015’in ekonomide yeni bir sayfa açacakları ve 1974 sonrasında olduğu gibi yeniden yükselişe geçecekleri bir yıl olacağına inandığını söyledi.

“KOBAY OLARAK KULLANILDIK”

Anastasiadis, Euro Grubu toplantısında zor zamanlar geçirdiği kritik anlarda “iyi dostlarının” kendisine yaklaşım tarzından ve ortaya koydukları tavırdan acı ve hoşnutsuzluk duyduğunu belirterek “Ancak sadece sana tedbir dayatmak zorunda olanlara sorumluluk yükleyemezsin. Bir dizi yanlış yapan veya başkalarının kendisini kobay gibi kullanmasına müsaade eden devlet de sorumlu” dedi.

Sağlık durumuyla ilgili soruya karşılık da Anastasiadis, bebeklik döneminde yaşadığı sorunları anlattı. Anastasiadis “İkizdim. Ben ikinci doğdum ve üç gün boyunca açlık grevi yaptım. ‘Süt içmiyor, ölecek’ dediler. Yaşadım. 1965’te Yunanistan’da üniversite öğrencisiyken peritonit (karın zarı iltihabı) geçirdim. Doktorlar ‘elimizden geleni yaptık’ dedi. Yine yaşadım. Zannederim şimdi de kalp kapakçığındaki sorunumu aşmayı başaracağım” dedi.

“KIBRIS ŞAHİNLERİN KURBANI ANCAK BENİ DOSTLARIN EURO GRUBU’NDAKİ TAVRI ACITTI”

Simerini söyleşiyi “Kıbrıs ‘Şahinlerin’ Kurbanı... Başkan, Tıraşlama Kararı AB Tarafından Alınmıştı Diyor” başlığıyla aktardı.

Anastasiadis, Euro Grubu’nun aldığı mevduatların tıraşlanması kararının “şahinlerin ve mikro-politikacıların” işi olduğunu ve kararın da önceden alındığını belirterek şunları söyledi:

“Şahinlerin hedefi, sorun yaratarak Kıbrıs’tan kaçacak olan yatırımları toplamaktı. Kıbrıs’ın vergi cenneti olduğunu zannetmiyorum. Almanya, Avusturya, İngiltere gibi vergisi yüksek olan ülkeler yatırımcıları çekmek için bu tür vergi indirimleri yapıyor. Bazı şahinler –öyle diyeyim- mevduatların tıraşlanması ile ülkeden kaçan önemli miktardaki yatırımı alabilmek için ülkemizin kötü reklamını yaptılar. Şahinler istediklerini alamadılar ancak beni, dostların Euro Grubu’ndaki tavrı acıttı.” 

Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2014, 10:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474