banner564

İrak başbakani ibadi, İran'da

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin, terörle mücadelede Irak'a yardım konusunda tereddütte bulunmayacağını söyledi.

İrak başbakani ibadi, İran'da
banner598

 İRAN CUMHURBAŞKANI RUHANİ:"IRAK'A YARDIM KONUSUNDA HİÇBİR TEREDDÜTTE BULUNMAYACAĞIZ"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin, terörle mücadelede Irak'a yardım konusunda tereddütte bulunmayacağını söyledi.

Tahran'da resmi temaslarda bulunan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yi kabulünde konuşan Ruhani, "İlk günden beri teröristlerle mücadele eden Irak ordusu ve halkının yanında yer alan İran İslam Cumhuriyeti, onları bu yolda sonuna kadar desteklemeye devam edecek, Irak halkı ve hükümetine yardım konusunda hiçbir tereddütte bulunmayacaktır" dedi.

Terörün tüm bölge ülkeleri için büyük sorun olduğuna işaret eden Ruhani, "Terörist gruplarla mücadelede asıl sorumluluğun Irak hükümet güçleri ile bu ülke halkına ait olduğuna inanıyoruz. Farklı mezhep ve etniklerden oluşan Irak halkı ne kadar fazla birlik olurlarsa başarıları da bu oranda artacaktır" ifadesini kullandı.

"MAĞDUR ROLÜNÜ OYNAYACAKLAR"

"Teröristlerle mücadele ettiğini iddia edip koalisyon oluşturanlar, her şeyden önce bu gruplara yaptıkları mali yardımları kesmelidir" diyen Ruhani, BM Güvenlik Konseyi kararına rağmen IŞİD gibi terörist gruplara yapılan yardımların engellenmesi konusunda "somut adım atılmadığını" savundu.

Koalisyon güçlerinin, teröristlere yönelik hava saldırılarının uzun vadede IŞİD'in lehine olacağını ifade eden Ruhani, "Teröristler, koalisyon güçlerinin hava saldırılarını olduğundan büyük göstererek mağdur rolünü oynayacak ve daha çok sayıda genci kendilerine çekerek varlıklarını sürdüreceklerdir" değerlendirmesinde bulundu.

Ruhani, bölge meselelerinin birbiriyle bağlantılı bir bütün olduğunu, bölge ülkelerinin, uyum ve birlik içerisinde terörizmle yüzleşerek bu oluşumun kökünü kazıyabileceğini kaydetti.

İbadi'nin, ilk dış ziyaretinin rotası olarak Tahran'ı seçmesinin "iki dost ülke arasındaki ilişkilerin önemini gösterdiğini" belirten Ruhani, Tahran-Bağdat arasındaki ekonomik ilişkilerin de istenilen seviyeye çıkartılması gerektiğini ifade etti. Ruhani, "2015 sonuna kadar iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaşmasını temenni ediyoruz" dedi.

"İRAN'IN MÜCADELESİ, ÜLKEM VE MİLLETİM İÇİN ONUR"

İlk resmi ziyaretini Tahran'a gerçekleştiren Irak Başbakanı İbadi de bu seçimin iki "ülke arasındaki ilişkilerin derinliği ve geleceğe dönük ortak bakışını" yansıttığını söyledi.

İbadi, İran'ın teröristler karşısındaki mücadelesinin ülkesi ve milleti için onur olduğunu ifade ederek, "Terörizm tüm bölge ülkelerinin varlığı için tehdit oluşturuyor. İran'ın bu tehlikeli hastalığı yok edene kadar yanımızda olacağına eminiz" diye konuştu.

İran ile Irak'ın birbirinin tamamlayıcısı olduğunu belirten İbadi, ekonomik ve siyasi işbirliklerinin arttırılmasının önündeki tüm engelleri kaldırmaya hazır olduklarını kaydetti.

İbadi ayrıca İran'ın uzun yıllar mücadele ettiği Halkın Mücahitleri Örgütü'nün, Irak'tan çıkarılması konusunda da hükümetinin gerekli adımları atacağını ve bu örgütün, Irak topraklarından İran'a yönelik harekete geçmesine izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2014, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473